Paracheirodon axelrodi – Kardinaal Tetra

De Kardinaal Tetra of Paracheirodon axelrodi is ongetwijfeld de soort die het meest gehouden wordt in de gezelschaps aquaria. De blauw/rode iriserende kleuren maken het een opvallende visje, zeker als je ze houdt in een grotere school!

Paracheirodon axelrodi – Kardinaal Tetra

De kardinaal tetra is in 1956 voor het eerst beschreven door Schultz als Paracheirodon axelrodi. Deze soort kent een paar synoniemen: Cheirodon axelrodi en Hyphessobrycon cardinalis.

De naam Paracheirodon kun je opbreken in twee stukken: “Para” betekend bijna of onecht en houdt zoiets in als lijkt op. “Cheirodon” betekend puntige paal en is een verwijzing naar de puntige tanden van dit geslacht. De soortnaam “Axelrodi” is een verwijzing naar de auteur Herbert R. Axelrod.

In het Nederlands worden ze Kardinaal Tetra of Kardinaaltetra genoemd. Deze naam danken ze aan de kardinaal rode kleur aan de onderzijde.

Beschrijving

Het verschil tussen de mannen en vrouwen is bij de Kardinaal Tetra heel moeilijk te zien. Ze hebben beiden een fluoridiserende blauwe horizontale streep die loopt van hun bek tot aan hun staart. Onder deze blauwe streep loopt een fel rode band. De vinnen zijn kleurloos en de rug en buik zijn zilver kleurig. De mannen blijven iets kleiner dan de vrouwen en de vrouwen hebben een iets rondere buik dan de mannen. Ze lijken veel op hun neef de Paracheirodon innesi of Neon Tetra.

Door het zachtaardige karakter en gedrag en zijn fraaie kleuren kan hij goed gecombineerd worden in het gezelschapsaquarium. Een combinatie met maanvissen is echter af te raden, Maanvissen zijn jagers en zien de Kardinaal Tetra als een lekker hapje voor tussendoor.

De levensverwachting van een Kardinaal Tetra in het wild is ongeveer 1 jaar. In het aquarium kunnen ze een leeftijd bereiken van tot wel 5 of zelfs 10 jaar.

Biotoop

De Paracheirodon axelrodi kent een zeer groot verspreidingsgebied in Venezuela, Colombia en Brazilië (Rio Negro, Rio Orinoco, Rio Vaupes Rio Aturia en de zijrivieren hiervan). Ze komen doorgaans voor in kleine schaduwrijke helder water of in zwartwater stroompjes. Ze bevolken daar het middelste deel van het water in doorgaans grote scholen.

Dieet

De Kardinaal Tetra eet in het wild voornamelijk vleesachtig voer. Denk daarbij aan kleine ongewervelden, eieren, kleine insecten zoals mieren, mijten en larven en kleine jonge visjes. Alles wat beweegt wordt eigenlijk wel gegeten. Daarnaast krijgen ze ook kleine hoeveelheden algen binnen.

In het aquarium is het dus belangrijk om de Paracheirodon axelrodi gevarieerd voer te geven. Met een afwisselend dieet van vlokvoer maar klein levend- of diepvries voer zoals Daphnia (watervlooien) en bijvoorbeeld vers uitgekomen Artemia.

Het Aquarium

De Kardinaal Tetra of Paracheirodon axelrodi is ongetwijfeld de soort die het meest gehouden wordt in de gezelschaps aquaria. In het aquarium komt hij het beste tot zijn recht bij wat gedempt licht of drijfplanten en voldoende beschutting. Het zijn scholenvormende vissen waarbij je minimaal 8 visjes bij elkaar moet zetten. Des te groter de groep des te mooier het gedrag wordt! Ze vormen voornamelijk een schooltje bij dreiging, een wat grotere vredelievende soort als de zwaarddrager zorgt ervoor dat ze niet worden opgegeten maar al wel sneller een schooltje vormen.

De temperatuur van het water kan liggen tussen de 23 en 29 graden. Zorg er echter wel voor dat je de vissen niet het jaar rond op de minimale of maximale temperatuur houdt. Dit kan namelijk de levensduur van de vis verkorten.

Gevoeligheid voor Ziektes

Het is wel een soort die erg gevoelig is voor witte stip en veranderingen in de watersamenstelling, vaak zijn het de eerste vissen die deze ziekte krijgen als er iets mis gaat met de waterkwaliteit. Bij het verplaatsen van deze soort zeker gebruik maken van de druppel methode om ze te laten wennen aan de nieuwe watersamenstelling.

Kweek van de Paracheirodon axelrodi – Kardinaal Tetra

Kardinaaltetra’s kweken is zeer moeilijk. Er zijn alleen verslagen te vinden van incidenteel gelukte kweken.

Gebruik een kweek aquarium met heel zacht water met een pH van 5.5 tot 6.0. Richt het aquarium in met Javamos of een legrooster en weinig verlichting. De eitjes komen na een dag al uit, en de kleintjes zwemmen na een paar dagen al rond. Kardinaaltetra´s zijn vrijleggers, na de ei afzetting de ouders uitvangen anders eten ze de eitjes op. De jonge Paracheirodon axelrodi kunnen opgekweekt worden met pantoffeldiertjes.

In het wild legt de Kardinaaltetra eieren tijdens het regen seizoen. Het paren gebeurd veelal in de schemering. Het mannetje omhelst het vrouwtje, tijdens het loslaten van de eieren laat de man ook zijn hom los en bevrucht daarbij de eieren. De tot wel 500 eieren worden gewoon losgelaten in de rivier. Omdat de eieren van de Paracheirodon axelrodi gevoelig zijn voor licht worden ze losgelaten in de beschaduwde delen van de rivier.

De kweek is zeer moeilijk maar niet onmogelijk. Zie ook het artikel De kweek van de Kardinaaltetra.

Video

Auteur

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

J. de Lange
Peter Maguire
Jennifer O. Reynolds

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

axelrodi

Synoniemen

Cheirodon axelrodi, Hyphessobrycon cardinalis

Nederlandse Namen

Kardinaal Tetra, Kardinaaltetra

Eerstbeschrijving

Leonard Peter Schultz

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

29

pH minimum

4.5

pH maximum

8.0

GH minimum

5

GH maximum

8

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Paracheirodon axelrodi – Kardinaal Tetra” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *