Pangasius macronema

Pangasius macronema is een reuzenmeerval die voorkomt in de gehele Mekong, in Maleisië, Sumatra en Java. Het is met maximaal 30 cm lengte één van de kleinere soorten en komt daardoor in bereik van de aquariumhouder met zeer grote aquaria. De soort dient in een groep van minimaal 8-9 exemplaren te worden gehouden. Het nerveuze zwemgedrag en de schrikgevoeligheid maken de soort niet erg geschikt als aquariumvis.  Jonge exemplaren worden in de handel desondanks vaak aangeboden, vaak onder de (foutieve) naam zoetwaterhaai of blauwe haai

Pangasius macronema

Pangasius macronema is een reuzenmeerval uit de Mekong, Java, Sumatra, Borneo en Maleisië. Het is een soort die de grotere rivieren bewoond en van daaruit overvloede gebieden inzwemt, om zich te goed te doen aan plantaardig en dierlijk materiaal. Eenmaal ouder migreren ze stroomopwaarts. Pangasius macronema is een belangrijke consumptie vis. Hoewel de soort zeer algemeen is vormen geplande dammen in de rivier een bedreiging. Ook de kweek vormt een bedreiging voor de wilde exemplaren in verband met de verspreiding van ziekten en parasieten. Pangasius macronema wordt tot 30 cm groot.

Video

Het aquarium

Diverse Pangasius soorten worden vaak onder de naam zoetwaterhaai aangeboden in aquariumwinkels. De dieren zijn dan nog klein en vaak blijft onvermeld dat de vis -ongeacht het formaat van de bak!- erg snel veel te groot wordt voor het houden in een aquarium. Daarbij zijn ze eigenlijk van nature ongeschikt voor een aquarium. Het zijn nerveuze zwemmers die in groepsverband leven en waarvoor alleen een openbaar aquarium de benodigde ruimte kan bieden. Verder zijn ze uitgerust om in troebele rivieren te leven. Ze hebben daarom een slecht gezichtsvermogen en een zeer gevoelig zijlijnsysteem. Dit leidt tot een schrikachtig karakter waardoor de vis bij het minste in paniek op de vlucht slaat en zichzelf tegen de ruiten,  medebewoners of andere obstakels lanceert. Vaak eindigen dieren als gevolg van stress of verwondingen apathisch in een hoekje. Tegelijkertijd zijn het fysiek uitzonderlijk zeer sterke dieren, die in allerlei omstandigheden (zuurstofarm, uiteenlopende waterparameters, veel vervuiling, stress) langdurig in leven blijven.  Als de dieren te weinig ruimte krijgen, treedt uiteindelijk wel vaak orgaandegeneratie op. Eenmaal in bezit zijn grotere dieren nauwelijks kwijt te raken. Een grote Pangasius kan flink bijten. Het beste is een temperatuur tussen 22 °C en 26 °C.

Voeding

Als omnivoor worden alle soorten visvoer geaccepteerd.

Auteur

P. de Pijper

Video

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

macronema

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pangasius macronema” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *