Neritina natalensis – Zebra Renslak

De Neritina natalensis of Zebra Renslak is een leuke slak om in het aquarium te houden. In zoetwater kunnen ze niet voortplanten en worden nooit een plaag!

Neritina natalensis – Zebra Renslak

Zoals de Nederlandse naam Zebra Renslak al doet vermoeden zijn dit een van de sneller voortbewegende slakken. In het Nederlands wordt de naam ook wel afgekort naar Zebraslak. De Latijnse naam is wat lastiger. Er zijn een aantal soorten binnen de Neritina familie die heel veel op elkaar lijken zoals de Neritina zebra en de Neritina turrita. Deze soort is al in 1855 door Reeve beschreven.

Ze kunnen zich redelijk snel door het aquarium verplaatsen. De Neritina Zebra Renslak kan ongeveer 2,5 centimeter groot worden. Oorspronkelijk komen ze uit Afrika, rond Kenia, Mozambique, Somalië, Zuid Afrika en Tanzania.

Dieet

De Neritina natalensis is een echte herbivoor. Ze eten alleen plantaardig voedsel. Ze racen door het aquarium heen en voeden zich voornamelijk met algen. Je kunt ze bijvoeren met algen tabletten aangevuld met ander groenvoer zoals bijvoorbeeld komkommer, sla etc. Zolang ze voldoende algenvoer en groente krijgen laten ze de planten met rust.

Het aquarium

Het aquarium moet niet al te klein zijn voor deze slakken, minimaal zo’n 20 liter per slak. Ze eten voornamelijk algen en dat in een redelijk snel tempo. In een te klein aquarium zijn ze al snel door hun voer heen.  Gezien deze eetgewoonte zijn ze goed geschikt om in een beplant aquarium te houden. Ze helpen je om de algen in toom te houden.

Het aquarium moet verder goed worden afgesloten. De Neritina natalensis verblijft regelmatig boven het water en kan eenvoudig ontsnappen als het aquarium niet goed is afgesloten.

Waterwaarden

De Zebra Renslak kan gehouden worden bij een temperatuur van 22 tot 26 graden. Ze hebben ook wat harder water nodig met een pH van 7.0 tot 8.5. Bij een te lage KH zal hun schelp langzaam oplossen wat uiteindelijk leidt tot de dood van de slak.

Kweek van de Neritina natalensis – Zebra Renslak

Het is niet bekend of het gelukt is om de Neritina natalensis – Zebra Renslak in het aquarium te kweken. De volwassen dieren leven in zoetwater of brakwater. De eieren komen alleen uit in brakwater.

De ouderdieren leggen in het zoete water wel eieren. Deze witte eieren zijn lastig te verwijderen maar verdwijnen vanzelf weer aangezien ze niet uitkomen. Dit kan wel enige tijd duren wat visueel niet altijd even mooi is. Dat de eieren niet uitkomen is voor sommigen een pluspunt, slakken hebben nogal eens de neiging om een plaag te vormen. Dat heb je met de Zebraslak dus niet.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Bronnen: Wikipedia; Planetinverts; Practical Fishkeeping;

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

natalensis

Herkomst

Landen

, , , ,

Dieet

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

3

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Neritina natalensis – Zebra Renslak” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *