Nimbochromis livingstonii

De Nimbochromis livingstonii, jaagt op andere cichliden door net te doen alsof hij dood is. Een zeer interessant gedrag dat hij ook in het aquarium laat zien, als hij maar van jongs af aan levend voer krijgt!

Nimbochromis livingstonii

De mannetjes van de Nimbochromis livingstonii kunnen in het wild een lengte bereiken van zo’n 25 centimeter, de vrouwtjes worden daar zo’n 20 centimeter lang. In het aquarium kunnen ze rond de 25-30 centimeter worden.

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben een witte onderkleur met daarop een bruin vlekkenpatroon. De mannetjes kunnen echter een licht blauwe kleur rond hun kop hebben. Dit hebben de vrouwtjes niet. Ook worden de mannetjes tijdens het broedseizoen diep blauw/groen van kleur waardoor het vlekkenpatroon nauwelijks meer zichtbaar is.

Synoniemen: Haplochromis Livingstoni Kaligono, Hemichromis livingstonii, Astatotilapia livingstonii, Cyrtocara livingstonii, Haplochromis livingstonii, Paratilapia livingstonii, Haplochromis livingstoni.

Herkomst

De Nimbochromis livingstonii komt voor in het gehele Malawimeer.

Inrichting

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 2 meter. De bak inrichten met harde planten zoals Vallisneria en Anubias, veel rotspartijen zodat er holen ontstaan, de bodem moet bestaan uit zand. Zorg ook voor veel vrije zwemruimte. Het is aan te raden regelmatig het water te verversen.

Water

Temperatuur: 22-26 graden.
PH: 7.5 – 8.5
GH: 12-16

Voeding

Als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals witte muggelarven, artemia, krill, garnalen en mosselen. Ook groenvoer zoals spirulina kan gegeven worden, ook cichlidensticks, granulaat en droogvoer. Zorg dat er voldoende eiwitten in de voeding zitten!

Karakter

De Nimbochromis livingstonii is een echte rover, hij kan ook behoorlijk agressief zijn tegen de vrouwtjes, daarom kun je het beste 1 mannetje met meerdere vrouwtjes houden. Ook niet met te kleine visjes samenhouden want die worden als voedsel aangezien. Tegenover andere grote Malawi cichliden zijn ze wel verdraagzaam.

Verder is hij bekend om zijn aparte manier van jagen, hij gaat voor dood op zijn zij op de bodem liggen en wachten tot er kleine visjes voorbij komen, dan komt hij in actie en grijpt hij zijn prooi.

Kweek van de Nimbochromis livingstonii

De kweek van de Nimbochromis livingstonii is vrij eenvoudig, er worden zo´n 100 eitjes afgezet, bevrucht en daarna door het vrouwtje in de bek genomen. Het vrouwtje houdt zich dan schuil tussen de rotsen. Na ongeveer 3 weken worden de jongen losgelaten, de eerste maand worden ze nog intensief verzorgd en bewaakt door het vrouwtje. Bij gevaar worden ze terug in de bek genomen.

De jongen van de Nimbochromis livingstonii kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën, opfokvoer of fijngewreven droogvoer.

Video

Auteur

Coby – Kevin

Copyright foto’s

John de Lange
Henk Oskam
Pete Barnes

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

livingstonii

Synoniemen

Astatotilapia livingstonii, Cyrtocara livingstonii, Haplochromis livingstonii, Hemichromis livingstonii, Paratilapia livingstonii

Eerstbeschrijving

Albert Günther

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

200

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

25

Lengte Maximaal

20

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nimbochromis livingstonii” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *