Panaque nigrolineatus – Royal Pleco “Rio Orinoco” – L190
Panaque nigrolineatus is in 1877 voor het eerst beschreven door Peters. In het Nederlands worden ze ook wel Royal Pleco, Roodoog Pleco en Roodoog Panaque genoemd.
Ze hadden als L-nummer het nummer L190. Officieel is deze vervallen maar veel mensen blijven de L-nummers gebruiken, ook nadat vissen officieel zijn beschreven. Meer informatie over de L-nummering vindt je in het artikel: L-Nummers en LDA-nummers? De uitleg!
Synoniem: Chaetostomus nigrolineatus
Beschrijving
Panaque nigrolineatus is een over het algemeen vredelievende vis. Ze kunnen in de meeste gevallen zonder problemen met vissen van allerlei formaat worden gehouden. Ze zijn geschikt voor een gezelschapsbak, een aquarium met gevoelige vissen (Discus, Maanvissen), alsook een roofvissenaquarium (Roggen, Cichliden, Arowana’s, etc.). Ze worden wel wat groot. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van zo’n 50 tot 60 centimeter!
Overdag houdt hij zich meestal verscholen, om tegen de avondschemer zijn schuilplaats te verlaten op zoek naar voedsel. Is als jonge vis erg schuw: naar mate de vis ouder wordt en zich meer thuis voelt in zijn bak, zal hij zich ook vaker overdag laten zien.
Deze soort kan enigszins agressief zijn tegen zijn eigen soort of soortgelijke vissen. Vanwege het grote formaat en vaak ietwat intolerante gedrag tegenover soortgenoten is het tot op heden nog niet gelukt deze soort in gevangenschap te kweken. Dat houdt in dat alle in de handel verkrijgbare exemplaren van origine wildvang zijn.
Biotoop
Het leefgebied van de Panaque nigrolineatus omvat het stroomgebied van de Orinoco en dat van het midden en lagere delen van het Amazone stroomgebied. Ze komen dan ook voor in Brazilië, Colombia, Venezuela.
Het Aquarium
Een ruim bemeten aquarium met gedimde verlichting, veel kienhout (zie voedsel), en veel decor (planten, stenen) om te schuilen is ideaal voor deze indrukwekkende, kleurrijke en potentieel zeer grote meerval. Een jong exemplaar kan tijdelijk in een kleiner aquarium gehouden worden (als enige bodembewoner minimaal 60x30cm., met meerdere bodembewoners minimaal 80x40cm.), maar een volgroeid dier heeft minimaal een aquarium van al snel 150x60cm. nodig, en een 2-meter aquarium indien meer exemplaren gehouden worden, aangezien deze soort behoorlijk territoriaal uit de hoek kan komen, en andere bodembewoners behoorlijk kan verwonden.
Deze soort doet het het beste in zacht, licht zuur tot neutraal water, rijkelijk voorzien van zuurstof en met veel stroming. Een bijzonder krachtig filtratie-systeem is onontbeerlijk, aangezien deze vis door zijn formaat en dieet enorm veel afvalstoffen produceert.
Opmerkingen
Panaque nigrolineatus vormt een groep van op elkaar gelijkende soorten, te vinden in een groot deel van tropisch Zuid Amerika. Regionale verschillen worden veroorzaakt door door variaties in habitat, dieet en chemische samenstelling van het water. De L190 is wellicht dezelfde soort als de echte Panaque nigrolineatus, maar aangezien deze vorm wordt gevonden in een ander gebied moet dit nog door wetenschappelijk onderzoek worden geverifieerd.
Het P. nigrolineatus complex bestaat uit de volgende leden:
- Panaque nigrolineatus (uit de Rio Portuguesa, Venezuela)
- L027 (uit de Rio Xingú, Rio Tapajós, Rio Jamanxim, Rio Tocantins, Rio Lageado, Rio Maranhão, Brazilië)
- L090 of Papa Panaque (uit de Rio Ucayali, Rio Madre Dos Dios, Peru)
- L190 (uit de Rio Orinoco en de Llanos, Colombia, Venezuela)
- L191 of Dull-eyed Royal Pleco (uit de Rio Caguán, Colombia)
- L203 – Panaque schaeferi (uit de Rio Ucayali, Peru)
- L330 of Watermelon Pleco (uit de Rio Guejar, Colombia)
Auteurs
Jonas Hansel – Piranha-info.com (originele website niet meer online)
John de Lange
Copyright foto’s