Otopharynx heterodon

Otopharynx heterodon is een kleurrijke cichlide uit het Malawimeer, bekend om zijn rustige temperament en voorkeur voor sedimentrijke en rotsachtige habitats. Mannetjes zijn opvallend blauw met donkere banden, terwijl vrouwtjes zilverkleurig zijn met zwarte vlekken. Ze kunnen tot 15 cm groot worden in aquaria en hebben een levensverwachting van 7 tot 9 jaar bij goede verzorging. Ze leven voornamelijk in de diepere regionen van het Malawimeer.

Otopharynx heterodon

Otopharynx heterodonis in 1935 voor het eerst officieel beschreven door Ethelwynn Trewavas.

De geslachtsnaam Otopharynx is afgeleid van het Grieks, waarbij “otos” betekent “oor” en “pharynx” betekent “keel”. Dit verwijst naar de deelname van het prootic bot in de articulatie van de bovenste faryngeale kaak (keelkaak) bij sommige exemplaren O. auromarginatus (het prootic bot is een stukje bot waarin zich doorgaans het evenwichtsorgaan bevind bij het oor). De soortnaam is afgeleid van het Grieks, waarbij “heteros” betekent “verschillend” en “odon” betekent “tand”. Dit verwijst naar de variëteit aan vormen van de buitenste tanden in de kaken, die bicuspide, tricuspide of eenvoudig kunnen zijn bij grotere exemplaren.

Er zijn twee synoniemen bekend: Haplochromis heterodon en Cyrtocara heterodon.

Beschrijving

Otopharynx heterodon heeft een hoog lichaam. De vinnen zijn goed ontwikkeld, met de rugvin die doorloopt tot aan de staartvin. De borstvinnen zijn relatief groot en de buikvinnen zijn lang en puntig.

Volwassen mannetjes zijn meestal blauw met verticale donkere banden over het lichaam. Ze kunnen ook gele tinten hebben op de buikstreek. Vrouwtjes zijn zilverkleurig met drie zwarte vlekken op de flanken.

In het wild worden mannetjes ongeveer 13 centimeter, maar in aquaria kunnen ze tot 15 centimeter groeien. De vrouwtjes blijven wat kleiner en worden ongeveer 12 centimeter.

Gedrag en Temperament

Otopharynx heterodon is een vrij rustige soort die het beste gehouden kan worden met één man samen met meerdere vrouwtjes en in een ruim aquarium met schuilplaatsen. Ze zijn zelden territoriaal en vertonen meestal vreedzaam gedrag.

Levensverwachting

Bij goede verzorging kunnen Otopharynx heterodon tussen de 7 en 9 jaar oud worden.

Biotoop

Otopharynx heterodon komt alleen voor in het Malawimeer in Oost-Afrika. Ze leven in de diepere regionen aan de rotskusten en in de overgangszones van rotsen naar zand. Het habitat bestaat voornamelijk uit sedimentrijke substraten en rotsachtige gebieden.

Dieet

In het aquarium is Otopharynx heterodon een gemakkelijke eter die verschillende soorten voer accepteert. Het dieet in het aquarium kan bestaan uit pellets of vlokken. Je kunt ze ook voeren met diepvriesvoer zoals artemia, mysis en garnalenmix.

Het Aquarium

Voor een harem Otopharynx heterodon heb je minimaal een aquarium nodig van 150 centimeter breed maar liever nog iets breder.

Gebruik zand als bodembedekking, omdat dit het natuurlijke habitat van Otopharynx heterodon nabootst. Zorg voor voldoende rotsen en stenen om schuilplaatsen en territoria te creëren. Dit helpt om stress te verminderen en geeft de vrouwen de mogelijkheid om aan de aandacht van de man te onsnappen.

Otopharynx heterodon kan goed samenleven met andere vreedzame cichliden uit het Malawimeer, zoals Aulonocara en Mylochromis. Het is belangrijk om ze te houden met niet-agressieve soorten om stress en territoriale conflicten te vermijden.

Hoewel planten niet essentieel zijn, kunnen stevige planten zoals Anubias en Javavaren worden toegevoegd. Deze planten zijn bestand tegen de graafactiviteiten van cichliden.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Otopharynx heterodon kan zowel in een gewoon aquarium als in een speciaal kweekaquarium worden gekweekt. Doorgaans hoeven Malawi Cichliden niet speciaal geconditioneerd te worden. Het kweken in een aquarium zonder andere soorten erbij zorgt er wel voor dat het afzetten van de eieren ongestoord kan verlopen. Als je een speciaal kweekaquarium gebruikt, hou dan de verhouding één man op twee of drie vrouwen aan.

Het Afzetten

Tijdens het afzetten worden de kleuren van Otopharynx heterodon intenser. De mannetjes vertonen een heldere blauwe kleur met donkere verticale strepen, terwijl de vrouwtjes een zilverachtige kleur behouden met drie zwarte vlekken op hun flanken.

Als een man merkt dat een vrouw klaar is om eieren af te zetten, zoekt hij een paaiplaats. Doorgaans is dit een plek in het zand. Hij probeert het vrouwtje mee te lokken door zijn mooiste kleuren te laten zien en zijn vinnen wijd uit te spreiden. Met trillende bewegingen zwemt hij voor haar langs en neemt haar mee.

Al om elkaar heen draaiend legt de vrouw eieren in het zand. Ze draait zich om en neemt de eieren in haar muil. De man draait met haar mee en bevrucht de eieren. Het zijn muilbroeders waarbij de vrouw de eieren in haar muil uitbroed.

Een vrouwtje kan ongeveer 20 tot 60 eieren leggen per kweekcyclus. De eieren zijn relatief klein en hebben een lichtgele tot witte kleur.

Opgroeien van de jongen

De eieren in de muil van de Otopharynx heterodon vrouw komen na drie tot vier dagen uit. Ze blijven dan nog wel in de muil van de vrouw doorgroeien. Ze teren hierbij op de eidooierzak. Pas na 20 a 21 dagen laat de vrouw de jonge visjes los. Vanaf dit moment moeten ze voor zichzelf zorgen.

In een aquarium met volwassen Malawi Cichliden vormen de jonge visjes een lekkere snack. Als je meer jonge visjes wil overhouden, dan kun je de vrouw na 18 dagen uitvangen en in een kweek aquarium plaatsen. Richt dit aquarium in met wat zand op de bodem en een schuilplaats voor de vrouw. Als ze de jonge visjes loslaat heb je genoeg tijd om de vrouw terug te plaatsen in het grote aquarium. De eerste uren zal ze de jonge visjes niet opeten.

Je kunt de jonge Otopharynx heterodon voeren met fijngewreven vlokvoer en artemia. Zodra ze wat groter worden eten ze het reguliere voer.

Conclusie

Otopharynx heterodon is een fraaie soort die het beste gehouden kan worden met andere rustige Malawi Cichliden. Hou ze niet samen met al te drukke of dominante soorten!

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Thomas – Marks Fiskenarie

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

heterodon

Synoniemen

Cyrtocara heterodon, Haplochromis heterodon

Eerstbeschrijving

Ethelwynn Trewavas

Karakter

Broedgedrag

Sociaal Gedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

150

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.0

pH maximum

8.5

GH minimum

10

GH maximum

15

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Otopharynx heterodon” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *