Neolamprologus caudopunctatus

Lamprologus caudopunctatus kan zo’n 8 centimeter lang worden. Als ze zich goed voelen zijn ze wittig van kleur met een oranje streep over de rugvin.

Neolamprologus caudopunctatus

Neolamprologus caudopunctatus is in 1978 beschreven door Poll. De naam Neolamprologus is opgebouwd uit drie woorden. Het Latijnse Neo wat nieuw betekend, het Latijnse Lampas wat helder betekend en het oud Griekse Lagos wat haas betekend. Met andere woorden een snelle, lichtgekleurde vis in het nieuwe geslacht. De soortnaam caudopunctatus is op te delen in twee stukken. Caudo wat staart betekend en punctatus betekend met puntjes; een verwijzing naar de stippen op de staart van deze soort.

Deze soort is nauw verwant aan de Lamprologus leleupi. De vorm en het gedrag zijn nagenoeg identiek.

Synoniemen: Lamprologus caudopunctatus.

Beschrijving

Als de Neolamprologus caudopunctatus zich comfortabel voelt dan is de flank van de vis wittig met schubben die licht blauw iriseren. De rugvin is licht tot fel oranje van kleur. Als de man opgewonden raakt kan hij tot 7 verticale donkerbruine strepen laten zien.

De man kan een totale lengte bereiken van maximaal 8 centimeter, het vrouwtje blijft met haar 6 à 7 centimeter iets kleiner. Voor zo’n klein visje zijn ze behoorlijk temperamentvol. De mannen hebben iets langere borstvinnen dan de vrouwen en zijn ook iets slanker gebouwd.

Biotoop

Je kunt deze soort vinden in het zuidelijk deel van het meer langs de kust van Zambia. Ze bewonen daar de zandgronden in de buurt van rotsen.

Dieet

In het wild voedt de Neolamprologus caudopunctatus zich met verschillende soorten ongewervelden zoals plankton, muggenlarven, en klein levende diertjes die hij tussen de algenstrengen vindt. In het aquarium zijn ze dan ook niet heel erg kieskeurig. Een mix van verschillend levend, diepvries en vlokvoer houdt ze wel gezond.

Kweek van de Neolamprologus caudopunctatus

Een nest kan tot zo’n 50 jongen bevatten.

Copyright foto’s

Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Referenties

Back to Nature Gids voor Tanganyika Cichliden- 2e druk – Ad Konings
Tanganyika.nl
NVCweb.nl

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

caudopunctatus

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

8

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Neolamprologus caudopunctatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *