Panamius panamensis

Panamius panamensis wordt maximaal zo’n 13 cm lang. Ondanks hun geringe lengte hebben ze wel een ruim aquarium nodig. 

Panamius panamensis

Panamius panamensis is voor het eerst beschreven in 1913 door Meek en Hildebrand. De geslachtsnaam Panamius verwijst naar Panama, het land waar dit geslacht voorkomt. De soortnaam panamensis is op te breken in twee delen. De vervoeging “ensis” geeft een plaats aan. Het eerste deel verwijst wederom naar Panama.

De indeling voor wat betreft het geslacht waar deze soort in valt is wat problematisch. Het is in de afgelopen 30 jaar al meerdere keren verhuist, van Neetroplus naar Archocentrus en daarna naar Cryptoheros. Momenteel is het de enige soort in het Panamius geslacht. Het is de vraag of dit zo blijft of dat de soort weer teruggeplaatst wordt in het Cryptoheros geslacht.

Beschrijving

Deze soort kan een maximale totale lengte bereiken van zo’n 13 centimeter. Het is daarmee een van de kleinere Midden Amerikaanse cichliden. De vrouwen blijven overigens wat kleiner dan de mannen.

De grondkleur is creme-wit met daarop een rode kleur en blauwe punten daar weer tussendoor. Op de rug hebben ze een olijfgroene kleur die vaag tussen de kleuren doorschijnt. Op de flank hebben ze vaak zwarte vlekken.

Tijdens de broedperiode kleurt de vrouw om. De creme-witte grondkleur blijft maar de rode kleur verdwijnt. In plaats daarvan krijgen ze grijze vlekken wat ze een grijs uiterlijk geeft.

Karakter

Het zijn vrij pittige vissen die niet bang zijn voor andere pittige of grotere cichliden. De ervaringen van liefhebbers verschillen hierin wel. Mogelijk agressie ook voorkomt uit de grootte en inrichting van het aquarium. Hoewel Panamius panamensis niet al te groot worden, hebben ze wel hun ruimte nodig. Het is in ieder geval een soort die zich laat zien en waar je dus veel plezier aan kunt beleven.

Biotoop

Het leefgebied van Panamius panamensis ligt aan de Atlantische kant van Panama. Ze bewonen daar de zone’s met langzaam stromend water boven zand, grind en rotsen. Veelal zijn er ook bladeren op de bodem aanwezig afkomstig van de overhangende bomen langs de rivieren en beken.

Het type exemplaar is gevangen in de Rio Mandingo maar ze komen ook voor in het stroomgebied van Rio Chagres.

Dieet

Deze cichlide is een omnivoor. Dat betekent dat ze zowel dierlijk als plantaardig voedsel nodig hebben. Je kunt ze voeren met diepvries- en levend voer, vlokken, granulaat. Zorg ervoor dat er ook plantaardige bestanddelen in de vlokken of granulaat zitten of meng de vlokken met wat spirulina vlokken.

Het zijn gulzige eters, zorg dat ze al het voer binnen een paar minuten opeten. Als het langer duurt dan 2 a 3 minuten of als er voer blijft liggen, dan voer je teveel.

Het aquarium

Omdat Panamius panamensis onderling wat agressie kunnen laten zien, hebben ze een aquarium nodig wat iets ruimer is dan gemiddeld. Denk aan een lengte van minimaal 120 centimeter. Als je meerdere exemplaren wil houden heb je ook een nog wat groter aquarium nodig.

Richt het aquarium in met zand of afgerond grind op de bodem. Plaats wat rotsen en/of hout waartussen de vissen kunnen schuilen.

Planten worden veelal uitgegraven of losgetrokken. Je kunt wel planten houden maar dan moet je de wortels beschermen met wat stenen of bijvoorbeeld Anubias goed vastzetten.

Als je de temperatuur rond de 25 graden houdt dan doen ze het doorgaans prima. In het wild wordt de temperatuur in de zomer wat hoger, richting de 30 graden Celsius. De pH mag liggen tussen de pH 7.0 en 8.0.

Kweek aquarium en conditioneren

Voor het kweken met Panamius panamensis is geen speciaal kweek aquarium nodig. Ze planten zich ook voort in een aquarium met andere vissoorten. Hou er wel rekening mee dat het aquarium voldoende ruimte moet hebben. Een aquarium van een meter lengte is dan al niet genoeg. Als het nest in het midden van het aquarium wordt gebouwd, jagen ze de andere vissen diep in de hoeken.

Ze kunnen zich al voortplanten als ze nog redelijk klein zijn, zelfs al af vanaf zo’n 2,5 centimeter lengte. Zoals bij veel substraat broeders kunnen de eerste legsels mislukken. Doorgaans volgt dan al snel het volgende nest. 

Het afzetten

Als de Panamius panamensis vrouw klaar is om eieren af te zetten, veranderd haar kleur drastische. De gevlekte rode kleur veranderd dan in een gevlekt zwart / wit. De eieren worden veelal beschut gelegd in een hol. 

De eieren worden voornamelijk door de vrouw bewaaierd. De man bewaakt het territorium. Zodra de eieren uitkomen zorgen ze beiden voor de pas uitgekomen jongen. Na een paar dagen kunnen ze vrij zwemmen. Hierna neemt de vrouw vrijwel alle taken op zich. De man zal zeker in een aquarium met meerdere vrouwen, al snel op zoek gaan naar een andere partner. 

Opgroeien van de jongen

De eieren komen na een paar dagen uit. De eerste paar dagen kunnen ze nog niet zwemmen en teren ze op hun eidooierzak. Hierna worden ze door de ouders door het aquarium geleid op zoek naar eten. 

Je kunt de vrij zwemmende Panmius panamensis jongen eerst voeren met vers uitgekomen artemia. Als ze iets zijn gegroeid ook met fijngewreven vlokvoer. Ze zijn vrij eenvoudig groot te brengen. 

Conclusie

Panamius panamensis is een hele fraaie, niet al te grote, Midden Amerikaanse cichlide. Ze hebben wel een stevig karakter. Dit maakt ze wat minder geschikt voor de beginner. Als je wat meer ervaring hebt met het houden van vissen, is dit een leuke uitdaging….al is het alleen al de zoektocht naar deze moeilijk verkrijgbare soort. 

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Klaus Steinhaus

Referenties

Borstein.info
NVCWeb

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

panamensis

Synoniemen

Archocentrus panamensis, Cichlasoma panamense, Cryptoheros panamensis, Neetroplus panamensis, Theraps panamense

Eerstbeschrijving

Samuel Frederick Hildebrand, Seth Eugene Meek

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

120

Herkomst

Landen

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

13

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

GH minimum

9

GH maximum

20

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Panamius panamensis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *