Notropis chrosomus – Rainbowshiner
Notropis chrosomus – Rainbowshiner is een vreedzame, levendige scholenvis, die het beste samen gehouden kan worden met vissen uit koelere streken. Het is zelfs zeer verstandig om ze gedurende de winterperiode bij lagere temperaturen te houden. Ze kunnen ook uitstekend in een vijver gehouden worden en daar zelfs in niet te strenge winters overwinteren. Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden beplant. In het midden moet veel vrije zwemruimte worden open gelaten.
Synoniem: Hybopsis chrosomus
Dieet
Het zijn alleseters. Er kan dus gevarieerd worden gevoerd met allerlei soorten levend, diepvries- en droogvoer.
Kweek van de Notropis chrosomus – Rainbowshiner
In het wild gebruiken de rainbowshinners het nest van de stoneroller. De stoneroller (Campostoma oligolepis) maakt een nest van kiezels waarin de rainbowshiner zijn eitjes deponeert. Het voordeel is dat de stoneroller de eitjes beschermt tot ze uitkomen. We kunnen dit nabootsen door een schaal te nemen, gevuld met grove ronde kiezels of knikkers. De vissen zullen dan hun eieren boven deze schaal afzetten. Belangrijk is dat je de eitje dezelfde dag verwijderd en overzet in een aparte bak. Omdat de eitje een lichte stroming nodig hebben of anders verloren gaan. Vergeet niet een bruissteentje erbij te hangen.
Een andere methode is gewoon een laag kiezels/grind op de bodem van de kweekbak te leggen. Als de vissen in paaistemming zijn zullen de eitjes vrij op de bodem laten vallen.
De derde methode is een helling te maken van grind/kiezel. Aan 1 kant van je bak ongeveer 15 cm grind aflopend naar 2 cm. Je zult zien dat de vissen deze helling ook erg waarderen. En makkelijk afzetten, gebruikmakend van de helling.
Elke methode kun je combineren met een stromingspompje maar ook zonder stroming zullen ze kuit afzetten mits ze in paaistemming zijn. De eitjes komen uit na plusminus 60 uur. Mede afhankelijk van de temperatuur. Om ze in paaistemming te brengen moet het aantal lichturen tussen de 14 en 16 uur per dag liggen. Een minimale kweekgroep moet uit 5 tot 6 dieren bestaan. Bij voorkeur een gelijk aantal mannen en vrouwen. De dames en heren moeten eerst twee weken gescheiden zijn en goed gevoerd worden met zwarte muggenlarven. Je zorgt dan ook dat het aantal lichturen op 14/16 uur per dag zit. ’s Avonds plaats je de vissen samen in de kweekbak waarna je de temperatuur 4 graden laat oplopen. Eventueel begin je een paar dagen tevoren al met het geleidelijk aanpassen van de temperatuur. Je houdt ze tussen de 18 en 20 graden en in de kweekbak voer je de temperatuur op naar 22/24 graden. De volgende ochtend zullen tussen 7 en 9 uur kuit schieten waarna je ze moet verwijderen. Het kuitschieten duurt ongeveer een uur.
De jongen blijven de eerste dagen op de bodem liggen en zijn nauwelijks te zien. Na ongeveer vijf dagen zullen ze vrij rondzwemmen en kunnen gevoerd worden met Artemia, Microwormen, etc etc.Eventueel kunnen ze alleen met droogvoer worden grootgebracht. Maak niet de fout om de jongen weg te gooien omdat je denkt dat de kweek mislukt is. De eitjes zijn nauwelijks te zien op de bodem en de jongen zijn nog moeilijker te zien. Wacht dus minimaal een week voordat je de kweek als mislukt beschouwt. Een zeer geslaagde kweek kan uit 300 eitjes per dame bestaan maar een reeler aantal zit tussen de 50 en 100 eitjes per dame.
Met levend voer en regelmatige waterwissels kunnen de jongen na 4 tot 5 maanden wat kleur krijgen. Ze beginnen dan met de kenmerkende rode strepen naarmate ze ouder worden zullen ze ook hun prachtige metalicblauwe kleuren laten zien veelal gebeurt dat na 8 tot 9 maanden. Drie maanden later zullen ze zelf weer voor nageslacht kunnen zorgen wanneer ze rond een jaar oud zijn.. De uiteindelijke leeftijd zal ongeveer drie jaar zijn, afhankelijk van de temperatuur tijdens hun leven. Hou je de vissen het hele jaar op tropische temperaturen dan zullen de rainbowshiners snel opgebrand zijn. Wil je optimaal van de kleuren genieten dan kun je de rainbowshiners het beste rond de 18 tot 20 graden houden. Een vis die mee mag deinen op het jaargetijde dus ook een koudeperiode mee kan maken, kan dan zelfs 5 jaar oud worden.
Bijzonderheden: Hebben zuurstofrijk en stromend water nodig.
Video
Auteur
Ferry
Jan Bukkems – Aquavisie
Copyright foto’s
Ben Lee – Amiidae.com