Oryzias minutillus – Dwerg Rijstvis

Oryzias minutillus wordt ook wel Dwerg Rijstvis genoemd. Ze worden slechts zo’n 2 centimeter lang en daarom geschikt voor een nano aquarium.

Oryzias minutillus – Dwerg Rijstvis

Oryzias minutillus is in 1945 beschreven door Smith. De naam Oryzias is afkomstig uit het oud Grieks en betekent rijst. De vissen uit dit geslacht worden vaak gevonden in rijstvelden. Minutillus is afgeleid uit het Latijn, minutus betekent klein. In het Nederlands worden ze dan ook wel Dwerg Rijstvis genoemd.

Beschrijving

Zoals de naam al doet vermoeten is de Dwerg Rijstvis een kleinblijvende soort. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van zo’n twee centimeter. Het lichaam is half doorzichtig waarbij de ruggegraat zichtbaar is. Het oog, neus en op de flank laten een iriserende blauwe kleur zien.

Het verschil tussen de mannen en vrouwen is onder andere te zien aan de vinnen. De anaalvin van de man is naar buiten afgerond (convex), die van de vrouwen is naar binnen afgerond (concaaf). De vrouwen zijn ook iets groter dan de mannen.

Herkomst

Oryzias minutillus kan worden gevonden in de langzaam stromende of stilstaande riviertjes en kreekjes maar ook in overstromingsgebieden en rijstvelden. Ze komen voor in Cambodja, China, Laos, Myanmar en Thailand.

Dieet

In het wild is de Dwerg Rijstvis een micro-jager. Ze jagen op kleine insecten, ongewervelden, wormen etc. In het aquarium is het een makkelijke eter. Ze eten levend en diepvries voer, vlokken, granulaat etc. Hou er wel rekening mee dat dit een klein visje is en dus ook een klein bekje heeft.

Het Aquarium

Gezien de geringe grootte van de Dwerg Rijstvis zijn ze niet echt geschikt voor het gezelschapsaquarium. Ze worden al snel voor prooi aangezien.

Je kunt ze als schooltje houden in een aquarium vanaf 40 centimeter lengte. Richt het aquarium in met een donkere bodem, veel planten en wat zwemruimte zodat ze naar voren kunnen komen. Met een wat gedimt licht zie je de iriserende vlek op de flank en het oog beter dan in een te fel verlicht aquarium.

Water

Het water voor het Oryzias minutillus aquarium mag een temperatuur hebben tussen de 23 en 32 graden Celsius. Ze houden van redelijk neutrale tot iets zuurdere waterwaardes, een pH van 6.0 tot 7.5. De GH mag liggen tussen de 2 tot 15.

Kweek van Oryzias minutillus – Dwerg Rijstvis

De kweek van de Dwerg Rijstvis is niet al te moeilijk maar kan wel het beste plaatsvinden in een aquarium met deze soort. Het afzetten van de eieren vindt doorgaans in de ochtend plaats. De man verdedigd in de waterkolom een klein territorium en lokt daar een vrouw heen. In de waterkolom zet de vrouw de eieren af die door de man direct worden bevrucht. Het klompje eieren blijft nog even aan de vrouw kleven. Ze zoekt een plek op waar ze de eieren veilig kan verstoppen. Meestal tussen fijnbladige planten. In het aquarium kun je hier ook een afzetmop of bijvoorbeeld Javamos voor gebruiken.

De temperatuur van het water bepaalt hoe lang het duurt voordat de eieren uitkomen. Dit varieert van één tot drie weken. De ouderdieren laten de eieren meestal met rust. De pas uitgekomen jonge Dwerg Rijstvisjes zijn echter wel een prooi. Na het afzetten van de eieren kun je deze dan ook het best verwijderen of de ouders verplaatsen naar een ander aquarium. De pas geboren visjes kun je voeren met micro-wormen en later ook met vers uitgekomen artemia.

Let op, de jonge visjes zijn micro-jagers. Als je meerdere generaties visjes hebt dan jagen ze op hun jongere broertjes en zusjes. Meerdere generaties in hetzelfde aquarium op laten groeien heeft dus zijn beperkingen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

Referenties

The fresh-water fishes of Siam, or Thailand – Smith, Hugh M. 1945
Fishbase
Seriouslyfish

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

minutillus

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Carnivoor

Min. lengte aquarium in cm

30

Zone

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

, ,

Locaties

Lengte Minimaal

1.5

Lengte Maximaal

2

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

6.5

pH maximum

8.0

GH minimum

2

GH maximum

15

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Oryzias minutillus – Dwerg Rijstvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.