Nymphaea zenkeri – Rode Tijgerlotus

De Rode Tijgerlotus of Nymphaea zenkeri is een zeer fraaie plant om solitair te plaatsen. Ze nemen wel veel ruimte in maar geven een mooi contrast met andere groene planten. Met wat geluk maakt de plant een zeer fraaie lekker ruikende bloem aan!

Nymphaea zenkeri – Rode Tijgerlotus

De Nymphaea zenkeri of in het Nederlands de Rode Tijgerlotus is een mooie en zeer gevarieerde soort met bladeren die groen tot rood-bruin worden met een variërend aantal paarse vlekken. De plant bestaat uit een knol waaruit stengels groeien die op het eind van de stengel een blad vormen. Ze worden aanbevolen als solitair plant voor de iets grotere aquaria maar zijn met het juiste onderhoud ook wel iets kleiner te houden.

Een pas aangeschafte Rode Tijgerlotus zal in het begin heel langzaam groeien. Zeker met een voedingsrijke bodem en het toevoegen van Co2 kan er voor zorgen dat ze fors uitgroeien. Om de plant compact te houden moet hij voldoende in het licht staan. Bladeren die te kort licht krijgen hebben de neiging om door te schieten naar de oppervlakte waarbij de bladeren gaan drijven.

Bij voldoende voeding kan de Nymphaea zenkeri uitgroeien tot een flinke bos bladeren die tot op het wateroppervlak doorgroeit en een breedte bereikt van zo’n 25 tot 60 centimeter. Wil je de plant wat kleiner houden knip dan gewoonweg de grote, oudere en drijvende stengels met bladeren weg.

Nymphaea Zenkeri - Rode Tijgerlotus bloem
Nymphaea Zenkeri – Rode Tijgerlotus bloem

Wat niet veel mensen weten is dat de Rode Tijgerlotus (Nymphaea zenkeri) bij voldoende drijvende bladeren een mooie aromatische bloem naar de oppervlakte stuurt. Zeker als je een open aquarium hebt is dit een mooi gezicht. Enig minpuntje aan deze fraaie bloem….ze bloeien ’s nachts en niet overdag.

Planten

Nieuw aangeschafte planten bevatten vaak een knolletje met een paar kleine bladeren. Als je een nieuwe plant hebt gekocht verwijder dan voorzichtig het potje en steenwol waarbij de wortels zo min mogelijk beschadigd worden (met een beetje stromend water gaat dit vaak wat makkelijker).

Plaats de knol voor 2/3 onder het substraat en laat de bovenkant waar de bladeren zitten vrij. Helemaal begraven knollen lopen de kans dat ze gaan rotten.

Vermeerderen

De Rode Tijgerlotus laat zich meestal wel vermeerderen. Ze maken hiervoor uitlopers aan waaruit kleine nieuwe knollen ontstaan waar weer bladeren aan gaan groeien. Om deze uitlopers te stimuleren kun je wat bemesting aan de bodem toevoegen en Co2 aan het water.

Knip de grotere en oudere bladeren weg totdat je nog zo’n 3 a 4 bladeren overhoudt. Blijf dit gedurende langere tijd doen en er verschijnen vanzelf uitlopers met nieuwe knollen. Als de nieuwe knol eenmaal een paar blaadjes heeft kun je de uitloper doorknippen en het nieuwe knolletje verplaatsen of verwijderen.

Rustperiode

Sommige knollen hebben af en toe een rust periode. Hierbij stoot de bol alle bladeren af en er groeien geen nieuwe terug. Je kunt de bol in het aquarium laten zitten waarna hij na verloop van tijd nieuwe bladeren zal maken. Je kunt de bol ook uit het aquarium halen en opbergen in een vochtige en donkere plek. Zorg ervoor dat ze niet helemaal uitdrogen. Na een paar maanden plaats je ze dan eenvoudig weer terug in het aquarium.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Tropica.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

zenkeri

Zone

Verzorging

Herkomst

Hoogte minimaal

20

Hoogte maximaal

80

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nymphaea zenkeri – Rode Tijgerlotus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *