Paracyprichromis nigripinnis

De Paracyprichromis nigripinnis is een rustige scholenvis die in wat gedempt licht het best tot zijn recht komt.

Paracyprichromis nigripinnis

De Parachromis nigripinnis is in 1901 voor het eerst beschreven door Boulenger. Het geslacht Paracyprichromis kent slechts 2 soorten: brieni en nigripinnis. Voorheen behoorden deze soorten tot de Cyprichromis maar door verschillen in het skelet en de andere manier van paren hebben ze een nieuw geslacht opgericht. 

De naam is uit grofweg te vertalen als: para – lijkt op; Cyprinus – karperachtige; chromis betekend kleur, hiermee wordt dus ook aangegeven dat ze lijken op Cyprichromis.  Voluit wordt dat dan: lijkt op een kleurrijke karperachtige.

Nigripinnis betekend: met zwarte stippen.

Beschrijving

Zowel de mannen als de vrouwen van de Paracyprichromis nigripinnis hebben een roodbruine grondkleur. Daarbovenop hebben de mannen iriserend blauwe lijnen over de flank, vanaf de aanzet van de rugmin naar achteren toe en over de randen van de vinnen. De membranen van de rugvin en wimpelvormige staartvin hebben eveneens iriserende vlekken.

De vrouwen zijn wat fletser gekleurd en als je goed kijkt zijn de blauwe lijnen wel vaag zichtbaar, een en ander afhankelijk van de stemming. De rugvin is bij de vrouwen wat korter en de staartvin is niet wimpelvormig.

De kleuren van beide sekses komen het best tot hun recht in een aquarium met wat gedempt licht. Ze zijn het best te houden in een school waarbij je minimaal 2 tot 3 vrouwen per man houdt. In het wild scholen ze samen in groepen die soms wel enkele honderden exemplaren bevatten. De mannen houden soms een territorium bezet rond wat rotsen.

De Paracyprichromis nigripinnis is een vredelievende soort. Met voldoende ruimte zie je een man een territorium claimen waar de vrouwen boven rondzwemmen. De mannen worden tot zo’n 12 centimeter lang. De vrouwen blijven wat kleiner en kunnen zo’n 8 centimeter lang worden.

Biotoop

In het gehele Tanganyika meer kun je de Parachromis nigripinnis wel vinden. Ze leven tot op een diepte van zo’n 40 meter. Deze diepte verklaard ook meteen waarom ze gesteld zijn op wat meer gedempt licht. 

Net als de Cyprichromis soorten voedt de Parachromis nigripinnis zich met plankton. 

Het Aquarium

Je kunt de Paracyprichromis nigripinnis al houden in een aquarium vanaf 100 centimeter lengte maar houdt een waterhoogte aan van minimaal 50 centimeter. Doorgaans wordt in een Tanganyika aquarium op de bodem zand gebruikt. voor de Paracyprichromis nigripinnis is di niet direct nodig maar het staat wel natuurlijker dan grind. 

Zorg voor een gedeelte wat is ingericht met rotsen en plaats minimaal 1 rots zo dat er een schuine of verticale kant van boven naar beneden loopt. Verder is veel vrije zwemruimte van belang. 

Het afzetten

Als een vrouwtje klaar is om af te zetten, jaagt het mannetje achter haar aan totdat ze is afgescheiden van de groep. Hij jaagt haar naar zijn territorium, meestal is dit een verticaal, ietswat schuinlopend stuk rots. 

De man zwemt boven de vrouw en laat zijn hom los. De vrouw zwemt onder een hoek van 45 graden met haar kop naar beneden en laat haar eieren los in de wolk hom. Als achteruit zwemmend pikt ze de eieren op en neemt de bevruchte eieren in haar muil. Dit ritueel herhaalt zich totdat ze al de eieren in haar muil heeft opgenomen. 

Het aantal eieren is bij de Paracyprichromis nigripinnis niet zo heel groot. Er worden maximaal per keer zo’n 17 eieren geproduceerd maar meestal zijn het er minder.

Opgroeien van de jongen

De vrouw broedt de eieren in haar keelzak uit. De visjes blijven na het uitkomen nog geruime tijd in die keelzak. Het vrouwtje spuugt de visjes na zo’n 21 tot 28 dagen uit. De jongen zijn dan zo’n 1 tot 1,3 centimeter lang. Gedurende het broeden eet de vrouw niet.

De jongen kun je voeren met fijn gewreven volvoer en bijvoorbeeld vers uitgekomen artemia en cyclops.

De ouders vertonen na het uitspugen geen broedzorg. De vrouw laat de jongen de eerste uren na het uitspugen wel met rust.

Conclusie

De Paracyprichromis nigripinnis is een fraaie soort die het best tot zijn recht komt in een speciaal aquarium of in ieder geval een aquarium waarbij rekening is gehouden met de verlichting. Combineer ze het liefst alleen met andere rustige vredelievende soorten.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Klaus Steinhaus

Bronnen 

Aquavisie
Fishbase
Cichlidae
Aquahobby

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Paracyprichromis nigripinnis” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *