Nimbochromis polystigma

De Nimbochromis polystigma kan zowel in groepen als alleen jagen, in een groep gedraagt hij zich als een roedel wolven!

Nimbochromis polystigma

De Nimbochromis polystigma is voor het eerst beschreven door Regan in 1922. De geslachtsnaam Nimbochromis is op te delen in twee stukken: Nimbus naar het Latijnse stormachtig of regenachtig en het Griekse chromis wat vis betekend. Een verwijzing naar de donkere wolkachtige vlekken op hun lichaam. De soortnaam polystigma is op te delen in twee woorden: polus wat veel betekend en stigma betekend vlek of markering, een verwijzing naar de vele vlekken op het lichaam en vinnen.

Synoniemen: Haplochromis polystigma, Cyrtocara polystigma, Haplochromis polistigma, Haplochromis maculimanus, Cyrtocara maculimanus, Nimbochromis maculimanus, Haplochromis pardalis, Cyrtocara pardalis, Nimbochromis pardalis, Haplochromis livingstonii, Paratilapia modesta.

Beschrijving

De Nimbochromis Polystigma wordt in het Malawi meer zowel in groepen van 20 tot 50 dieren als alleen zwemmend aangetroffen. Als ze in groepen zwemmen,doorkruisen ze de omgeving als een roedel wolven, alles op hun pad verslindend. Als ze alleen zijn jagen ze net als de Nimbochromis livingstonii door net te doen alsof ze dood zijn, hierbij gaan zij niet op hun zij liggen. Seksueel actieve mannetjes worden donker blauw waarbij hun vlekkenpatroon geheel verdwijnt. Seksueel actieve mannetjes onthouden zich van voedsel, in plaats daarvan verdedigen zij hun broedplaats zeer actief. Er wordt verondersteld dat als ze in hun blauwe broedkleuren rondzwemmen de jaag methode niet werkt door het verlies van de camouflage kleuren.

Ten opzichte van andere soorten die minstens even groot zijn is het een redelijk vreedzame soort. Ten opzichte van vrouwtjes zijn de mannetjes zeer actief. Het is dan ook aan te raden om een mannetje met meerdere vrouwtjes samen te houden. Kleinere vissen worden als voedsel gezien.

Het aquarium

Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat schuilplaatsen ontstaan. Hier kunnen de vrouwen even ontsnappen aan de aandacht van de man. Gebruik op de bodem (filter) zand. In het midden moet veel vrije zwemruimte worden open gelaten.

Dieet

Als voedsel moet groot levend voer (bv regenwormen) worden gegeven. Visvlees en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

Kweek van de Nimbochromis polystigma

De kweek is redelijk eenvoudig. Tot 20 eieren worden afgezet en vervolgens door het vrouwtje in de bek genomen. Ze worden daarna met de eivlekmethode door het mannetje bevrucht. Na het uitkomen worden de jongen nog zeker een week intensief door de moeder bewaakt en ’s nachts nog in de bek genomen. De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën.

Video

De paringsdans van de Nimbochromis polystigma gevangen in een serie foto’s van Nicky Jeup:

Auteurs

John de Lange
Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto’s

Nicky Jeup

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

polystigma

Synoniemen

Cyrtocara maculimanus, Cyrtocara pardalis, Cyrtocara polystigma, Haplochromis maculimanus, Haplochromis pardalis, Haplochromis polystigma, Nimbochromis maculimanus, Nimbochromis pardalis

Eerstbeschrijving

Charles Tate Regan

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

250

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

20

Lengte Maximaal

23

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nimbochromis polystigma” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *