Oryzias mekongensis – Mekong Rijstvis
Oryzias mekongensis is in 1986 beschreven door Uwa en Magtoon. De geslachtsnaam Oryzias is afgeleid van het oud Griekse oryza wat rijst betekent. Dit omdat de soorten uit deze familie ook wel voorkomen in de rijstvelden. De soortnaam mekongensis is afgeleid van de herkomst van deze soort, de Mekong rivier.
Ze maken onderdeel uit van de familie Adrianichthyidae ofwel de Rijstvissen. Deze familie kent twee geslachten en ongeveer 37 soorten. Het is mogelijk dat een aantal soorten inmiddels zijn uitgestorven door verlies aan habitat.
Beschrijving
De Mekong Rijstvis wordt niet heel groot. Ze kunnen een totale lengte bereiken van maximaal 2,5 tot 3 centimeter. De kleur van dit visje is bruin/grijs met doorzichtige vinnen. Mannen hebben op de boven en onderrand van de staartvin een helder oranje streepje. Dit streepje ontbreekt of is veel minder zichtbaar bij de vrouwen. Het lichaam is slank en langgerekt met een relatief groot oog.
Herkomst
Het leefgebied van Oryzias mekongensis ligt in Azië. Om preciezer te zijn in het stroomgebied van de Mekong rivier in Cambodja, Laos en Thailand. Ze bewonen daar de ondiepe niet stromende beekjes, stroompjes, kanalen en poelen. Ze komen het meest voor in delen met veel fijnbladige planten.
Dieet
Deze kleine micro jager, voedt zich voornamelijk met plankton, wormpjes, kleine ongewervelden. Hele kleine diertjes die tussen de planten leven. Je kunt Oryzias mekongensis in het aquarium voeren met vlokken, heel klein granulaat, diepvries of levend voer. Let er wel op dat het klein genoeg is om te eten. Over het algemeen is het geen kieskeurige eter.
Het Aquarium
Het aquarium voor een schooltje Oryzias mekongensis hoeft niet heel groot te zijn. Vanaf 40 centimeter voor een minimaal schooltje van zo’n acht exemplaren is voldoende. In een kleinere groep voelen ze zich niet op hun gemak en kwijnen ze weg.
Zorg voor een dicht beplant aquarium en wat fijnbladige planten. Een donker substraat en wat drijfplanten worden zeker gewaardeerd. Het dempt het licht een beetje waardoor ze wat meer zichtbaar zullen worden. De temperatuur mag liggen tussen de 23 en 27 graden bij een pH van 6.0 tot 7.5.
Met een lengte van maximaal drie centimeter spreekt het voor zich dat je ze niet kunt combineren met al te grote vissen. Je kunt ze wel prima combineren met garnalen zoals Caridina of Neocaridina. Ook kleine en wat meer vredelievende Goeramies zijn een optie. Daarnaast kun je denken aan de kleinere en vredelievende soorten zoals bijvoorbeeld de geslachten Boraras en Trigonostigma.
Kweek van Oryzias mekongensis
Dit kleine visje is zeer productief en redelijk eenvoudig te kweken. Vrouwtjes die in goede conditie verkeren kunnen elke paar dagen (of zelfs elke dag) een klein aantal eieren produceren.
Doorgaans worden er vroeg in de ochtend gepaard. De man verdedigd een klein territorium en verjaagt andere mannen uit de buurt. Hij probeert de vrouwen te verleiden om te paren. Zijn kleuren worden donkerder.
Als ze paren laat de vrouw in één keer een klompje eieren gaan. Deze blijven als klompje hangen aan de geslachtsopening van de vrouw. Daarna worden ze direct door de man bevrucht. Het klompje eieren blijft nog even hangen totdat de vrouw de eieren kan verbergen tussen fijnbladige planten zoals Javamos of Cabomba.
Opgroeien van de jongen
De incubatietijd van de eieren hangt af van de temperatuur. Ze komen uit na ongeveer één tot drie weken. De Mekong Rijstvis ouders eten weliswaar de eieren vaak niet maar dat geldt niet voor bewegende jonge visjes. Deze worden direct als voer gezien. In een zeer dicht beplant aquarium zal er af en toe een jong visje overleven maar de meeste visjes halen het niet.
Als je met Oryzias mekongensis wil kweken is een apart kweekaquarium wel noodzakelijk. Gebruik wat water uit het aquarium van de ouders en verhuis de eieren hier naartoe. Je kunt de jonge visjes voeren met heel fijn voer zoals microwormen. Zodra ze iets groter zijn kun je daarnaast vers uitgekomen artemia geven.
Let op! Het is een micro jager. Jonge vissen die wat groter zijn dan hun jongere broertjes en zusjes zullen die als voer gaan zien! Alles wat beweegt en in het kleine bekje past wordt opgegeten.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Nonn Panitvong – siamensis.org
Referenties
Description and Karyotype of a new Ricefish, Oryzias mekongensis from Thailand.
Fishbase.org
Seriouslyfish.com
Wikipedia