Pangio doriae

Pangio doriae vereist een zachte bodem waarin ze kunnen wroeten en zich in kunnen begraven. De bodembedekking mag absoluut niet scherp zijn omdat deze soort een kwetsbare huid heeft die snel beschadigd.

Pangio doriae

Pangio doriae is in 1892 officieel beschreven door Perugia. Ze maken onderdeel uit van de familie Cobitidae ofwel de modderkruipers.

Beschrijving

Pangio doriae heeft net als andere Pangio soorten een slangachtig lichaam. De buikzijde is wit en de rug een bruin/groen. Ze lijken heel erg op Pangio anguillaris maar die heeft geen baardraden bij de neus en dat heeft Pangio doriae wel.

Pangio doriae is een ietwat schuwe vissoort. Ze zitten graag verstopt en houden niet van fel licht. Echter komen ze ’s nachts flink tot leven. Ze verblijven graag in de nabijheid van soortgenoten waarbij ze een kluitje met vissen kunnen vormen. Ook tijdens het zoeken naar eten blijven ze veelal dicht bij elkaar. Het is niet echt een scholenvis maar als groep voelen ze zich prettiger.

Het paniek gedrag (heen en weer zwemmen) betekent dat ze niet tevreden zijn met de omstandigheden, na bijvoorbeeld een waterverversing of andere opgeloste stoffen in het water. Je ziet dit gedrag ook wel terug in winkels waar ze niet voldoende beschutting kunnen vinden.

Herkomst

Maleisië en Borneo

Het aquarium

Pangio doriae vereist een zachte bodem waarin ze kunnen wroeten en zich in kunnen begraven. De bodembedekking mag absoluut niet scherp zijn omdat deze soort een kwetsbare huid heeft die snel beschadigd. Verder moeten er genoeg schuilplaatsen aanwezig zijn in de vorm van beplanting, stenen en hout. Deze vissen zullen elk klein openingetje gebruiken om zich in te verstoppen. Zorg er dus voor dat ze niet vast kunnen komen te zitten. Het is dus bijvoorbeeld aan te raden om het filter te bedekken met bijvoorbeeld een panty. Anders zullen ze in het filter proberen te kruipen met alle gevolgen van dien.

Let er ook goed op dat ze zichzelf niet vast kunnen zetten achter of naast de achterwand.

Zones in het aquarium met gedempte verlichting door bijvoorbeeld planten is ook een aanrader als je ze overdag wil zien.

Kweek van Pangio doriae

De kweek met Pangio doriae is erg moeilijk maar het is wel mogelijk. Voor zover bekend is er nog geen duidelijke trigger gevonden voor het kweken. Echter wordt er beweerd dat een verschil in luchtdruk een oorzaak kan zijn. De kweek is dus eigenlijk altijd bij toeval.

Tijdens het afzetten zwemmen de ouderdieren als een gek door het aquarium. Uiteindelijk zullen ze boven in het aquarium tussen drijfplanten hun eitjes leggen. Deze eitjes zijn groen en zullen na ongeveer 24 uur uitkomen.  Je kunt de jongen voeren met net uitgekomen artemia of ander zeer fijn voer.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org
Michael Lo – JungleMikey

Bijgewerkt op 18 augustus 2020 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

doriae

Synoniemen

Eucirrhichthys doriae

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

5

GH maximum

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pangio doriae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *