Parachromis dovii – Wolf Cichlide

Parachromis dovii of Wolf Cichlide, 70 centimeter op en top cichlide, een van de agressiefste soorten die er bestaan.

Parachromis dovii – Wolf Cichlide

De Parachromis dovii is een van de grootste en agressiefste cichliden die in een aquarium gehouden wordt. Ondanks zijn grootte is hij gevoelig voor slechte waterkwaliteit, veelvuldig waterverversen, waarbij een groot percentage per keer wordt vervangen is noodzakelijk om deze grote jongens gezond te houden.

Het mag geen verrassing zijn dat het aquarium voor deze soort behoorlijk groot moet zijn, minimaal een 1200 liter en liefst nog veel groter. Een volledig volgroeide man wordt een cm of 70 waar het vrouwtje behoorlijk kleiner blijft met een centimeter of 38.

De naam verwijst naar John Melmoth Dow, zijn engelse naam is Wolf Cichlid. De Parachromis dovii is een roofvis en een actieve zwemmer, ze zijn samen te houden met andere grote cichliden, maar als ze eenmaal volwassen zijn worden ze behoorlijk agressief en eisen heel het aquarium voor zichzelf op. Kleinere visjes worden als voer gezien. Het is zeker geen beginnersvis.

Synoniemen: Cichlasoma dovii, Heros dovii, Herichthys dovii.

Herkomst

Lake Nicaragua, van Honduras tot Costa Rica.

Karakter

De mannen zijn extreem agressief naar andere mannelijke soortgenoten, overigens ook naar de mannen van de andere Parachromis soorten (zie bijvoorbeeld P. friedrichsthalii en P. managuensis). Soms worden bij een paar dovii andere soorten gehouden, dit kunnen alleen soorten zijn die sterk en groot zijn. Alles wat in zijn bek past wordt opgegeten. De inrichting van de bak zal ook geregeld overhoop gehaald worden dus harde planten en een stevige verankering van bijvoorbeeld rotsen is een must om te voorkomen dat de rotsen zijn partner verpletteren of erger nog het glas doen breken.Ook kan het gebeuren dat een mannelijk exemplaar de in- en uitstroom of het verwarmingselement sloopt. Het mooiste is dus om deze te verbergen op een plek waar hij er niet bij kan.

Voeding

Het is een alleseter, maar de voorkeur gaat uit naar levend- of diepvriesvoer. Vaak worden aasvisjes of kleine gupjes gevoerd. Als aanvulling kan droogvoer gegeven worden.

De Kweek van de Parachromis dovii – Wolf Cichlide

De kweek op zich is vrij eenvoudig. Bij volledig uitgegroeide exemplaren kan dit zeer geweldadig verlopen. Na het schoonmaken van een stuk rots legt het paar tussen de 500 en 3000 eieren waarna het vrouwtje de eieren bewaaierd en de man boven het territorium de wacht houdt. Na een dag of 3 zullen de eieren uitkomen, 4 tot 7 dagen later kunnen de jongen vrij zwemmen. Tijdens deze periode goed oppassen met het onderhoud in de bak, de agressie van de man bereikt nu zijn hoogtepunt, als indringer in zijn territorium kun je verwachten dat hij in je vingers of onderarm bijt en dat doet bij dit formaat vis behoorlijk pijn. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën, cyclops, daphnia of fijngewreven droogvoer.

Video

Auteurs

Coby
John de Lange

Copyright foto’s

Gerry Verrier
John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

dovii

Synoniemen

Cichlasoma dovii, Herichthys dovii, Heros dovii

Nederlandse Namen

Wolf Cichlide

Eerstbeschrijving

Albert Günther

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

38

Lengte Maximaal

70

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

7.0

pH maximum

7.5

GH minimum

16

GH maximum

20

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Parachromis dovii – Wolf Cichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *