Pethia padamya – Odessa Barbeel

Pethia padamya of Odessa Barbeel is een van de meer aantrekkelijke barbelen. Mannetjes zijn fel gekleurd rood/oranje op de flanken met zwart. De randen van de vinnen zijn zwart.

Pethia padamya – Odessa Barbeel

De Pethia Padamya staat ook wel bekend als de Odessa Barbeel. Het is een aziatische vis die erg gemakkelijk gehouden kan worden. Interessant is dat deze vis al jaren bekend is in de aquariumhobby en in 2003 ontdekt in zijn natuurlijke habitat. Toch is de Pethia Padamya pas in 2008 wetenschappelijk beschreven is door Ralf Blitz en Sven Kullander. De soort kent een synoniem: Puntius padamya

Beschrijving

Pethia Padamya is een van de meer aantrekkelijke barbelen. Mannetjes zijn fel gekleurd rood/oranje op de flanken met zwart. De randen van de vinnen zijn zwart. Vrouwtjes zijn wat ronder van vorm en minder vel gekleurd dan de mannetjes. De vrouwtjes zijn meer geel/oranje van kleur met twee herkenbare zwarte stippen/strepen op de flanken. Zowel de mannen als de vrouwen worden ongeveer 4,5 cm groot.

Biotoop

De Pethia Padamya komt voor in Myanmar (voormalig Birma) en werd voor het eerst gevonden in een kunstmatig meer bij Toe Gyi village. Het klimaat in de natuur is dus tropisch met een watertemperatuur van ongeveer 24 graden.

Dieet

De Pethia Padamya is een omnivoor maar eet eigenlijk alle gangbare aquariumvoeders. Ik merk niet dat deze vissen het ene voer prefereren boven het andere. Alles gaat net zo makkelijk naar binnen. Zelfs aan de algentabletten voor de bodemvissen wordt even geknabbeld. Het enige voer waar ik zelf me uitkijk is tubifex. Omdat tubifex wat langer is is deze minder geschikt voor ze. Ik heb 1 keer gehad dat de worm weer door de kieuw naar buiten kwam. Dit is wel goed gekomen maar als er dan een voeding is die ik niet zou aanraden is het deze.

Het Aquarium

De Odessa Barbeel is een scholenvis die met minimaal 5 soortgenoten gehouden dient te worden maar een school van 10 is nog beter. Ondanks dat het een kleine vis is, is het verstandig om deze vissen in een wat groter aquarium te houden! Ik ben hierover verschillende meningen tegen gekomen op internet. Zelf heb ik ze in een bak van 120x50x50 en die wordt zeer goed benut door deze actieve zwemmer. Mijn advies zou zijn om ze niet in een bak kleiner dan 60 cm te houden. Daarnaast zijn ze actief zwemmend door de bak ook het leukste om te zien.

De waardes in mijn bak zijn als volgt:
PH – 6.8
GH – 12
KH – 8
Temp: 24 graden

Op de site van aquariumlife worden de volgende waardes aangeraden:
PH – 6.5 – 8.5
Temp: 16-25

Zelf ververs ik 30-40% water per week maar dit is meer nodig voor de overige bewoners. Ze schijnen minder goed met garnalen gehouden te kunnen worden. Voor de rest kan deze vis bij elke andere vredelievende vis gehouden worden. Hou er wel rekening mee dat de vis druk is! Dus een schichtige vis die hier niet van houdt kan hier last van hebben. Indien je ze met een schichtige soort wil houden, gebruik dan een groter aquarium met voldoende schuilplaatsen voor de andere vissen.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Het kweken van de Pethia Padamya is niet moeilijk. Ze zetten hun eieren gemakkelijk af en de eieren zijn onbewaakt. Let erop dat ze hun eigen eieren en jongen opeten. Dus als je een goede overlevingskans wilt van de jongen, kan je het beste de oudere dieren apart zetten nadat de eieren zijn afgezet.

Conclusie

Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van deze kleine donderstenen. Ik zie ze een beetje als kleine raddraaiers. Ze zwemmen altijd druk door de bak, dagen elkaar een beetje uit en alles is interessant. Als je je hand in de bak stopt, heb je hier gelijk 9 knabbelende vissen aan je hand. De vis is makkelijk te houden en je hebt altijd wat te zien in je bak! Dus wat mij betreft een aanrader voor zowel de beginner als de gevorderde aquariaan!

Auteur

Vincent van Hemert

Copyright foto’s

Ron DeCloux

Bijgewerkt op 9 september 2022 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

padamya

Synoniemen

Puntius padamya

Nederlandse Namen

Odessa Barbeel

Eerstbeschrijving

,

Karakter

Sociaal Gedrag

School

Broedgedrag

Vrijlegger

Dieet

Omnivoor

Min. lengte aquarium in cm

60

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

16

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

6.5

pH maximum

8.5

GH minimum

5

GH maximum

20

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pethia padamya – Odessa Barbeel” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *