Nothobranchius rachovii

Een van de mooiste, zo niet DE mooiste killi is de Nothobranchius rachovii. Deze fraaie killivis kent verschillende vangstlocaties met hun eigen kleurvarianten.

Nothobranchius rachovii

Nothobranchius rachovii is in 1926 beschreven door Ahl. Dit killivisje is van de orde tandkarpers(Cyprinodontiformes) en van de familie Nothobranchiidae (Afrikaanse killivisjes).

Beschrijving

Het mannetje van de De Nothobranchius rachovii is echt prachtig van kleur. De ondergrond van het lichaam is lichtblauw waarover een oranje “netwerk”. De vinnen zijn zilverkleurig met oranje tot donkerrode vlekken en de staartvin heeft een oranje en hele donkere band aan het einde. De borstvinnen zijn oranje met een lichtblauwe rand Echt een explosie van kleuren, zo mooi.

De vrouwtjes daarentegen zijn bijna kleurloos, ook zijn ze iets kleiner. Het mannetje zal zo’n 5,5 cm worden, terwijl het vrouwtje niet groter wordt dan maximaal 5 cm.

Nothobranchius rachovii vrouw
Nothobranchius rachovii vrouw

Herkomst

Nothobranchius rachovii komt oorspronkelijk uit Mozambique waar hij gevonden wordt in de Pungwe rivier, de Zambezi rivier en de Kwakwa rivier. Afhankelijk van de exacte vindplaats kunnen er kleurvariaties zijn.

Dieet

Het zijn makkelijke eters, ze eten eigenlijk alles. Ook kleine en jonge visje kunnen als voedsel worden gezien. Wildvang exemplaren zijn moeilijk aan vervangend voer te wennen en weigeren lang  droogvoer. Voor alle zekerheid is het goed om te beginnen met levend voer.

Het is heel jammer dat deze prachtige diertjes niet oud worden. Ze leven kort maar intens. We
genieten ervan zo lang ze leven.

Het aquarium

Zoals wij ook al hadden gezien, kunnen de mannetjes van de Nothobranchius rachovii behoorlijk dominant en territoriaal zijn naar andere mannen. Meer dan 1 mannetje houden kan wel maar dan dient het aquarium groot genoeg en goed voorzien te zijn van schuilplaatsen zoals fijnbladerige planten en drijfplanten.

Een schooltje van deze visjes kan dan bestaan uit 8 stuks. Als de bak niet zo groot is, dan niet meer dan 1 mannetje met drie vrouwtjes.

Ze zwemmen zowel boven als in de middenzone. De stroming mag matig tot sterk zijn en de temperatuur van het water 20 °c tot maximaal 25 °c, met een pH tussen de 6.0-7.5 en een Kh/
Gh 4.0-10.0.

Dit visje is een uitstekende springer, dus goede dekruiten zijn aan te raden.

Nothobranchius rachovii man
Nothobranchius rachovii man

Kweek van Nothobranchius rachovii

Als men met deze visjes wil kweken, is het belangrijk om te kijken hoe ze in de natuur leven. Killivissen leggen hun eieren in de droge periode, in de natuur kan dat wel vijf tot zeven maanden duren. Ze leven van nature in kleine poelen, rivieren en slootjes, die vaak in de zomer/droge periode opdrogen. Het water verdampt eerst en daarna droogt de bodem zelfs geheel uit. Deze vissen voelen perfect aan wanneer deze periode aanbreekt en gaan dan over tot de paaitijd en broedseizoen.

De eieren worden afgezet in kieren en spleten in de bodem en of oevers. Doordat de eieren beschermd zijn tegen uitdrogen en ingekapseld zitten in de bodem kunnen ze de droge periode overleven. Helaas is er dan te weinig water over voor de volwassen dieren en zullen deze het niet overleven. Ze worden dan ook wel seizoensvissen genoemd.

Zodra de regenperiode aanbreekt en de poeltjes weer onder water komen te staan, komen de eieren uit. Het helemaal nabootsen is wat lastig maar een optie is om in het aquarium een afzetbodem
van turf te gebruiken en het bakje steeds leger te maken. De turf droogt heel langzaam en houdt
zeer lang vocht vast. Hiermee wordt de natuurlijke cyclus ietwat nagebootst.

De jongen komen uit na een droogte periode van minstens 5 meestal 7-9 maanden. Een regelmatig controle van de eitjes is bevorderlijk, om de juiste uitkomst tijd te vinden. Als je de oogjes van de jonge visjes in het eitje zien kan, dan moet je de uitkomst in gang zetten. Ook hier is de opkweek van jongen niet bijzonder moeilijk.

De juveniels groeien heel snel, want de droge periode komt er weer aan en dan begint de cyclus van voren af aan.

Video

Auteurs

Hardy Krieg – Aqua-spider.de
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Copyright foto’s

Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

rachovii

Eerstbeschrijving

Ernst Ahl

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

6.0

pH maximum

7.0

GH minimum

4

GH maximum

6