Pangio kuhlii – Indische Modderkruiper

De Pangio kuhlii of Indische modderkruiper is een vreedzame bodembewoner. In het wild komen ze in grote groepen voor, ook in het aquarium kruipen ze graag samen.

Pangio kuhlii – Indische modderkruiper

Deze soort is al in 1846 beschreven door Valenciennes. De naam Pangio is een latinisering van Pangya, de naam die de lokale bevolking rond de rivier de Ganges gaf aan Pangio cinnamomea (nu Pangio pangia). De soortnaam kuhlii is ter ere van Heinrich Kuhl (1797-1821). Hij stierf bij het verzamelen van fauna en flora op Java. Zijn materiaal werd veelvuldig gebruikt door Valenciennes en anderen om te bestuderen en nieuwe soorten te kunnen beschrijven. Hij ontdekte ook het type exemplaar van deze soort.

De soort kent een aantal synoniemen: Cobitis kuhlii, Acanthophthalmus kuhlii, Acanthophthalmus fasciatus, Pangio fasciatus.

Beschrijving

De Pangio kuhlii of Indische modderkruiper heeft een lang gerekt lichaam dat heel erg lijkt op een klein slangetje. Daarom worden door veel mensen deze dieren ook wel “slangetjes” genoemd. Het lichaam zelf heeft een oranje kleur met zwarte banden over het lichaam. De buik van deze vissen is wit.

Deze soort wordt vaak verward met andere soorten zoals de Pangio myersi. De kuhlii is goed te herkennen aan het punt dat de banden niet helemaal doorlopen op de buik. Ook zitten er in de banden zelf vaak oranje vlekjes.

De Pangio kuhlii kan een lengte bereiken van 8 tot 10 centimeter. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is moeilijk te zien, mannetjes hebben iets grotere borstvinnen, vrouwtjes zijn iets dikker.

Karakter

Het is een vreedzame bodembewoner die in het wild in grote groepen wordt aangetroffen. Overdag graaft hij zich meestal in en ’s avonds en ’s nachts komt hij tevoorschijn. Als je ze een hol geeft waarin ze zich kunnen terugtrekken dan verzamelen ze zich daar.

Bij voldoende beschutting komen ze soms ook overdag naar voren, vooral bladeren op de bodem helpen hierbij.  Ze ruimen alle voerresten op die andere vissen laten liggen. De planten laten ze met rust.

Deze kleine mooie visjes kunnen voor hun lengte erg oud worden. Deze soort word ongeveer 10 jaar oud.

Herkomst

Thailand, Maleisië, Indonesië. Ze leven daar in ondiepe wateren, het liefst in stilstaand of zeer traag stromend water.

Het Aquarium

Deze soort heeft een fijne bodem nodig aangezien de vissen in de ondergrond wroeten of zich er zelfs in begraven. Daarom is een bodem van zand aan te raden.

In het aquarium moeten er genoeg schuilmogelijkheden aanwezig zijn. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld hout of stenen. Er moet wel goed op worden gelet dat de vissen zich nergens klem kunnen zetten. Deze visjes zullen door elk klein kiertje proberen te kruipen en daardoor zichzelf verwonden of klemzetten. Naast stenen en hout is beplanting ook zeer aan te raden. Kuhlli’s kruipen ook graag tussen bladeren die op de bodem gelegd worden.

Doordat deze vissen overal tussen proberen te kruipen moet er in het aquarium goed worden opgelet op bepaalde plekjes. Zo moet het niet gebeuren dat de vissen achter de achterwand gaan zwemmen. Let dus goed op bij de achterwand op kieren. Deze visjes hebben daarnaast de neiging om in het filter proberen te zwemmen met alle gevolgen van dien. Let daar dus ook goed op.

Water

Temperatuur: 23-28 graden.
PH: 6.5-7,5
GH: 6-9

Dieet

Indische Modderkruipers eten klein levend voer zoals muggenlarven, watervlooien, cyclops en tubifex, ook voedertabletten. Zorg wel dat het voer op de bodem terechtkomt. Omdat het schemer/nachtdieren zijn kun je ze het best voeren vlak voor of nadat de verlichting uitgaat.

Kweek van de Pangio kuhlii – Indische modderkruiper

Deze vissoort is erg lastig te kweken. Toch is het al een aantal keer voorgekomen dat het kweken succesvol is geweest. Het grootste raadsel tot nu toe is hoe de kweek moet worden “getriggerd” . Hier zijn verschillende theorieën over zoals dat luchtdruk er wat mee te maken zou hebben, maar geen van die theorieën zijn bewezen.

Door de kweken die tot dusver wel succesvol zijn geweest is bekend dat de vissen de eitjes afzetten boven in de bak tussen de planten. Voor en tijdens het afzetten zwemmen de kuhlli’s heel druk rond. De eitjes zijn groen en de jongen worden met fijn stofvoer grootgebracht. Na 2 jaar zijn de jongen zelf in staat om eitjes te leggen.

Video

Auteur

Rickpad – Coby – John de Lange

Copyright foto’s

Hristo Hristov
Ria van der Warf
Nonn Panitvong  BY NC-SA
John de Lange

Bijgewerkt op 12 november 2023 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

kuhlii

Synoniemen

Acanthophthalmus fasciatus, Acanthophthalmus kuhlii, Cobitis kuhlii, Pangio fasciatus

Nederlandse Namen

Indische Modderkruiper

Eerstbeschrijving

Karakter

Broedgedrag

Substraatbroeder

Sociaal Gedrag

Groep

Dieet

Omnivoor

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.0

pH maximum

6.5

GH minimum

3

GH maximum

7

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pangio kuhlii – Indische Modderkruiper” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *