Otothyropsis piribebuy

Otothyropsis piribebuy wordt ook wel Kleine Bruine Algeneter genoemd. Ze worden slechts zo’n 4 centimeter lang. Ze eten inderdaad erg goed van de algen.

Otothyropsis piribebuy

Otothyropsis piribebuy is in 2011 beschreven door Calegari, Lehmann A. & Reis. In het Nederlands worden ze ook wel Bruine Otocinclus genoemd (ook wel “KBO” (“Kleiner Brauner Oto”), LG2).

Synonymen voor deze vis zijn Otocinclus “negros”, Otocinclus “nero”., Otocinclus “paulinus”, Deze zijn allen incorrect, aangezien deze kleine meerval niet tot het geslacht Otocinclus behoort. Deze soort is het nauwst verwant met de soorten uit het geslacht Hisonotus, maar gezien een aantal verschillen kan hij niet bij die groep gevoegd worden.

Beschrijving

Een actieve, vreedzame en in het algemeen voor andere vissen ongevaarlijke gezelschapsvis (uitzondering zijn Maanvissen en Discusvissen, waar Otocinclus zich nog wel eens aan willen hechten) die altijd in een groepje dient te worden gehouden, minimaal 5-6 exemplaren maar beter 10 of meer. Huisvest deze dieren in een dicht beplant aquarium, dat voldoende mogelijkheden biedt tot schuilen biedt middels grootbladerige planten (zoals Zwaardplanten), afgeronde kiezels (voor de benodigde oppervlakten voor algen om op te groeien), kienhout en een laag afgerond grind als substraat om verwondingen aan de bek te voorkomen tijdens het fourageren op de bodem.

Maximale Grootte: 3-4 centimeter. Vrouwtjes worden een keer zo groot als mannetjes.

Herkomst

Zuid Amerika: Paraguay en de Rio Paraná onder de Itaipú stuwdam, in het noorden van Argentinië.

Het Aquarium

Een aquarium vam 60 centimeter lengte is voldoende voor een klein groepje van deze sociale en zeer actieve algeneters. Een dichtbegroeide bak met veel schuilplaatsen in de vorm van (kien)hout en rotsen en gedimde verlichting krijgt de voorkeur, omdat deze Meerval zich onder deze omstandigheden het meest op zijn gemak voelt, en een klein territorium kan claimen.

Kan zonder problemen met soortgenoten gehouden worden, mits er voldoende schuilplaatsen geboden worden. Uiteraard is dan wel een wat groter aquarium noodzakelijk: voor een groepje van 2-3 vissen is een aquarium met een lengte van 80 centimeter een goed onderkomen.

Optimaal is zacht, licht-zurig water, wat verkregen kan worden door te filteren over turf of het gebruik van Zwart Water Extract. Maar de Ancistrus is een bijzonder sterke, aanpassingvaardige vis, en zal het ook in in harder, meer basisch water prima doen.

Temperatuur: 18-27°C
pH: 5.5-7.5

Dieet

Deze kleine meerval kan gehouden worden om algenproblemen te lijf te gaan: algen vormen dan ook de integraal deel van het dieet. Maar deze vissen gaan vaak sneller door de algenvoorraad heen dan er nieuwe algen gevormd worden, en om die reden moet er bijgevoerd worden: denk bijvoorbeeld aan plantaardig voedsel als algen/spirulina tabletten en groenten (komkommer, aubergine, courgette, slabladeren en met kokend water overspoelde spinazie), maar ook vleeshoudend voedselsoorten zoals zinkende carnivoor tabletjes, tubifex en muggenlarven worden vaak probleemloos aangenomen.

Opmerkingen

Zoals de meeste Otocinclus-achtigen zijn de eerste 2-3 weken kritiek: uitval is bijzonder hoog gedurende deze eerste periode. Belangrijk zijn een goede (lees: langzame) acclimatisatie, een stressvrije omgeving en een goed en voedzaam dieet (nagenoeg alle exemplaren zijn wild-vang, en een groot deel van de vissen komt uitgehongerd aan). Men doet er dan ook goed aan de dieren tijdens de eerste weken bijzonder goed in de gaten te houden.

Video

Auteur 

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Copyright foto’s

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

piribebuy

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

3

Lengte Maximaal

4

Temperatuur minimaal

18

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

4

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Otothyropsis piribebuy” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *