Pangasius sanitwongsei – Paroon Haai

Pangasius sanitwongsei is met maximaal 250 cm lengte de op een na grootste reuzenmeerval uit de Mekong.  Door het nerveuze zwemgedrag, de schrikgevoeligheid en het formaat zijn Pangasius soorten erg ongeschikt voor het houden in het aquarium. Daarbij zijn het groepsdieren waarvan minimaal 8-9 exemplaren moeten worden gehouden.  De meeste publieke aquaria zijn waarschijnlijk nog te klein om deze soort te houden. Als gevolg van overbevissing is is dit een bedreigde diersoort.

Pangasius sanitwongsei

Pangasius sanitwongsei is een reuzenmeerval uit de Mekong. Het is een soort die de grotere rivieren bewoond. Eenmaal ouder migreren ze stroomopwaarts. Pangasius sanitwongsei is een belangrijke consumptie vis. Het is een bedreigde siersoort, voornamelijk als gevolg van overbevissing. Pangasius sanitwongsei wordt tot 250 cm groot.

Het aquarium

Diverse Pangasius soorten worden vaak onder de naam zoetwaterhaai aangeboden in aquariumwinkels. De dieren zijn dan nog klein en vaak blijft onvermeld dat de vis -ongeacht het formaat van de bak!- erg snel veel te groot wordt voor het houden in een aquarium. Daarbij zijn ze eigenlijk van nature ongeschikt voor een aquarium. Het zijn nerveuze zwemmers die in groepsverband leven en waarvoor alleen een openbaar aquarium de benodigde ruimte kan bieden. Verder zijn ze uitgerust om in troebele rivieren te leven. Ze hebben daarom een slecht gezichtsvermogen en een zeer gevoelig zijlijnsysteem. Dit leidt tot een schrikachtig karakter waardoor de vis bij het minste in paniek op de vlucht slaat en zichzelf tegen de ruiten,  medebewoners of andere obstakels lanceert. Vaak eindigen dieren als gevolg van stress of verwondingen apathisch in een hoekje. Tegelijkertijd zijn het fysiek uitzonderlijk zeer sterke dieren, die in allerlei omstandigheden (zuurstofarm, uiteenlopende waterparameters, veel vervuiling, stress) langdurig in leven blijven.  Als de dieren te weinig ruimte krijgen, treedt uiteindelijk wel vaak orgaandegeneratie op. Eenmaal in bezit zijn grotere dieren nauwelijks kwijt te raken. Een grote Pangasius kan flink bijten. Het beste is een temperatuur tussen 22 °C en 26 °C.

Voeding

Als omnivoor worden alle soorten visvoer geaccepteerd.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Nonn Panitvong, siamensis.org

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pangasius sanitwongsei – Paroon Haai” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *