Neolamprologus tretocephalus

Neolamprologus tretocephalus, een kleine tanganyika die veel weg heeft van de jongen van de Cyphotilapia Frontosa; geen beginnersvis!

Neolamprologus tretocephalus

Qua uiterlijk lijken Neolamprologus tretocephalus op de (jongen van de) Cyphotilapia frontosa en de Cyphotilapia gibberosa. Ze zijn alleen minder hoog gebouwd en hebben minder lange vinnen. Ook hebben ze geen bult op hun kop en blijven ze natuurlijk kleiner.

Het mannetje wordt 15 centimeter groot en het vrouwtje maar 12 centimeter. Op het lichaam zijn 5 dwarsbanden te zien, deze zijn donkerblauw. Hun rugvin is blauw en er loopt een lichtblauwe streep langs de rand. De rest van de vinnen zijn ook blauw. Het lichaam is grijs/zilver en de kop schijnt blauw op. Kortom een zeer mooie cichlide!

Herkomst

De Neolamprologus tretocephalus leeft in het gehele meer, ze hebben dus geen specifieke vindplaatsen. Ze leven in het overgangsbiotoop van de zanderige gebieden naar de rotsen.

Het Aquarium

Neolamprologuswordt opgesplitst in schelp- en rots bewoners. De tretocephalus is een echte rotsbewoner en woont in de overgangszone doorgaans als koppel. In het aquarium mogen voldoende rotsen dus niet ontbreken maar laat in het midden van het aquarium voldoende zwemruimte open. Het zand het liefst zo min mogelijk met grof grind, dit omdat ze hun kieuwen met het zand spoelen. Planten worden met rust gelaten en kunnen dus ook gewoon in de bak geplant worden.

Deze soort is gevoelig voor waterqualiteit en vervuiling zul je snel terug zien in de gezondheid van de vis. Regelmatig het waterverversen, filters schoonmaken en de Nitraat, nitriet en ammoniak waardes in de gaten houden is dus wel aan te raden.

Voeding

Droog-, levend- en diepvriesvoer wordt allemaal gegeten.
Veelal zeggen verschillende personen dat het kieskeurige eters zijn, maar hier heb ik nog nooit iets van gemerkt. Om de week krijgen ze bij mij een keer diepvriesvoer, meestal Mysis of Daphnia.
Af en toe krijgen ze ook Artemia of Cyclops.

Karakter

Neolamprologus tretocephalus met pas uitgekomen jongen
Neolamprologus tretocephalus met pas uitgekomen jongen

Ze kunnen grote bullebakken zijn. Het zijn ook echte ettertjes, maar echter wel zeer mooie blikvangers.
Als ze de kans krijgen om een klein visje op te eten doen ze dat ook. Dit heb ik ervaren. Hierbij gaat het niet om een vis van 2-3 centimeter maar om een visje van 1-1,5 centimeter.

Misschien klinkt dit allemaal negatief, het is zeker de moeite waard om deze Cichlide in uw visbestand op te nemen.

Kweek van de Neolamprologus tretocephalus

De kweek is niet moeilijk, maar het vormen van een koppel wel. Het mannetje jaagt vaak het vrouwtje weg en kan haar zelfs vermoorden in een aquarium van 2 meter, als u geen goed koppel hebt.. Als ze eenmaal een koppel hebben gevormd zullen ze meestal rond de 200 eieren leggen. Deze worden fel verdedigd.

Het paren gebeurd in een hol gegraven onder een rots, daar zet het vrouwtje tot wel 400 eieren af. De vrouw bewaakt de eieren terwijl de man de rest van het territorium zeer fel verdedigd. Aangezien dit territorium vrij groot is kan deze soort beter of alleen gehouden worden of met sterke grotere cichliden. De eieren komen na een dag of 4 uit en na een dag of 11-12 kun je beginnen met het voeren van artemia naupliën en fijngewreven droogvoer.

Lees ook: De kweek van Neolamprologus tretocephalus!

Video

Auteur

Jarik van Oosting

Copyright foto’s

Matthijs Meindertsma

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

tretocephalus

Synoniemen

Lamprologus tretocephalus

Eerstbeschrijving

George Albert Boulenger

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Neolamprologus tretocephalus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *