Pelvicachromis taeniatus – Smaragd Pracht Cichlide

De Pelvicachromis taeniatus of in het Nederlands de Smaragd Pracht Cichlide is een leuke kleine cichlide die veel lijkt op zijn neef de Kersenbuik cichlide.

Pelvicachromis taeniatus – Smaragd Pracht Cichlide

De Pelvicachromis taeniatus of zoals hij in het Nederlands soms ook wordt genoemd de Smaragd Pracht Cichlide, kan een lengte bereiken van zo’n 8,5 centimeter. De vrouwtje blijven iets kleiner. Deze prachtige dwergcichlide heeft hele mooie kleuren en is familie van de Pelvicachromis pulcher ofwel de kersenbuikcichlide. Doorgaans zijn de vrouwen iets mooier en feller gekleurd dan de mannen.

Net als zijn neef de Pelvicachromis pulcher heeft de Pelvicachromis taeniatus al heel wat namen gezien. Niet meer geldige synoniemen zijn onder andere: Pelmatochromis taeniatus, Pelmatochromis kribensis, Pelviacachromis kribensis, Pelmatochromis calliptera, Pelmatochromis klugei, Pelmatochromis kribensis klugei, Pelmatochromis pulcher klugei, Pelmatochromis taeniatus klugei.

Herkomst

Benin, Oost-Nigeria.

Inrichting

Voor de Pelvicachromis taeniatus heb je een aquarium nodig van minimaal 1 meter. Het aquarium donker inrichten met dichte beplanting en maak voldoende schuilplaatsen met stenen of halve kokosnoten. Voor de bodem kun je het beste zand gebruiken, hiermee spoelen ze hun kieuwen. Ze houden van gedempte verlichting en zwakke tot matige stroming.

Water

Temperatuur: 25-28 graden.
PH: 6-7
GH: 8-17

Dieet

In het wild voedt de Pelvicachromis taeniatus zich met kleine voedseldeeltjes die ze vinden tussen het sediment, wortels en bladeren. Deze deeltjes zijn voornamelijk plantaardig met af en toe wat dierlijk voedsel.

In het aquarium moet het grootste deel van het voer dan ook plantaardig zijn, zoals spirulina vlokken en bijvoorbeeld granulaat voor herbivoren. Levend of diepvries voer zoals watervlooien en artemia kan af en toe gegeven worden. Wij adviseren om ze geen rode muggenlarven, mysis of tubifex te geven. Het darmkanaal van herbivoren is hier niet goed tegen bestand waardoor ze dood kunnen gaan.

Karakter

Je kunt deze dwergcichlide het beste als koppel houden, met meerdere zullen er problemen ontstaan. Het zijn vreedzame vissen en kunnen met andere vissoorten worden samengehouden, behalve bodemvissen, die kunnen weleens het slachtoffer worden wanneer ze in de paartijd hun territorium fel verdedigen. Ze zwemmen in alle waterlagen.

Kweek

Het kweken van de Pelvicachromis taeniatus is vrij eenvoudig als je een goed bij elkaar passend koppel hebt. Het beste kun je ze overbrengen naar een aparte kweekbak. Tijdens het baltsen zijn hun kleuren nog mooier. Het zijn holenbroeders en zetten zo´n 100 tot 200 eitjes af die na 2 à 3 dagen uitkomen. Het vrouwtje verdedigt het nest. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën en cyclops.

Video

Auteur

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Daragh Owens

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

taeniatus

Nederlandse Namen

Smaragd Pracht Cichlide

Synoniemen

Pelmatochromis calliptera, Pelmatochromis klugei, Pelmatochromis kribensis klugei, Pelmatochromis pulcher klugei, Pelmatochromis taeniatus, Pelmatochromis taeniatus klugei

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

7

Lengte Maximaal

9

Temperatuur minimaal

25

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.0

pH maximum

7.0

GH minimum

8

GH maximum

17

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pelvicachromis taeniatus – Smaragd Pracht Cichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *