Pethia conchonius – Pracht Barbeel

Pethia conchonius of Pracht Barbeel is een kleurrijke actieve soort die in het wild fors groter kan worden dan in het aquarium.

Pethia conchonius – Pracht Barbeel

De Pethia conchonius of in het Nederlands Pracht Barbeel is een kleurrijke actieve soort die in het wild fors groter kan worden dan in het aquarium. In het aquarium worden ze doorgaans niet groter dan een centimeter of 5 a 6 terwijl ze in het wild een lengte kunnen bereiken van wel 12 centimeter. Ondanks dat ze andere vissen met rust laten is het door zijn zeer actieve zwemgedrag niet aan te raden deze soort te combineren met al te rustige of tere vissen. Geen maanvissen of Goerami´s erbij houden anders kunnen ze gaan “vinbijten”, andere levendige soorten laten ze wel met rust.

Het verschil tussen de mannen en vrouwen is duidelijk zichtbaar: de man is veel roder en slanker. De vrouw heeft een wat vollere buikpartij. De Prachtbarbeel is een echte scholenvis. Zet 6 of meer exemplaren bij elkaar en ze blijven steeds dicht bij elkaar zwemmen.

Aquarium Inrichting

Hoe het aquarium is ingericht maakt niet zo heel veel uit, zolang er maar voldoende zwemruimte is. De bak kan verder worden ingericht met een dichte randbeplanting zoals Vallisneria, Cambomba, of Javamos. Ze houden van veel stroming maar noodzakelijk is dit niet. Bij het zoeken naar voedsel grondelen ze af en toe over de bodem. Scherp grind wordt dan ook afgeraden. Ook kunnen ze in de zomer buiten gehouden worden in grote bakken of een vijver. Wel zorgen dat ze weer naar binnen kunnen als de temperatuur gaat dalen.

Voeding

De Pracht Barbeel is ook qua voer geen moeilijke vis.Alle soorten voer worden graag opgenomen. Droogvoer, fijne zachte plantenbladeren maar ook levend (diepvries) voer als muggenlarven, watervlooien, en artemia kunnen worden gegeven. Zorg wel voor voldoende afwisseling.

Herkomst

De Pethia conchonius kent een groot verspreidingsgebied. De intensiteit van de kleuren kan afhankelijk van de herkomst wat variëren. Ze komen voor in het Noorden van India, Banglades, Pakistan en Nepal. De exemplaren uit de Siwalik bergen in het noorden van India schijnen het fraaist gekleurd te zijn met zeer reflecterende schubben.

In de handel zul je geen wildvang exemplaren aantreffen. Voor het aquarium worden ze nagekweekt en op kleur geselecteerd. De zeer kleurrijke variant die wij in het aquarium houden zul je hoogstwaarschijnlijk in het wild niet tegenkomen.

Kweek

De kweek van de Pethia conchonius is relatief eenvoudig. Je hebt er wel een aparte kweekbak voor nodig aangezien het notoire eier eters zijn. De kweekbak heeft bij voorkeur een plek waar hij de ochtendzon opvangt. Op de bodem 2 lagen knikkers plaatsen om te voorkomen dat de ouders direct de eieren opeten. Boven de knikkers een flinke bos Javamos of myriophyllum waartussen de ouders de eieren zullen afzetten. De kweekbak moet voorzien zijn van dekruiten. Bij de paring schieten ze nog wel eens boven het water uit.

Als u het schooltje Pracht barbelen regelmatig bekijkt valt het vanzelf op welke 2 dieren een paartje vormt, zij zoeken elkaar steeds op. Deze man en vrouw plaatst u ’s avonds in de kweekbak. Vaak zetten ze de volgende ochtend al eieren af. Na het afzetten van de 200-300 eieren kunt u de ouders verwijderen. De jongen komen na 30 uur uit en kunnen worden gevoerd met fijn stofvoer en vers uitgekomen artemia.

Etymologie

De naam Pethia is een lokale verzamelnaam voor diverse kleine Cypriniden. Conchonius betekend iets als Fijne Baard.

Synoniemen: Cyprinus conchonius, Barbus conchonius, Puntius conchonius, Systomus conchonius, Barbus conchonlus, Systomus pyropterus, Barbus pyrhopterus, Systomus pyrrhopterus, Puntius conchonius khagariansis.

Video

Auteurs

Coby – John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange
Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

conchonius

Synoniemen

Barbus conchonius, Cyprinus conchonius, Puntius conchonius, Puntius conchonius khagariansis, Systomus conchonius, Systomus pyropterus

Nederlandse Namen

Pracht Barbeel

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Zone

Herkomst

Landen

, , , , ,

Ecosysteem

, , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

17

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

5

GH maximum

19

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pethia conchonius – Pracht Barbeel” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *