Oliotius oligolepis – Eilandbarbeel

De Oliotius oligolepis is een actief schoolvisje, daarom is het ook aangeraden om een schooltje van minimum 5 a 8 stuks te houden.

Synoniemen

Puntius oligolepis, Capoeta oligolepis, Barbus oligolepis

Nederlandse benaming

Eilandbarbeel

Waterwaarden

PH: 6 – 6.5

GH: 5 – 8

Temperatuur: 20 – 24°c

Grootte

4 centimeter

Herkomst

De Oliotius oligolepis of Eilandbarbeel komt voor in Indonesië, voornamelijk op Sumatra en op het schiereiland Malakka. Leeft voornamelijk in matig en helder stilstaand water met dichte beplanting.

Aquariuminrichting

De eilandbarbeel voelt zich thuis in verschillende soorten aquaria, als er maar genoeg zwemruimte is. Zo wordt hij teruggevonden in de oeverzones van tropische beken, die worden gekenmerkt door overhangende struiken, bomen en grassen, die het wateroppervlak beschaduwen. Op de bodem ligt een laag afgevallen bladeren en allerlei takken. Naar de oever toe krijgen de vissen veel schuilmogelijkheden, maar naar het midden van de beek toe of langs de oever hebben ze veel vrije zwemruimte. Voor een dergelijk aquarium is slechts een zwakke stroming vereist en een matige verlichting. De achtergrond en de randen moeten dicht beplant zijn. Het midden blijft vrij en wordt gebroken met enkele wortels. De bodem mag bedekt zijn met eiken- of beukenbladeren. Ook stelt hij randbeplanting op prijs.

Omdat de Oliotius oligolepis nogal eens grondelen op zoek naar voedsel mag het fijne grind niet te scherp zijn, liefst zand met turfmolm. Ondanks dit grondelen zal het water niet vertroebelen. De kleuren van de vissen komen beter tot hun recht met een donkere bodembedekking en een niet te felle verlichting.

Gedrag

De Oliotius oligolepis is een actief schoolvisje, daarom is het ook aangeraden om een schooltje van minimum 5 a 8 stuks te houden. Het aanhouden van deze aantallen zal niet alleen de vis minder schuw maken, maar resulteren in een meer effectief , natuurlijk ogend voorkomen en mannetjes zullen betere kleuren tonen in de aanwezigheid van mannelijke rivalen.

Eetgedrag

Lust zowel meeste diepvriesvoer als droogvoer en levend voer, algen, plantaardig afval, zo’n beetje alles. Daarom is het ook aangeraden om gevarieerd te voeren.

Geslachtskenmerken

Volwassen mannetjes zijn kleiner , slanker en kleurrijker dan de vrouwtjes.

Kweek

De kweek is niet zo moeilijk. Het inrichten van het kweek aquarium doe je met zacht water en veel planten. Plaats een rijpe vrouw en een man samen, die is dieper van kleur is dan normaal. Tot 200 eieren worden gelegd, waarna de ouders moeten worden verwijderd om te voorkomen dat ze van de eieren eten. De eitjes komen na twee dagen uit.

Kan ook met succes gekweekt worden in een rijp, zeer dicht beplant aquarium.

Conclusie

Er word vaak beschreven dat dit visje een rustige vis is, maar weet uit eigen ervaring dat ze actief zijn, zelfs op de rand van druk. Maar kan mijn mening zijn, wel is het zo dit zeker een leuk visje is die je niet vaak ziet.

Video

Auteur

Ypoc

Copyright foto’s

Ypoc
Unimati
CK Yeo
HJ Chen
Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

oligolepis

Nederlandse Namen

Eilandbarbeel

Synoniemen

Capoeta oligolepis, Puntius oligolepis

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Maximaal

4

Lengte Minimaal

3

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

6.0

pH maximum

6.5

GH minimum

5

GH maximum

8

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Oliotius oligolepis – Eilandbarbeel” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *