Paracheirodon innesi – Neon Tetra
De Neon Tetra is in 1936 voor het eerst beschreven door Myers. De naam is op te delen in verschillende stukken en is afgeleid van het Grieks. Para betekend “bijna of onecht”, cheir betekend “handvormige” en odous = “tand”. Deze soort is vernoemd naar de Amerikaanse ichtyoloog William Thornton Innes. De afkomst van de Nederlandse naam laat zich makkelijk raden. De neon blauwe kleur afgezet tegen het heldere rood en doet denken aan de Neon reclames.
Deze bekende vis kent slechts één synoniem: Hyphessobrycon innesi.
Beschrijving
De Neon Tetra behoort samen met de Kardinaal Tetra tot de meest gehouden vissen voor in het gezelschapsaquarium. Met de ontdekking van de kardinaal tetra is de populariteit van deze fraaie vis wel wat afgenomen.
Het meest in het oog springend zijn de kleuren van de Neontetra. Vanaf neus loopt over het oog een horizontale fluoriserende blauwe streep. Vanaf halverwege de vis ligt onder de blauwe streep een rode streep. Ze kunnen een maximale totale lengte bereiken van zo’n 5 centimeter.
Het grootste verschil tussen de Neontetra en de Kardinaal Tetra 2 is wel dat de rode band. Bij de Neon Tetra begint deze pas halverwege het lichaam waarbij de Kardinaal Tetra een rode band over de hele lengte van de vis heeft. Een tweede verschil is dat de Neon Tetra zich wel laat kweken waarbij de moeilijkheden voor de Kardinaal Tetra zo groot zijn dat het niet commercieel interessant is om er aan te beginnen.
Biotoop
De Neon Tetra wordt gevonden in de zwartwater meren in de bovenloop van de Amazone (Peru, Brazilië). Ze komen voor in een groot verspreidingsgebied die verschillende honderden kilometers uit elkaar kunnen liggen. Tot op heden is nog steeds niet het hele verspreidingsgebied goed in kaart gebracht.
In deze gebieden bewoont de Neon Tetra de kleinere stroompjes en zijtakken van de rivieren. Ze komen voornamelijk voor in water wat donker is gekleurd van de humus zuren van het ontbindende plantaardige materiaal zoals bladeren en wortels. In het biotoop waar je de Paracheirodon innesi – Neon Tetra kunt vinden is de bodem meestal bezaait met wortels, takken en afgevallen bladeren.
Het Aquarium
Het is een scholenvis die het best tot zijn recht komt in wat grotere groepen van minimaal 10 stuks. Een wat donkerdere bodem en een goede beplanting zorgt ervoor dat deze kleine soort zich op zijn gemak kan voelen. Vergeet niet op de voorgrond wat zwemruimte over te houden zodat je het interessante gedrag van het vormen van school kunt bewonderen.
Gezien de maximale grootte van 4 a 5 centimeter is het niet aan te bevelen deze soort te houden met wat grotere visetende cichliden. Dit geldt dus ook voor de maanvissen. Velen vergeten dat ook maanvissen jagers zijn. Zij zien de kleinere Paracheirodon innesi dan ook als een lekker hapje.
Net als alle andere vissen is regelmatig water verversen noodzakelijk aangezien ze zeer gesteld zijn op zuiver water. Het water hoort licht zuur te zijn pH 6.5 – 7 maar iets erboven of eronder zal meestal geen problemen geven.
Dieet
De Neon Tetra is geen lastige eter, vrijwel alle soorten voer worden gegeten. Er moet wel rekening worden gehouden met het kleine bekje. Het is dus een alleseter, alleen vlokvoer is niet voldoende, dus regelmatig afwisselen met klein levend of diepvries voer komt de gezondheid zeker ten goede.
De Kweek van de De Paracheirodon innesi – Neon Tetra
Hoewel de kweek van de Neon Tetra makkelijker is dan de kweek van de Kardinaal Tetra, is het nog steeds niet eenvoudig. De natuurlijke wateren bevatten nagenoeg geen mineralen en door humuszuren ligt de pH rond de 5 à 6. Dit is voor een gezelschapsaquarium te laag om planten te kunnen houden en ook niet stabiel genoeg om gezond te zijn voor de vissen.
Voor de kweek van de Paracheirodon innesi moet het water dus wel zacht en zuur zijn (GH tussen de 2-6). Filteren over turf zorgt voor de nodige zuren. Om te zorgen dat de ouders de eieren niet opeten kan de kweek het beste gedaan worden in een klein aquarium waarbij zo’n 2 cm boven de bodem een gaas aan waar de ouders net niet doorheen kunnen (de zijkanten goed bevestigen). Boven het gaas kun je een pluk Javamos leggen.
Na het afzetten zakken de eieren naar de bodem. Zodra de ouders klaar zijn met paren kun je ze terugplaatsen bij de andere vissen. De eieren komen na 36 uur uit en 5 dagen laten kunnen ze vrij zwemmen. Pas dan beginnen met voeren! De zeer kleine jongen kunnen de eerste paar dagen worden gevoerd met infusoria. Zodra ze iets groter zijn kun je dit aanvullen met microwormen, artemia en stofvoer.
Voor de filtering van het kweekaquarium kun je een sponsfilter gebruiken. Voordeel van zo’n filter is dat op het filteroppervlak er kleine organismen groeien waarvan de pas uitgekomen jonge Neon Tetra’s kunnen eten.
Video’s
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
John de Lange
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.