Pangasius bocourti – Basa

Pangasius bocourti is een belangrijke consumptievis uit de Mekong. De soort wordt tot 80 cm lang. Door het nerveuze zwemgedrag, de schrikgevoeligheid en de grootte zijn Pangasius soorten erg ongeschikt voor het houden in het aquarium. Jonge exemplaren worden in de handel desondanks vaak aangeboden, vaak onder de (foutieve) naam zoetwaterhaai of blauwe haai

()

Pangasius bocourti

Pangasius bocourti is de op 5 na meest voorkomende vis in de Mekong. Het is een soort die de grotere rivieren bewoond en van daaruit overvloede gebieden inzwemt, om zich te goed te doen aan plantaardig en dierlijk materiaal. Eenmaal ouder migreren ze stroomopwaarts. Pangasius bocourti is een belangrijke consumptie vis, welke bijna 4% van de vangst uitmaakt. Daarnaast wordt de soort op grote schaal gekweekt in drijvende netten en kooien in de Mekong. Lokaal wordt de vis ook wel Basa genoemd. Hoewel de soort zeer algemeen is vormen geplande dammen in de rivier een bedreiging. Ook de kweek vormt een bedreiging voor de wilde exemplaren in verband met de verspreiding van ziekten en parasieten. Pangasius bocourti wordt tot 80 cm groot.

In 2002 is de vis massaal “gedumpt” op de markten in de VS. De vis werd met Amerikaanse subsidie in Vietnam gekweekt en vervolgens in de VS verkocht. De VS heeft hierop gereageerd met een Wet die verbiedt om in de VS Pangasius als meerval te verkopen. Ook in Europa wordt de vis nu verkocht als Pangasius of Panga. In Europa is de soort controversieel, wat komt doordat de vis in Azië vaak gekweekt wordt met enorme hoeveelheden groeihormonen en antibiotica en in het sterk vervuilde water van de Mekong en gevoed wordt met alles dat beschikbaar is.

Het aquarium

Diverse Pangasius soorten worden vaak onder de naam zoetwaterhaai aangeboden in aquariumwinkels. De dieren zijn dan nog klein en vaak blijft onvermeld dat de vis -ongeacht het formaat van de bak!- erg snel veel te groot wordt voor het houden in een aquarium. Daarbij zijn ze eigenlijk van nature ongeschikt voor een aquarium. Het zijn nerveuze zwemmers die in groepsverband leven en waarvoor alleen een openbaar aquarium de benodigde ruimte kan bieden. Verder zijn ze uitgerust om in troebele rivieren te leven. Ze hebben daarom een slecht gezichtsvermogen en een zeer gevoelig zijlijnsysteem. Dit leidt tot een schrikachtig karakter waardoor de vis bij het minste in paniek op de vlucht slaat en zichzelf tegen de ruiten,  medebewoners of andere obstakels lanceert. Vaak eindigen dieren als gevolg van stress of verwondingen apathisch in een hoekje. Tegelijkertijd zijn het fysiek uitzonderlijk zeer sterke dieren, die in allerlei omstandigheden (zuurstofarm, uiteenlopende waterparameters, veel vervuiling, stress) langdurig in leven blijven.  Als de dieren te weinig ruimte krijgen, treedt uiteindelijk wel vaak orgaandegeneratie op. Eenmaal in bezit zijn grotere dieren nauwelijks kwijt te raken. Een grote Pangasius kan flink bijten. Het beste is een temperatuur tussen 22 °C en 26 °C.

Voeding

Als omnivoor worden alle soorten visvoer geaccepteerd.

Auteur

P. de Pijper

Video

Copyright foto’s

Nonn Panitvong, siamensis.org

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?