Paracheirodon simulans – Blauwe Neon

De Paracheirodon simulans of Blauwe Neon is net even iets minder fel gekleurd dan zijn neef de Kardinaaltetra en wordt daardoor ook minder vaak gehouden.

Paracheirodon simulans – Blauwe Neon

De Paracheirodon simulans wordt ook wel Valse Neon of Blauwe Neon genoemd en lijkt sterk op zijn soortgenoot, de Neontetra (Paracheirodon innesi). Echter is de kleur blauw bij Paracheirodon simulans overheersend.

Beschrijving

Als u dit visje aanschaft, geeft u zichzelf een waar pareltje cadeau.
De valse neon is een prachtig visje met een helderblauwe kleur, die soms ook wat naar turquoise of groen neigt. Het ligt er maar net aan hoe het licht op de vis valt en welke verlichting u gebruikt.

Ik kocht dit visje omdat ik eens wat anders wilde dan de neontetra en werd aangenaam verrast. Het normale scholingsgedrag van zowel neontetra als kardinaaltetra bestaat voornamelijk uit ‘baantjes zwemmen’ in de bak. Ook altijd een spectacular gezicht. Dit visje geeft u echter een ander schouwspel, dat zich voornamelijk voordeed in mijn bak, als 1 van mijn T5 lampen was uitgegaan. De visjes voelen zich kennelijk bij gedempt licht beter op hun gemak en maakten met hun dansende, verspringende bewegingen een mooi schouwspel in de bak. De blauwe lichtjes, zoals ik ze vaak noemden, lichtten verschillend op in het licht. Het is moeilijk te omschrijven, u zult ze zelf moeten aanschaffen om precies te begrijpen wat ik bedoel. Als het schemer wat langer aan hield, dan veranderde de kleur soms nog iets en leek het blauw-groen niet meer dominant, maar leken zij een iets roodachtige kleur te krijgen. Daar was dan eindelijk de rode gloed, die aangeeft dat zij toch echt bij de Paracheirodon soorten behoren. Ik had in die tijd geen LED verlichting, maar denk dat zij onder een goede LED verlichting nog mooier tot hun recht komen en een zonsopgang en zonsondergang zeer kunnen waarderen.

Het Aquarium

De Paracheirodon simulans moet gehouden worden in een school van minimaal 8-10 stuks en in een aquarium vanaf 60 centimeter. Ik lees op sites 40 centimeter terug, maar omdat sommige dames toch uitschieten naar 4 centimeter lengte, vind ik dit persoonlijk te krap voor deze vis. De dames zijn iets ronder en voller van vorm dan de heren. Het feit dat het een vrij schuw visje is en u deze dus in een iets grotere school moet houden, maakt dat er natuurlijk van een bak van 40 centimeter geen sprake meer kan zijn.

De vis is dus schuw en houdt van gedempt licht. Als u gebruik maakt van ouderwetse T5 verlichting, dan is het raadzaam om in de avonduren alvast 1 lamp uit te laten gaan zodat er een schemer toestand ontstaat. Dan kunt u ook genieten van het dansende schouwspel van deze mooie vis. Ook is het raadzaam om drijfplanten te gebruiken en de bak te beplanten, het liefst met planten die in het natuurlijke habitat voorkomen. Dit vanwege het feit dat ook de planten de lage pH waarden aan moeten kunnen. Bij gevaar zullen de visjes zich in het groen verschuilen.
Let op dat u deze vissen niet met te grote medebewoners gaat houden. Sowieso ongeschikt bij maanvissen en andere grote cichliden. De visjes zijn als ze net uit de winkel komen, enkele centimeters groot en het zou zonde zijn als uw school binnen 10 minuten verorberd is door uw andere vissen.

Ook zult u goed moeten kijken welke vis u bij deze soort gaat toevoegen, vanwege de lage pH waarde van het water. Het beste is om de vis in een biotoop aquarium te houden, samen met een cichlide die uit hetzelfde gebied komt en niet te groot is.

De temperatuur voor deze vis zou tussen de 23 graden en 30 graden kunnen vallen, zoals ook in hun natuurlijke habitat (Zuid Amerika, Brazilië, Venezuela, Colombia, Rio Negro, Rio Branco, Rio Orinoco). Houdt ze echter niet constant op de boven of ondergrens en laat intussen de temperatuur ook niet te veel en te vaak schommelen, daar zij erg slecht tegen veranderingen in het water kunnen. Ik zou zeggen, als u ze op ongeveer 25 graden houd, dan zit u goed. Doe deze visjes alleen in een gerijpte bak, die reeds enkele weken staat en al een goed biologisch evenwicht heeft.

Verder las ik al van tevoren dat deze vis zuur en zacht water verlangt omdat deze vis alleen gevonden word in de zogenoemde ‘blackwater areas’ van de rivieren. Ik heb dus turf in mijn filter gedaan om het water aan te zuren. Kienhout in het water is ook noodzakelijk en ze zien ook graag wat overhangende takken in het water. Elzenproppen zou u ook kunnen gebruiken om de Ph te verlagen. Bij mij leefden ze op een pH van 6,5. Ze zouden echter zelfs op pH 3 of 4 gehouden kunnen worden.

Het water mag niet te hard stromen. Op de bodem het liefst (filter)zand met eventueel wat keien. Ook kunt u wat bladeren op de bodem gooien, bv amandelblad of eikenblad. Dit zuurt het water nog verder aan en de visjes zullen op zoek gaan naar voedsel tussen de bladeren. Het versterkt hun natuurlijke gedrag.

Voeding

Qua voeding is de Blauwe Neon een vrij makkelijke vis. Eigenlijk alles wat in het bekje past, werd gegeten. Zowel droogvoer als levend voer en vlokken. Ik zag wel dat zij levend voer op zijn tijd konden waarderen, zoals ook hun soortgenoten dat doen.

De Kweek van de Paracheirodon simulans – Blauwe Neon

Over de kweek kan ik weinig vertellen. Ik heb de vissen geen aanstalten zien maken om tot kweek over te gaan. Ik vermoed dat de pH daarvoor nog aan de hoge kant zat. U zult de pH daarvoor moeten verlagen tot 3 of 4. Houdt daarbij altijd rekening met uw overige bewoners.

Conclusie

De vis is helaas geen beginnersvis en meer geschikt voor de wat gevorderde aquariaan, vanwege de wat extreme waterwaarden.

Toch raad ik u aan, als u enkele jaren een aquarium hebt en voldoende informatie erover hebt opgedaan, om dit leuke visje een kans te geven en hem een mooi, speciaal plekje in uw huis te bieden! Met de juiste verzorging zult u enorm veel plezier beleven aan deze prachtige vis.

Video

Auteur

Rosetta Jansen

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

simulans

Synoniemen

Cheirodon simulans, Hyphessobrycon simulans

Nederlandse Namen

Blauwe Neon

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

4

Temperatuur minimaal

21

Temperatuur maximaal

35

pH minimum

3.0

pH maximum

6.5

GH minimum

0

GH maximum

4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Paracheirodon simulans – Blauwe Neon” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *