Synoniemen
Puntius oligolepis, Capoeta oligolepis, Barbus oligolepis
Nederlandse benaming
Eilandbarbeel
Waterwaarden
PH: 6 – 6.5
GH: 5 – 8
Temperatuur: 20 – 24°c
Grootte
4 centimeter
Herkomst
De Oliotius oligolepis of Eilandbarbeel komt voor in Indonesië, voornamelijk op Sumatra en op het schiereiland Malakka. Leeft voornamelijk in matig en helder stilstaand water met dichte beplanting.
Aquariuminrichting
De eilandbarbeel voelt zich thuis in verschillende soorten aquaria, als er maar genoeg zwemruimte is. Zo wordt hij teruggevonden in de oeverzones van tropische beken, die worden gekenmerkt door overhangende struiken, bomen en grassen, die het wateroppervlak beschaduwen. Op de bodem ligt een laag afgevallen bladeren en allerlei takken. Naar de oever toe krijgen de vissen veel schuilmogelijkheden, maar naar het midden van de beek toe of langs de oever hebben ze veel vrije zwemruimte. Voor een dergelijk aquarium is slechts een zwakke stroming vereist en een matige verlichting. De achtergrond en de randen moeten dicht beplant zijn. Het midden blijft vrij en wordt gebroken met enkele wortels. De bodem mag bedekt zijn met eiken- of beukenbladeren. Ook stelt hij randbeplanting op prijs.
Omdat de Oliotius oligolepis nogal eens grondelen op zoek naar voedsel mag het fijne grind niet te scherp zijn, liefst zand met turfmolm. Ondanks dit grondelen zal het water niet vertroebelen. De kleuren van de vissen komen beter tot hun recht met een donkere bodembedekking en een niet te felle verlichting.
Gedrag
De Oliotius oligolepis is een actief schoolvisje, daarom is het ook aangeraden om een schooltje van minimum 5 a 8 stuks te houden. Het aanhouden van deze aantallen zal niet alleen de vis minder schuw maken, maar resulteren in een meer effectief , natuurlijk ogend voorkomen en mannetjes zullen betere kleuren tonen in de aanwezigheid van mannelijke rivalen.
Eetgedrag
Lust zowel meeste diepvriesvoer als droogvoer en levend voer, algen, plantaardig afval, zo’n beetje alles. Daarom is het ook aangeraden om gevarieerd te voeren.
Geslachtskenmerken
Volwassen mannetjes zijn kleiner , slanker en kleurrijker dan de vrouwtjes.
Kweek
De kweek is niet zo moeilijk. Het inrichten van het kweek aquarium doe je met zacht water en veel planten. Plaats een rijpe vrouw en een man samen, die is dieper van kleur is dan normaal. Tot 200 eieren worden gelegd, waarna de ouders moeten worden verwijderd om te voorkomen dat ze van de eieren eten. De eitjes komen na twee dagen uit.
Kan ook met succes gekweekt worden in een rijp, zeer dicht beplant aquarium.
Conclusie
Er word vaak beschreven dat dit visje een rustige vis is, maar weet uit eigen ervaring dat ze actief zijn, zelfs op de rand van druk. Maar kan mijn mening zijn, wel is het zo dit zeker een leuk visje is die je niet vaak ziet.
Video
Auteur
Ypoc
Copyright foto’s
Ypoc
Unimati
CK Yeo
HJ Chen
Hristo Hristov
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.