Ostracion cubicus – Gele Koffervis
Koffervissen (Ostraciidae) zijn een familie van vissen uit de orde kogelvisachtigen. Ze zijn nauw verwant aan de kogelvissen (Tetraodontidae) en de vijlvissen (Monacanthidae). Ze staan bekend om hun verschillende kleuren en hexagonale “honingraatpatronen” in hun huid en skelet. Hun skelet van zeshoekige beenplaten fungeert als een sterke beschermende doos. Mond, ogen, vinnen en staart steken door de openingen van het pantser naar buiten.
Koffervissen zwemmen met golvende bewegingen van rug- en anaalvin. Gestuurd wordt met borstvinnen en staartvin. Het zijn geen snelle zwemmers, maar ondanks hun starre lichaamsvorm zijn deze vissen nog zeer wendbaar. De mondopening is klein en uitstulpbaar. Het voedsel bestaat uit kleine ongewervelde bodemdieren, sponzen, algen en zeegrassen. Sommige soorten blazen water in het zand om prooidiertjes bloot te leggen. Zij worden hierbij dikwijls gevolgd door lipvissen en zeebarbelen.
Zo leeft er in de Atlantische, Grote- en Indische oceaan een schattig helder geel met zwarte stippen koffervisje; Ostracion cubicus oftewel de Gele koffervis. Dit mooie visje kan zo’n 45 cm. groot worden. De zwarte stipjes bij de jongere visjes hebben een grootte van hun pupil. Naarmate de vis ouder wordt, worden de stipjes niet alleen kleiner, maar ook lichter van kleur tot bijna wit. Met het oog is het geslacht niet te bepalen
Hoewel deze vis altijd wordt afgeraden om in een aquarium te houden, zijn er mensen die er toch voor gaan. Waar moet je dan allemaal rekening mee houden. Allereerst het aquarium zelf. Deze moet een minimale grootte hebben van 600 liter. Een groot filter (eiwitafschuimer) met overcapaciteit is een must vanwege het ietwat rommelig eetgedrag van deze dieren. Het aquarium dient verder ingericht te worden met veel levend steen en gevuld te worden met water met een zoutgehalte van 1.024, een KH van 7-12 en een pH tussen de 7,9 – 8,4. Het water dient een temperatuur te hebben van 23-26 °C.
In verband met hun trage zwemgedrag wordt het afgeraden om een anemoon in de bak te plaatsen daar ze, als ze hier aan vast komen te zitten, ze niet meer los komen.
Verder is het zaak rekening te houden bij het inrichting van het aquarium, dat de koffervis, zeker als hij nog klein is, baat heeft bij weinig stroming. Doordat ze een langzame zwemmer zijn en vaak in het begin niet goed eten, zijn ze te zwak om tegen de stroming in te zwemmen. Hierdoor kunnen ze snel vast komen te zitten tegen een overloop of aan het einde van de uitstroom pomp. Dit heeft vrijwel altijd de dood tot gevolg.
Koffervissen hebben door hun vormgeving veel ruimte nodig. Ze houden van zwemmen en onderzoeken. Zorg te allen tijde dat de koffervis overal doorheen kan zwemmen en nergens vast kan komen te zitten.
Daar koffervissen extreem gevoelig zijn voor nitriet en ammoniak en bovendien stipgevoelig zijn, is het essentieel dat ze in een volledig ingedraaid aquarium worden geïntroduceerd. Als de koffervis net in het aquarium zit, kunnen ze het beste met levend voer beginnen, zoals levende mysis of artemia. Daarna kunnen ze gaan wennen aan dood voer, zoals stukjes inktvis, kokkels, mosselen en nori (zeewier). Het is een langzame zwemmer en zeer nieuwsgierig, onderzoekt nauwkeurig alles wat nieuw is in het aquarium. Eigenlijk is de beste methode deze vis apart te houden. Hij staat bekend als semi-agressief en kan bij gevaar, stress, bedreiging of zelfs tijdens het sterven een sterk gifachtige vloeistof afscheiden wat eventuele mede- aquariumbewoners noodlottig kan worden. Het gif “ostracitoxine” wordt vrijgegeven via de slijmklieren en kan andere vissen, zichzelf, het levend steen en koralen in een aquarium snel doden. In de praktijk gebeurd dit zelden, maar het risico blijft en het is belangrijk dit te weten bij aanschaf van een koffervis.
De huid van de koffervis zelf is zeer gevoelig voor schimmels en andere aandoeningen. Maar het feit blijft, hoe goed je ook je best doet, dat deze vissen moeilijk in leven te houden zijn in een aquarium en hoe oud ze worden is, zover ik kon uitzoeken, niet bekend.
Video
Auteur
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Copyright foto’s
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Derek Keats
John de Lange
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.