Pangasius conchophilus

Pangasius conchophilus is een belangrijke consumptievis uit de Mekong. De soort wordt tot 120 cm lang. Door het nerveuze zwemgedrag, de schrikgevoeligheid en het formaat zijn Pangasius soorten erg ongeschikt voor het houden in het aquarium. Daarbij zijn het groepsdieren waarvan minimaal 8-9 exemplaren moeten worden gehouden. Jonge exemplaren worden in de handel desondanks vaak aangeboden, vaak onder de (foutieve) naam zoetwaterhaai of blauwe haai

Pangasius conchophilus

Pangasius conchophilus is een reuzenmeerval uit de Mekong. De naam is en combinatie van het latijn concho (schelp) en philus (houden van), wat verwijst naar het lievelingsmenu van deze soort: schelpdieren. Het is een soort die de grotere rivieren bewoond en van daaruit overvloede gebieden inzwemt, om zich te goed te doen aan plantaardig en dierlijk materiaal. Eenmaal ouder migreren ze stroomopwaarts. Pangasius conchophilus is een belangrijke consumptie vis. Hoewel de soort zeer algemeen is vormen geplande dammen in de rivier een bedreiging. Ook de kweek vormt een bedreiging voor de wilde exemplaren in verband met de verspreiding van ziekten en parasieten. Pangasius conchophilus wordt tot 120 cm groot.

Het aquarium

Diverse Pangasius soorten worden vaak onder de naam zoetwaterhaai aangeboden in aquariumwinkels. De dieren zijn dan nog klein en vaak blijft onvermeld dat de vis -ongeacht het formaat van de bak!- erg snel veel te groot wordt voor het houden in een aquarium. Daarbij zijn ze eigenlijk van nature ongeschikt voor een aquarium. Het zijn nerveuze zwemmers die in groepsverband leven en waarvoor alleen een openbaar aquarium de benodigde ruimte kan bieden. Verder zijn ze uitgerust om in troebele rivieren te leven. Ze hebben daarom een slecht gezichtsvermogen en een zeer gevoelig zijlijnsysteem. Dit leidt tot een schrikachtig karakter waardoor de vis bij het minste in paniek op de vlucht slaat en zichzelf tegen de ruiten,  medebewoners of andere obstakels lanceert. Vaak eindigen dieren als gevolg van stress of verwondingen apathisch in een hoekje. Tegelijkertijd zijn het fysiek uitzonderlijk zeer sterke dieren, die in allerlei omstandigheden (zuurstofarm, uiteenlopende waterparameters, veel vervuiling, stress) langdurig in leven blijven.  Als de dieren te weinig ruimte krijgen, treedt uiteindelijk wel vaak orgaandegeneratie op. Eenmaal in bezit zijn grotere dieren nauwelijks kwijt te raken. Een grote Pangasius kan flink bijten. Het beste is een temperatuur tussen 22 °C en 26 °C.

Voeding

Als omnivoor worden alle soorten visvoer geaccepteerd.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

conchophilus

Herkomst

Sociaal Gedrag

Lengte Minimaal

100

Lengte Maximaal

120

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pangasius conchophilus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *