Pictichromis paccagnellae – Dwergzeebaars

Pictichromis paccagnellae – Dwergzeebaars is een echte carnivoor, pas op als je deze soort wilt samenhouden met siergarnalen, deze zijn lekker voer!

Pictichromis paccagnellae – Dwergzeebaars

De Dwergzeebaars of Pictichromis paccagnellae behoort tot de familie Pseudochromidae. Deze soort bewoont de koraal riffen van het schiereiland Maleisië inclusief Thailand, Indonesië en de Filipijnen. Deze mid-water zwemmers kunnen worden gevonden op een diepte vanaf zo’n 5 meter van het oppervlak en zwemmen tot een diepte van ongeveer 30 meter.

De Dwergzeebaars is een van de meest fel gekleurde zoutwater soorten die commercieel verkrijgbaar zijn. Ze hebben een slank langwerpig lichaam met een helder gele voorzijde en een paars achterlichaam. Hun kleuren palet vervaagt soms wat in gevangenschap. Dit kan worden veroorzaakt door tekorten in hun dieet.

Dwergzeebaarzen worden in aquarium winkels verkocht onder een heel aantal verschillende namen waaronder, Royal Dottyback, Bicolor Pseudo, en Bicolor Pseudochromis.

Dit zijn extreem sterke vissen en zijn een goede keuze voor de beginnende zeewater aquariaan. De Pictichromis paccagnellae wordt als semi-aggresief beschouwd. Zijn aquarium genoten moeten dan ook dienovereenkomstig worden gekozen. Ze hebben de neiging om territoriaal gedrag te vertonen. Deze neiging is duidelijker aanwezig in kleinere aquaria. Ze halen slechts een lengte van 7 centimeter als volwassenen maar laat je niet misleiden door hun grootte. Ondanks zijn geringe formaat kan hij zich uitstekend verweren tegen vissen die wel tot vijf keer zijn grootte zijn. Dwergzeebaarzen hebben de neiging zich als pestkoppen te gedragen en moeten dan ook niet worden gehouden met kleinere en timide soorten vis. In het wild verdedigen ze zeer agressief hun territorium tot bijna een meter in elke richting.

pic Fis 160844

Een goede keuze als mede bewonere zijn onder andere: Eekhoornvissen, papagaaivissen, koraalklimmers, Keizersvissen, grotere rifbaarzen en andere soorten die zich niet laten pesten. Naast hun vasthoudendheid houden ze van voldoende schuilplaatsen. De schuilplaatsen zorgen voor een verlaagd stress niveau en komen een wat milder temperament ten goede. In hun natuurlijke omgeving zijn ze berucht om hun ongrijpbare gedrag. Ze hebben de neiging om verborgen te blijven in scheuren, spleten of grotten totdat het tijd is om te eten.

Deze vissen worden niet gevangen voor consumptie. Ze worden speciaal voor de aquarium industrie gevangen. Dwergzeebaarzen hebben een verwachte levensduur van vijf tot zeven jaar maar in het aquarium is al gezien dat ze tot wel 10 jaar kunnen leven.

Dieet

Deze vissen zijn vraatzuchtige carnivoren. Doe ze op eigen risico in een rif aquarium. In het wild, bestaat hun dieet voornamelijk uit de kleinere schaaldieren die je normaal in een rifaquarium wilt houden. Ze verorberen graag je siergarnalen. Ze eten ook hinderlijke ongewervelden zoals borstelwormen. In gevangenschap kun je ze voeden met vitamine verrijkte artemia, mysis en fijn gehakte verse garnalen, krill, mosselen, krab, octopus en inktvis. Ze eten vaak ook wel tabletten of granulaatvoer. In het aquarium komt het ook wel voor dat ze knabbelen aan voer dat aan de omnivoren wordt gegeven.

Kweken met de Dwergzeebaars

De Dwergzeebaars is een hermafrodiet. Deze vissen passen zich aan aan hun omgeving en ontwikkelen ofwel mannelijke dan wel vrouwelijke geslachtsorganen. Als je twee willekeurige dwergzeebaarzen in het aquarium houdt wordt het vanzelf een koppel. Na het afzetten van de eieren pakt de man regelmatig de eieren op in zijn bek om ze van zuurstof te voorzien totdat ze uitkomen. De Pictichromis paccagnellae wordt regelmatig in het thuisaquarium gekweekt door de gevorderde aquariumhouders. Beginners wordt aangeraden deze materie goed te bestuderen voordat een poging wordt ondernomen ze te gaan kweken.

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

John de Lange
zsispeo – CC BY-NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

paccagnellae

Synoniemen

Pseudochromis paccagnellae

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Reefsafe

Dieet

Carnivoor

Verzorging

Minimale inhoud in liter

400

Ecosysteem

, , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pictichromis paccagnellae – Dwergzeebaars” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.