Petrotilapia flaviventris

Petrotilapia flaviventris is een echte rotsbewoner van het Malawimeer. Ze kammen met hun tandjes de algen die groeien op de rotsen.

Petrotilapia flaviventris

Petrotilapia flaviventris is in 2011 beschreven door Lundeba, Stauffer en Konings. De geslachtsnaam Petrotilapia is op te breken in twee delen. Petro is afkomstig van het Latijnse petra en betekent steen. Het tweede deel is afkomstig van het lokale Afrikaanse woord thiape wat vis betekent. De soortnaam Flaviventris is opgebouwd uit twee Latijnse woorden. Flavus betekent geel en venter betekent onderkant of buik. Een verwijzing naar de gele onderkant van deze soort. Voordat ze officieel werden beschreven was deze soort bekend onder de naam Petrotilapia ‘yellow ventral’

Beschrijving

Mannen van de Petrotilapia flaviventris worden in het wild maximaal zo’n 15 centimeter lang. Vrouwen blijven met hun 12 centimeter wat kleiner. In het aquarium kunnen ze waarschijnlijk wel iets groter worden tot zo’n 18 centimeter. Dit ten gevolge van het overvoeren en geven van te krachtig voer.

De mannen zijn aan de bovenkant blauw van kleur. Net onder het oog veranderd dat in geel. Dit geel loopt door vanaf de bek tot en met de staart. Op de flank zijn de schubben blauw met gele randen. De buik en anaalvin zijn geel. In de rugvin ontbreekt de zwarte band die Petrotilapia microgalana, P. genalutea, P. nigra, P. chrysos, P. mumboensis, en P. pyroscelos wel hebben. Afhankelijk van de stemming kun je op de flank zo’n 8 a 9 verticale donkere strepen zien, deze strepen verdwijnen geheel als de vis dominant is of klaar om te paren.

De vrouwen zijn wat minder fraai gekleurd. Zij hebben een donker bruine kop en een grijze keel. Op de flank zijn ze grijs met daarop 8 a 9 vage verticale banden. Over de zijlijn loopt een donkere horizontale band.

Biotoop

Je kunt Petrotilapia flaviventris vinden rondom Chizumulu Island. Volgens Konings komt deze soort ook voor tussen Mbweca in Mozambique en Undu Point in Tanzania.

Ze bewonen daar de rotsomgevingen die zijn begroeid met Aufwuchs. Doorgaans zijn de te vinden op dieptes tussen de 5 en 10 meter maar bewonen soms ook de minder diepe delen richting het oppervlak. De mannen verdedigen daar een ruim territorium.

Dieet

In het wild voedt Petrotilapia flaviventris zich door zijn lippen op een stuk rots te zetten. Met zijn tanden kamt hij tussen de algenstrengen door die op de rotsen groeien (aufwuchs). Hierbij krijgen ze kleine stukjes algen en soms wat kleine diertjes binnen die tussen de algen leven. Het voornaamste deel bestaat echter uit plantaardig materiaal.

In het aquarium zal het geen moeilijke eter zijn. Vlokvoer en klein granulaat wordt goed gegeten. Zorg er echter wel voor dat een deel van het voer bestaat uit plantaardig materiaal. Ook artemia, mysis, garnalen etc. wordt wel gegeten maar mag niet het hoofdvoer zijn. Levend en diepvries voer liever spaarzaam voeren. Net als de andere Malawi cichliden mogen ze geen tubifex en rode mug krijgen. Daarmee vergroot je de kans op ziektes zoals Malawi Bloat.

Het aquarium

Het aquarium voor deze Mbuna moet minimaal zo’n 150 centimeter lang zijn. Richt het aquarium in zoals voor Mbuna’s gebruikelijk. Gebruik op de bodem (filter) zand. Met rotsen maak je stapels met holen, kieren en spleten waartussen de vrouwen kunnen schuilen.

In het aquarium kun je het beste één man houden met meerdere vrouwen. Mannen onderling zijn zeer agressief. Ze vormen een redelijk groot territorium en dulden geen andere mannelijke soortgenoten in de buurt. Ook soorten die op elkaar lijken kun je het beste vermijden om agressie te voorkomen.

Kweek van Petrotilapia flaviventris

In het meer maakt Petrotilapia flaviventris een territorium met een doorsnee van rond de vier meter. In het aquarium zal dat veelal niet haalbaar zijn maar ze laten zich net als veel andere Malawi cichliden redelijk makkelijk kweken. Zodra de man bemerkt dat de vrouw klaar is om te paren probeert hij de vrouw te imponeren. Met opzette vinnen en trillende bewegingen laat hij zien hoe mooi en sterk hij is. Hij lokt haar daarna naar de plek die hij heeft gekozen om te paren.

Om elkaar heen cirkelend legt de vrouw eitjes. De man draait met haar mee en bevrucht de pas gelegde eieren. De vrouw neemt de eieren op in haar bek. Dit herhaalt zich tot alle eieren zijn gelegd, bevrucht en opgepakt. De eieren worden in de bek van de vrouw uitgebroed.

Na drie tot vier dagen komen de eieren uit. De jongen blijven in de veilige bek van de vrouw en teren op hun eidooierzak. Pas na ongeveer 19 tot 21 dagen spuugt de vrouw de jonge  Petrotilapia flaviventris uit. Vanaf nu moeten ze voor zichzelf zorgen. Gedurende deze periode eet de vrouw in zijn geheel niet.

Opkweken van Petrotilapia flaviventris

In een aquarium met de ouders en andere vissen zullen niet veel jongen overleven. Jonge visjes worden als voedsel gezien. Zodra ze door de vrouw worden losgelaten storten de andere vissen zich er als Piranha’s op.

Als je jongen wil overhouden kun je een apart kweekaquarium gebruiken. Dit mag een kaal aquarium zijn met alleen een klein filter en verwarming. Een aquarium van 40 x 30 x 30 centimeter volstaat al.

Vang het vrouwtje rond dag 15 uit. Bij het uitvangen zal ze de jongen hoogst waarschijnlijk gewoon vasthouden of terug in de bek nemen als ze ze per ongeluk wel uitspuugt. Doet ze dit niet dan is er ook geen man overboord. De jongen zijn nu groot genoeg om voor zichzelf te zorgen.

Als alles goed gaat zal de vrouw na 19 tot 21 dagen de jongen loslaten. Je hebt nu een paar uur de tijd om het vrouwtje weer terug te brengen naar haar eigen aquarium. Je kunt de jonge Petrotilapia flaviventris opkweken met fijngewreven vlokvoer.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Thomas – Marks Fiskenarie

Referenties

Five new species of the genus Petrotilapia Ichthyol. Explor. Freshwaters, Vol. 22, No. 2, pp. 149-168, 8 figs., 5 tabs., June 2011
Cichlidae.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

flaviventris

Eerstbeschrijving

Ad Konings, Jay Richard Stauffer Jr., Mary Lundeba

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

150

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Petrotilapia flaviventris” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *