Petrotilapia sp. ‘yellow chin’

Petrotilapia sp. ‘yellow chin’ is in het aquarium een opvallende verschijning, lichtblauw met een geel / oranje keel. Ze worden met hun 19 cm wel vrij groot.

Petrotilapia sp. ‘yellow chin’

Petrotilapia sp. ‘yellow chin’ is een nog onbeschreven soort. Ze zijn nauw verwant aan Petrotilapia tridentiger.

Beschrijving

Het lichaam van de man is blauw. Op de keel en rond de lippen hebben ze een gele vlek. De mannen vertonen op de rug- en anaalvinnen vaak eivlekken. De vrouwen zijn een saai bruin/grijs van kleur. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 12 tot 17 centimeter. Doordat we in het aquarium soms wat te vaak en te krachtig voer geven, groeien ze in het aquarium soms uit tot wel 19 centimeter.

Mannen zijn zeer territoriaal. In het wild beschermen ze een hol tussen de rotsen en verjagen alle andere mannen uit de buurt. Passerende vrouwen worden veelvuldig benaderd om te komen paren.

Herkomst

Petrotilapia sp. ‘yellow chin’ is afkomstig uit het Malawimeer. Ze komen onder andere voor bij de eilanden Maleri, Namalenje en Mbenji. Ook zijn ze te vinden tussen Makanjila en Chuanga in Mozambique. Ze leven daar voornamelijk in de ondiepe overgangshabitats. Deze soort kent weinig geografische verschillen.

De man bezet dus een territorium tussen de rotsen. De vrouwen leven solitair en zwerven langs de territoria van de mannen.

Dieet

Het dieet van Petrotilapia sp. ‘yellow chin’ bestaat voornamelijk uit algen. Met hun tanden kammen ze door de aufwuchs. Geef ze in het aquarium dan ook een dieet wat voornamelijk bestaat uit plantaardige kost zoals spirulinavlokken en bijvoorbeeld granulaat voor herbivoren.

Het Aquarium

Je kunt Petrotilapia sp. ‘yellow chin’ het beste in een harem houden. Dat betekent dus één man met twee of meer vrouwen. Op die manier moet de man zijn aandacht verdelen over de vrouwen. Een vrouw alleen krijgt teveel aandacht en wordt continu door de man opgejaagd.

Richt het aquarium in met zand op de bodem en veel rotsen, net als in het overgangsbiotoop. Laat bij voorkeur de rotsen begroeien met een flinke laag alg zodat de Petrotilapia sp. ‘yellow chin’ hierin kan grazen. Omdat deze soort flink groot kan worden en veel achter de vrouwen aanzit, raden we een aquarium aan van minimaal 200 centimeter lengte.

Kweek van Petrotilapia sp. ‘yellow chin’

Net als vrijwel alle Malawi cichliden is Petrotilapia sp. ‘yellow chin’ een muilbroeder. De eieren worden door de vrouw in de muil uitgebroed. Na ongeveer drie weken laat ze de jonge visjes los. Je kunt ze hierna opkweken met fijngewreven vlokvoer.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Thomas – Marks Fiskenarie

Referenties en Bronnen

Malawicichliden in hun Natuurlijke omgeving 3e oplage – Ad Konings
Malawi.si

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

sp. Yellow Chin

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

200

Herkomst

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

17

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Petrotilapia sp. ‘yellow chin’” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *