Ostorhinchus cyanosoma – Oranjestreep Kardinaalbaars

Met zijn gele horizontale strepen op een lichtblauwe ondergrond is de Ostorhinchus cyanosoma – Oranjestreep Kardinaalbaars een fraai versierd visje.

Ostorhinchus cyanosoma – Oranjestreep Kardinaalbaars

De Ostorhinchus cyanosoma is in 1853 voor het eerst beschreven door Bleeker. Ostorhinchus is afkomstig van het Griekse woord “osteon” en betekend “bot”; “rygcos” betekend “bek”; Dit is een verwijzing naar de bottige kaken die uitsteken en gekarteld zijn. Deze komen in de plaats van tanden. Cyanosoma is afgeleid van het Griekse “kyanos” wat “licht blauw” betekend en “soma” wat “lichaam” betekend. Dit is een verwijzing naar de achtergrond kleur van het lichaam. De Nederlandse naam Oranjestreep Kardinaalsbaars ligt redelijk voor de hand.

In de loop der jaren heeft deze soort al heel wat verschillende namen gekend. Synoniemen zijn: Apogon cyanosoma, Apogon cyanosomus, Ostorhynchus cyanosoma, Apogon novaeguinea, Apogon hyalosoma.

Herkomst

De Ostorhinchus cyanosoma komt voor in de Indo-West Pacific: Van de Rode Zee naar het zuiden richting Mozambique en naar het oosten tot Fiji, naar het noorden naar de Ryukyu en Bonin islands, en naar het zuiden naar Nieuw Caledonië. Recentelijk ook gevonden bij Tonga.

Ze bewonen in het wild beschutte wateren met helder water zoals lagunes en riffen op een diepte van 1 tot 50 meter. Ze leven in kleine of zelfs grote groepen in holen, kieren en spleten, onder overhangende rotsen en zelfs tussen de lange stekels van zee-egels.

Beschrijving

Met zijn gele horizontale strepen op een lichtblauwe ondergrond is de Ostorhinchus cyanosoma een fraai versierd visje. De blauwe strepen lopen dikwijls ook door over het oog. De ogen vallen in het bijzonder op omdat ze naar verhouding tot het lichaam erg groot zijn. De vinnen zijn redelijk doorzichtig waarbij de vinstralen soms wat roze kunnen vertonen. De lichtblauwe en gele kleur van het lichaam kan in de rug-, anaal- en buikvinnen een stukje doorlopen.

De Ostorhinchus cyanosoma is een redelijk makkelijk te houden soort. Het is een taaie soort die fraai gekleurd is en daarom vaak wordt gehouden. Ze zijn wat brutaler dan de meeste andere Kardinaalbaarzen.

Zoals de meeste Kardinaalbaarzen stellen ze beschutting erg op prijs. Ze blijven meestal in de buurt van rotsen, kieren en spleten zodat ze direct de veiligheid kunnen opzoeken. Ze voelen zich het veiligst in een school, houdt ze dan ook samen met minimaal 7 soortgenoten. Voeg deze het liefst allemaal tegelijk aan het aquarium toe.

Het Aquarium

Je kunt de Ostorhinchus cyanosoma houden in een aquarium vanaf zo’n 120 liter (1 meter 20 breed). Zorg voor voldoende schuilplaatsen, kieren en spleten waartussen beschutting gezocht kan worden.

Dieet

Ostorhinchus cyanosoma zijn carnivoren oftewel vleeseters. Geef ze in het aquarium dan ook vleesachtig voer zoals kleine visjes, schaaldieren vlees, kleine garnaaltjes en diepvries voer.

In het wild voedt de Oranjestreep Kardinaalbaars zich met vleesachtig plankton en kleine schaaldiertjes.

Hoewel ze voor kleine of kwetsbare vissen en schaaldieren minder een bedreiging vormen dan hun grotere familiegenoten blijven het wel Carnivoren. Let dus op dat je niet al te kleine visjes en of kwetsbare schaaldieren samenhoudt met de Ostorhinchus cyanosoma.

Kweek van de Ostorhinchus cyanosoma

De kweek in gevangenschap is mogelijk. Het zijn muilbroeders. Ze vormen een koppel tijdens het baltsen en afzetten van de eieren.

Helaas is het aanbod aan nakweek nog niet groot genoeg om aan de vraag te voldoen. In de handel wordt dan ook nog veel wildvang aangeboden.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s
Klaus Stiefel
Bernard Dupont
Rickard Zerpe – CC BY 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

cyanosoma

Nederlandse Namen

Oranjestreep Kardinaalbaars

Herkomst

Sociaal Gedrag

Karakter

Minimale inhoud in liter

150

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ostorhinchus cyanosoma – Oranjestreep Kardinaalbaars” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *