Nothobranchius furzeri

Nothobranchius furzeri is een van de fraaie killisoorten. Het is echter geen visje voor de beginner. Ze worden veelal niet ouder dan 3 maanden!

Nothobranchius furzeri

De vrouwtjes van Nothobranchius furzeri zijn grijsbruin met licht turqois glanzende schubben, de kleuren van de man zijn te zien op de foto.

Onderling zijn de mannetjes van deze soort tamelijk agressief. Ook ten opzichte van andere soorten en ten opzichte van vrouwtjes die niet willen paren is deze soort agressief. Hij kan dus het beste in een speciaal-aquarium worden gehouden of in een gezelschapsaquarium met vissen van minimaal gelijke grootte. Het aquarium moet dicht worden beplant. Verder moet het aquarium worden ingericht met wortels en kienhout. Een donkere bodem uit turfmolm en een gedempte verlichting doen de kleuren beter tot hun recht komen.

Hou er rekening mee dat je dit visje niet heel lang zal kunnen houden. In het wild is hun gemiddelde levensduur niet meer dan 3 maanden!

De soort is in 1971 beschreven door Jubb.

Herkomst

Dit visje kent een zeer beperkt verspreidingsgebied in het zuid oosten van Zimbabwe en Mozambique. Ze komen niet vaak voor en hun leefgebied wordt ernstig bedreigd door veranderingen aanpassingen voor landbouw en pesticiden.

Kweek van de Nothobranchius furzeri

De kweek moet in een apart aquarium plaats vinden. De bodem moet bestaan uit turfmolm. Een paartje kan slechts gedurende korte tijd voor de kweek worden ingezet aangezien vrouwtjes die geen eieren meer afzetten de kans lopen door het mannetje te worden dood gebeten. De eieren worden in de turfmolm afgezet en bevrucht.

De ontwikkeling van de eitjes is zeer verschillend. Als de eitjes in het water blijven bij 23 graden, kun je al na 3 weken de volledig ontwikkelde embryo´s zien.

Als je de eieren in turf wil bewaren dan moet je de turfmolm na het afzetten verwijderen en voorzichtig enigszins drogen. Daarna moet de turf in een plastic zakje gedurende 3 tot 7 maanden worden bewaard. Deze soort wordt vaak te warm gehouden. De temperatuur hoort tussen de 15 en 25 graden te liggen. Bij lagere temperaturen kan de bewaartermijn oplopen tot 7 maanden. Als er vers water wordt opgegoten komen de jongen onmiddellijk uit. Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën. De turf kan na het opgieten van water nog een keer gedroogd worden. Enige weken later kan dan nogmaals vers water worden opgegoten voor een tweede poging.

Auteurs

Hardy Krieg – aqua-spider.de
Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto’s

Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

furzeri

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

15

Temperatuur maximaal

35

pH minimum

6.0

pH maximum

7.0

GH minimum

5

GH maximum

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nothobranchius furzeri” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *