Neolamprologus sexfasciatus

Neolamprologus sexfasciatus is over het algemeen een vreedzame vis. Alleen in de paartijd tamelijk agressief en wat territoriaal.

Neolamprologus sexfasciatus

Neolamprologus sexfasciatus is over het algemeen een vreedzame vis. Alleen in de paartijd tamelijk agressief. Het aquarium moet op de achtergrond ingericht worden met stenen zodat holen ontstaan. Eventuele (harde) planten worden met rust gelaten. De boden moet bestaan uit fijn zand en er moet voldoende vrije zwemruimte zijn. Ze kunnen uitstekend worden samen gehouden met andere cichliden uit het Tanganyikameer zoals Julidochromis- en andere (Neo)Lamprologus soorten. Een territorium wordt ingericht tussen de rotsen die fel wordt verdedigd.

Er zijn twee belangrijke varianten bekend. De blauwe en de gouden variant. In de aquarium handel wordt voornamelijk de gouden variant aangeboden als Neolamprologus sexfasciatus Gold.

Synoniem: Lamprologus sexfasciatus.

Dieet

Als voedsel kan het beste kleine slakken worden gegeven. Na gewenning wordt ook droogvoer gegeten. Ook Artemia kan gegeven worden.

Het Aquarium

Voor deze soort is een aquarium nodig van minimaal 150 centimeter lengte. Richt het aquarium in met een aantal stapels rotsen waartussen ze hun territorium kunnen bouwen. Op de bodem kun je (filter) zand gebruiken.

Het is een wat lastigere soort om een koppel mee te maken. Een man en vrouw bij elkaar zetten is veelal niet voldoende om een koppel te krijgen. Je kunt het beste beginnen met een stuk of zes jonge dieren. Hieruit komt waarschijnlijk wel een koppel uit voort. Vang na het vormen van het koppel de overige dieren uit om slachtoffers te voorkomen.

Kweek van de Neolamprologus sexfasciatus

De kweek is met een passend paar niet al te moeilijk. Het beste is dit te bereiken door een aantal jonge dieren in een aquarium te zetten. Een passend stel vindt elkaar dan en richt een territorium in. Alle andere vissen worden dan uit dit territorium verjaagd. Tot 200 eieren worden in een hol afgezet. Beide ouders verdedigen de jongen die kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën.

Leuke anecdote

Dit is bij mij thuis de enige vis met een bijnaam: Asshole Fish. Normaal zit hij tussen de rotsen linkonderin het aquarium. Als ik daar het glas wil poetsen laat hij zich niet zien…..totdat hij uit zijn hol vandaan schiet… Voordat je het weet botst hij met een rotgang tegen mijn hand aan en bijt me echt hard. De eerste keer dat dat gebeurde schrok ik zo dat ik bijna van het trappetje afviel, het hele plafond zeiknat was en de spetters de hele kamer doorvlogen….vandaar de naam Asshole Fish….hij doet dat iedere keer als ik daar aan het poetsen ben.

Neolamprologus sexfasciatus Gold
Neolamprologus sexfasciatus Gold

Nou had mijn dochter een nogal stoer vriendje….die had ik wijsgemaakt dat ik wat last had van mijn schouder en gevraagd of hij me wilde helpen. Mijn aquarium is vrij hoog dus voor het poetsen gebruik ik een trappetje. Hij moest voor mij onderin even het glas poetsen omdat ik daar even “niet bij” kon. Ik heb nog nooit iemand zo snel van de trap af de kamer uit zien rennen.

Auteur 

Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

sexfasciatus

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

13

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Neolamprologus sexfasciatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *