Parachromis managuensis – Jaguar cichlide

Parachromis managuensis, ook wel Jaguar cichlide genoemd, een zeer grote soort die alleen in een speciaal aquarium gehouden kan worden.

Parachromis managuensis – Jaguar cichlide

De Parachromis managuensis is al in 1867 voor het eerst beschreven door Günther en heeft sindsdien al heel wat namen gezien (zie hiervoor de synoniemen).

De naam Parachromis kan worden opgedeeld in twee stukken: Para betekent lijkend op en Chromis is het oude woord voor cichlide. De soortnaam managuensis is een verwijzing naar het Managua Meer in Nicaragua.

Synoniemen: Heros managuensis, Cichlasoma managuense, Herichthys managuense, Nandopsis managuense, Cichlasoma managueuse, Cichlosoma managuense, Parachromis gulosus.

Beschrijving

Parachromis managuensisis een zeer grote cichlide die voorkomt in Nicaragua (de naam betekend dan ook “uit Manaqua” de hoofdstad van Nicaragua). In Nicaragua wordt deze vis gebruikt als consumptie vis, hier vindt je hem alleen terug in het aquarium. De volwassen mannen kunnen uitgroeien tot een ruime 55 centimeter, de vrouwen blijven wat kleiner.

Zowel de man als de vrouw hebben een lichte grondkleur met daarbovenop een zwart streepjes/vlekken patroon over het hele lichaam. Soms is op de flank over de zijlijn een rij grotere vlekken te zien. Tijdens de broedperiode kan de grondkleur van de man veranderen van licht gekleurd naar een goud/geel. De Parachromis managuensis wordt dan in zijn geheel donkerder. De grote zwarte stippen op de flank kunnen dan veranderen in verticale zwarte strepen.

De Parachromis managuensis, ook wel Jaguar Cichlide genoemd, is van de Parachromis de meest verhandelde soort. Dit is een grote en agressieve cichlide die hoogst territoriaal is. Het is dan ook aan te bevelen deze vissen gescheiden te houden als ze gaan broeden aangezien ze dan te agressief worden naar de andere soorten toe, dit geldt overigens voor alle vissen van het Parachromis geslacht. De agressie lijkt op sommige punten erg mee te vallen maar van tijd tot tijd kunnen ze helemaal gek worden en andere soorten zonder echte reden aanvallen. Zeker in de tijd dat ze willen gaan paren.

Biotoop

Van nature komt de Parachromis managuensis voor vanaf de Ulua Rivier in Honduras naar beneden langs Nicaragua tot en met de Matina Rivier in Costa Rica. Ze bewonen daar een zeer gevarieerd aantal wateren. Zowel de heldere riviertjes en meertjes worden bevolkt als de troebele meren met zachte substraten. Ze geven daarbij de voorkeur aan de warmere wateren met een laag zuurstof niveau.

Helaas zijn ze door mensen ook uitgezet in wateren waar ze van nature niet voorkomen zoals de Filipijnen, Singapore, Taiwan, Cuba Guatamala, Panama en de Verenigde Staten.

Parachromis managuensis - Jaguar cichlide - Lake Xiloa
Parachromis managuensis – Jaguar cichlide – Lake Xiloa

Dieet

Deze jager heeft in het wild een dieet welke voornamelijk bestaat uit kleine vissen en grote ongewervelden zoals garnalen, wormen en insecten. In het aquarium is het noodzakelijk om ze afwisselend te voeren om ze gezond te houden. Jaguar Cichlides zijn over het algemeen niet heel kieskeurig wat hun eten betreft. Zowel droogvoer als diepvries wordt wel gegeten. Wil je ze echt gezond en gelukkig houden geef ze dan af en toe levend voer in de vorm van voedervisjes zoals bijvoorbeeld guppen.

Het Aquarium

Door zijn grootte mag het duidelijk zijn dat een klein aquarium niet volstaat. Ik zie hier en daar een aanbevolen aquarium van 200 centimeter maar vraag me echt af of dat voldoende is. Naar mijn idee begint een aquarium voor deze grote dieren bij zo’n 300 centimeter. Richt het aquarium in met op de bodem zand. Ze graven hier graag in dus zorg dat alles goed vast staat. Je kunt het aquarium verder inrichten met grote stukken hout. Zorg er in ieder geval voor dat de zichtlijnen hier en daar worden onderbroken zodat een vrouw aan het zicht van de man kan ontsnappen. Zorg er daarom ook voor dat er voldoende schuilplaatsen voor haar zijn. Je kunt ook hier en daar een aantal grote rotsen neerleggen, deze zullen ze waarschijnlijk gaan gebruiken om eieren op af te zetten. Let er wel goed op dat je stenen heel goed vastlegt of niet stapelt, dit zijn grote vissen die soms eigen ideeën hebben over het inrichten van een aquarium. Gestapelde stenen lopen de kans om omgegooid te worden.

In het wild leven ze in redelijk warm water van zo’n 25 tot 36 graden. In het aquarium zou ik het niet zo warm laten worden omdat eventuele medebewoners hier niet altijd tegen kunnen. Zorg in ieder geval voor een goede filtratie, ze kunnen behoorlijk in de bodem woelen en gezien het dieet produceren zo ook wel wat afval.

Kweek van de Parachromis managuensis – Jaguar cichlide

Zorg voor een ruim aquarium, als de ouders goed doorvoed zijn zullen ze vanzelf voor nageslacht zorgen. Het zijn open substraatbroeders en kunnen zo´n 1000 eitjes of meer afzetten en bevruchten, dit doen ze op een schoongepoetste steen. Het vrouwtje verdedigt het legsel en de jongen, het mannetje verdedigt het territorium tegen indringers. Na 3 dagen komen de eitjes uit, en na ongeveer een week zwemmen de jongen vrij rond. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën, cyclops, daphnia of fijngewreven droogvoer.

Video

Auteur

John de Lange – Coby

Copyright foto’s

Bruce Vandeweghe
John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

managuensis

Synoniemen

Cichlasoma managuense, Herichthys managuense, Heros managuensis, Nandopsis managuense

Nederlandse Namen

Jaguar cichlide

Eerstbeschrijving

Albert Günther

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

300

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, , , ,

Lengte Minimaal

48

Lengte Maximaal

55

Temperatuur minimaal

25

Temperatuur maximaal

36

pH minimum

7.0

pH maximum

8.5

GH minimum

6

GH maximum

18

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Parachromis managuensis – Jaguar cichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *