Neolamprologus kungweensis
Neolamprologus kungweensis wordt vaak als slakkenhuiscichlide gezien, maar is dat niet: de soort leeft op harde modderbodems, op een diepte van 10 tot 40 meter,, waarin tunnels worden gegraven. In het aquarium is meestal geen modder beschikbaar, de visjes vinden of maken echter snel een alternatieve schuilplaats. Meestal graven ze op verschillende plaatsen wat zand weg of kiezen een slakkenhuis. De soort komt alleen voor langs de oostelijke oever van het Tanganyika meer.
Synoniem: Lamprologus kungweensis.
Beschrijving
Mannetjes worden maximaal 6 cm groot en vrouwtjes zo’n 4 cm. Best is om Neolamprologus kungweensis paarsgewijs te houden. In een grotere bak met veel schuilplaatsen is de soort ook houdbaar in een groep: ze vormen dan geen kolonie, maar nemen een plekje in op afstand van elkaar. Anders dan de meeste slakkenhuiscichliden is deze soort meer geneigd om andere vissoorten in het territorium te dulden. Heb je een erg groot aquarium en ben je van plan het beschikbare bodemoppervlak (ondank dat dit niet verstandig is) te delen tussen slakkenhuiscichliden en zandbewoners dan is deze vis waarschijnlijk een betere keuze dan slakkenhuiscichliden. Het visje is erg nieuwsgierig. Is er tumult of een wijziging in de bak dan komen deze visjes de situatie direct verkennen, waarschijnlijk om te kijken of er een betere territoriumplek is ontstaan.
Herkomst
Tanganyikameer; komt voor vanaf Kungwe Bay in Tanzania naar het noorden richting Bjumbura en dan naar hui zuiden richting Kalemie in Democratische Republiek Kongo.
Het Aquarium
Iedere vis heeft ruimte nodig om meerdere schuilplaatsen te vinden of te graven. Zand en schelpenhuizen worden op prijs gesteld.
Dieet
Elke vorm van klein dierlijk, diepvries, vlok of granulaat voer wordt gegeten
Kweek van de Neolamprologus kungweensis
Iedere Neolamprologus kungweensis leeft in zijn eigen holletje of andere schuilplaats. Het vrouwtje zet in het holletje een aantal eieren af, waarna het mannetje naar binnen zwemt om deze te bevruchten. Na een week komen de jongen uit het ei. Broedzorg wordt verzorgd door het vrouwtje.
Video
Auteur
Patrick de Pijper