Parachanna obscura – Obscure Afrikaanse Slangenkopvis
Parachanna obscura is in 1861 officieel beschreven door Günther.
Deze soort is al een paar keer van geslachtsnaam veranderd. De huidige synoniemen zijn: Ophiocephalus obscurus, Channa obscura, Channa obscurus, Ophicephalus obscurus, Paraphiocephalus obscurus, Parophiocephalus obscurus.
Beschrijving
Deze slangekopvissen zijn niet moeilijk om te houden. Aangezien Parachanna obscura geen echte zwemmers zijn kan het aquarium relatief klein zijn voor een paartje. Als vuistregel kan aangehouden worden dat de bak ongeveer 4 keer de lichaamslengte moet zijn. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 35 centimeter. Verder moet het water goed gefilterd worden en wekelijks 20% gewisseld worden. Parachanna obscura moet gehouden worden in een aquarium met een donkere bodem, met veel schuilplaatsen, en niet teveel licht, anders worden de dieren erg schuw. De temperatuur moet in de hogere regionen liggen, boven de 24 graden, maar liever 26 graden of meer. Ze kunnen alleen gecombineerd worden met grotere dieren dan zijzelf, waarbij wel moet worden aangetekend dat ze niet met zeer agressieve vissen samengehouden moeten worden, omdat ze dan zelf mogelijkerwijs het loodje leggen.
Jonge vissen kunnen met muggenlarven gevoerd worden, oudere dieren accepteren soms vervangend voer, maar vaak alleen grof levend voer. Dauwwormen en vissen worden graag geaccepteerd.
Het geslachtsonderscheid is zeer moeilijk te zien bij deze vissen. De vrouwtjes hebben vaak een iets dikkere buik. De enige manier om een zeker paartje te krijgen is te wachten tot zich uit een groep van jonge dieren een paartje vormt. Op dat ogenblik beginnen de dieren die elkaar gevonden hebben de overige te terroriseren, en moet er snel actie ondernomen worden om de overige vissen in veiligheid te brengen.
Herkomst
Bijna in geheel tropisch Afrika is de soort aanwezig.
Kweek van Parachanna obscura
In de paartijd worden de bruine tinten vervangen door krachtige blauwe vlekken, en zijn de vinnen staalblauw gemarmerd. Na de balts en paring, worden 2-3000 grote oliehoudende eieren afgezet die naar het oppervlakte drijven. Deze komen bij een temperatuur van 27 graden na 2-3 dagen uit. Na nog een week zwemmen de jongen vrij. Beide ouders verdedigen het nest fanatiek! Het is niet raadzaam om met de handen in het water te komen als de dieren zich hebben voortgeplant!!!!
Video
Auteur
Nederlandse Vereniging voor Labyrintvissen
Gepubliceerd in overleg met het bestuur
Copyright foto’s
Loury Cédric – CC BY-SA 4.0
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.