Oryzias songkhramensis – Songkhram Rijstvis

Oryzias songkhramensis – Songkhram Rijstvis wordt slechts 2,5 centimeter lang. Ze zijn daardoor vooral geschikt voor het nano aquarium!

Oryzias songkhramensis – Songkhram Rijstvis

Oryzias songkhramensis is pas in 2010 beschreven door Magtoon. De familienaam Oryzias is afgeleid van het oud Griekse Oryza wat ‘rijst’ betekent, een verwijzing naar het feit dat ze vaak in rijstvelden voorkomen. De soortnaamnaam songkhramensis is een verwijzing naar het stroomgebied van de Songkhram rivier in Thailand. Hieraan danken ze dan ook hun Nederlandse naam, Songkhram Rijstvis.

Beschrijving

Oryzias songkhramensis wordt niet heel groot. Ze bereiken een totale lengte van zo’n 2,5 centimeter. Ze zijn langgerekt van vorm. De kleur van de vis is bruinig aan de bovenzijde. De buik is vaal gelig. Op de basis van de borstvinnen is een zwarte stip zichtbaar. De randen van de staartvin zijn afgezet met een zwarte en vaal gele tot oranje band.

Gelijkende soorten

Deze soort lijkt heel erg op Oryzias mekongensis, Oryzias pectoralis en Oryzias minutillus maar uit onderzoek komen toch kleine verschillen naar voren. Dit zijn wat kleine verschillen in de botjes en wat zichbare verschillen.

  • Oryzias songkhramensis : Zwarte vlek aan de basis van basis van de borstvin. Zwart en vaag gele/oranje banden aan de buitenste randen van de staartvin.
  • Oryzias mekongensis: Zwarte vlek aan de basis van basis van de borstvin. Zwart en helder oranje banden aan de buitenste randen van de staartvin.
  • Oryzias pectoralis: Zwarte vlek aan de basis van basis van de borstvin. Zwart en helder oranje banden aan de buitenste randen van de staartvin.
  • Oryzias minutillus: Geen gekleurde banden aan de buitenste randen van de staartvin.

Biotoop

Het verspreidingsgebied van Oryzias songkhramensis omvat een deel van het stroomgebied van de Mekong en Songkhram rivieren.

Ze bewonen doorgaans de geulen, stroompjes en rijstvelden met helder water. Het substraat bestaat daar uit zand, detritus of modder.

In hetzelfde leefgebied komen diverse andere vissoorten en planten voor. Enkele soorten die daar volgens de beschrijving werden aangetroffen zijn bijvoorbeeld Trichogaster trichopterus, Trichopsis vittatus, Rasbora rubrodorsalis, Channa striata en Machrobrachium lanchesteri. Dit wil niet zeggen dat ze een goede combinatie in de beslotenheid van een aquarium vormen! Planten die daar voorkomen zijn onder andere Nymphaea lotus, Jussiaea repens en Hydrilla verticillata.

Dieet

De Songkhram Rijstvis is in het wild een kleine jager. Ze voeden zich voornamelijk met kleine insecten, insecten larven, ongewervelden, wormpjes en in het water zwemmende zooplankton.

In het aquarium is het geen kieskeurige eter. Ze eten vlokken, klein granulaat, diepvries of levend voer, zolang het maar geschikt is voor hun kleine bekje. Geef ze afwisselend voer om ze gezond te houden. Klein levend voer zoals watervlooien en vers uitgekomen artemia laat hun natuurlijke gedrag zien qua voeden.

Het Aquarium

Deze kleine vredelievende vissoort is niet heel geschikt voor het gezelschapsaquarium door zijn geringe lengte. Met slechts 2,5 centimeter laat hij zich niet makkelijk combineren met andere vissoorten. Oryzias songkhramensis is uiteraard wel zeer geschikt voor een Nano aquarium.

Richt het aquarium in met voldoende beplanting. Je kunt deze soort houden in een groep met mannen en vrouwen.

De temperatuur van het water mag liggen tussen de 23 en 30 graden Celsius. De pH mag iets zuur tot neutraal zijn van zo’n pH 6.0 tot 7.5.

De kweek van Oryzias songkhramensis

De kweek van Oryzias songkhramensis is niet heel moeilijk. Het meeste kans op een succesvolle kweek heb je in een speciaal kweekaquarium of wanneer je de eieren verhuist zodra ze zijn gelegd. De eieren worden doorgaans vastgeplakt aan fijnbladige planten zoals Cabomba of Javamos. Je kunt hiervoor ook afzetmoppen gebruiken als je liever de eieren verhuist in plaats van de ouders.

Als de vrouw klaar is om af te zetten worden de mannen donkerder van kleur. Ze verdedigen dan een klein territorium tegen andere mannen. De vrouwen produceren een paar kleverige eieren die aan haar blijven hangen. De man bevrucht direct deze eieren. De eieren blijven nog een tijdje aan de vrouw vastkleven totdat ze deze aan wat fijnbladige planten kan hangen.

Opgroeien van de jongen

Doorgaans laten de ouder dieren de eieren met rust. De eieren komen na één tot drie weken uit. Dit is afhankelijk van de temperatuur. De vrij zwemmende jonge visjes zijn niet veilig voor de ouders. Als ze de kans krijgen eten ze de jongen op. Met wat geluk blijven er een paar jongen leven in een dichtbeplant aquarium.

In een opkweek aquarium zonder ouders is de kans op overleven natuurlijk een stuk groter. Je kunt de pas uitgekomen jonge Oryzias songkhramensis voeren met micro wormpjes, azijnaaltjes en later met artemia naupliën.

Let op met het samenvoegen van jongen van verschillende leeftijden. De oudere visjes jagen op de pas uitgekomen jongen!

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org
Bounthob Praxaysombath – CC BY-NC-SA 4.0

Bronnen

Oryzias songkhramensis, A New Species of Ricefish (Beloniformes; Adrianichthyidae) from Northeast Thailand and Central Laos – Wichian Magtoon – 2010
Fishbase.se

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

songkhramensis

Nederlandse Namen

Songkhram Rijstvis

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

30

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

2.5

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

GH minimum

2

GH maximum

15

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Oryzias songkhramensis – Songkhram Rijstvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *