Neolamprologus similis
Neolamprologus similis is een zeer kleine cichlide, ze worden 4-5 cm. groot. De mannetjes worden iets groter dan de vrouwtjes. Ze leven in en rond slakken kerkhoven, elke vis maakt van een slakkenhuis, “zijn huisje”. Op het lichaam van deze vis zitten +/- 16 tot 24 donkerbruine dwarsstrepen, naar boven en naar achteren doorlopend op de vinnen. De voorste streep bevindt zich op de kop, net achter het oog. De rugvin heeft een donkere rand met daarbinnen een contrasterende witte streep. De aarsvin heeft een gele zoom. De ogen zijn meestal lichtblauw van kleur.
De Neolamprologus similis stond eerst bekend onder de naam Lamprologus similis.
Herkomst
Afrika (Tanganyikameer)
Het Aquarium
Voor deze bewoner van slakkenhuizen uit het Tanganyikameer moet het aquarium minimaal 60 centimeter zijn en ingericht worden met een zandige bodem. Op deze bodem moeten slakkenhuizen worden gelegd die als schuilplaats voor deze vissen kunnen dienen. Rondom zo’n slakkenhuis wordt een territorium ingericht dat fel wordt verdedigd. Het beste komen ze tot hun recht in gezelschap van andere cichliden uit het Tanganyikameer.
Dieet
Het zijn alleseters met een voorkeur voor levend voer.
Karakter
De Neolamprologus similis is een vrij kalme soort, blijft meestal in de buurt van het slakkenhuis dat hij/zij bewoont. Ze moeten in een groep gehouden worden. Binnen de groep kunnen enige schermutselingen voorkomen. Naar andere vissen kan de soort agressie vertonen wanneer er eitjes of jongen in het slakkenhuis aanwezig zijn. Het zijn driftige gravers, de aangeboden slakkenhuizen zullen al snel voor meer dan de helft ingegraven zijn.
Kweek van de Neolamprologus similis
De kweek van de Neolamprologus similis is redelijk eenvoudig. Tot 30 eieren worden in de slakkenhuizen afgezet en bevrucht. Ze kunnen worden grootgebracht met fijngewreven droogvoer en Artemia-naupliën. De jongen worden nog geruime tijd in de buurt van het nest geduld. Als de jongen groot zijn, dan worden ze ook in de groep opgenomen, net een grote familie.
Video
Auteur
Bert van Rooij
Copyright foto’s
– Dit werk valt onder een CC BY-NC 4.0.