Neolamprologus ventralis

Neolamprologus ventralis is niet een van de meest kleurrijke Tanganyika cichlides. De grondkleur van de Neolamprologus ventralis is beige/bruin met op de flank en de vinnen wat licht iriserende vlekken.

()

Neolamprologus ventralis

Neolamprologus ventralis is in 1995 door Büscher officieel beschreven. De geslachtsnaam NeoLamprologus is op te delen in drie stukken. Neo is afkomstig van het woord Neos en betekend nieuw. Lamprologus is afkomstig van het Latijnse lampas wat toorts of helderheid betekend en het oud Griekse lagas wat haas betekend. Een verwijzing naar de snelheid en heldere kleuren van dit geslacht.

Beschrijving

Dit is niet een van de meest kleurrijke Tanganyika cichlides. De grondkleur van de Neolamprologus ventralis is beige/bruin met op de flank en de vinnen wat licht iriserende vlekken. Ook de bek en de randen van de vinnen kunnen onder het juiste licht deze iriserende blauwe kleur laten zien. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 8 centimeter.

Biotoop

Je kunt de Neolamprologus ventralis in het gehele meer vinden. Ze bewonen de overgangszone’s van rotsen naar zand of modder. Normaal gesproken vindt je alleen solitaire exemplaren. Op een diepte van 20 tot 60 meter vormen ze een territorium nabij de rotsen waar ze zich kunnen verschuilen. Ze zijn erg onverdraagzaam naar soortgenoten wanneer ze zich niet voortplanten.

Dieet

In het wild voedt de Neolamprologus ventralis zich met kleine kreeftjes, insecten larven, algen en slakjes. In het aquarium kun je ze dan ook voeren met een combinatie van levend en/of diepvriesvoer, vlokken, granulaat. Zorg er ook voor dat er wat plantaardige kost tussenzit in de vorm van bijvoorbeeld spirulina.

Het Aquarium

Dit kleine visje heeft een ruim aquarium nodig. Houdt een minimale maat aan van zo’n 250 liter. De Neolamprologus ventralis is erg territoriaal richting soortgenoten. Andere soorten die te dicht bij zijn territorium komen worden ook fel verjaagd.

Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Zorg voor veel rotsen met daartussen kieren, spleten en doorgangen. Bij een van de spleten zullen ze een territorium maken. Normaal gesproken komen de man en vrouw alleen samen om te paren en de jongen groot te brengen. Daarna gaan ze ieder hun eigen gang.

Het water is zoals gebruikelijk voor alle Tanganyika cichliden hard met een pH van 8.5 tot 9. De temperatuur mag liggen tussen de 22 en 26 graden.

Kweek van de Neolamprologus ventralis

De kweek van de Neolamprologus ventralis kan lastig zijn. De man en vrouw komen alleen bij elkaar tijdens het voortplanten. Hier is niet een bepaalde periode voor, dit kan het gehele jaar plaatsvinden.

Tussen de rotsen maken ze een territorium waar ze hun eieren in een hol vastplakken aan het substraat. Na een paar dagen komen de eieren uit die nog geruime tijd door de ouders worden beschermd. De nesten zijn niet heel groot, tot zo’n 40 jongen per keer.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto

Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Bronnen

Fishbase.org
Cichlidae.com
Back to nature gids voor Tanganyika cichliden – Ad Konings

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

ventralis

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

7

Lengte Maximaal

8

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11