Neolamprologus brichardi – Prinses van Burundi

Neolamprologus brichardi lijkt een visje die gemakkelijk in een kleine bak past maar pas op! Schijn bedriegt. Een sterke vis ook geschikt voor beginners.

Neolamprologus brichardi – Prinses van Burundi

De Neolamprologus brichardi lijkt heel erg op de Neolamprologus pulcher. Deze soort heeft een zilver/grijze grondkleur met een zwart masker over het gezicht. Het zwart is doorgaans voorzien van wat blauw op de kop. Boven het zwarte masker bevind zich vaak een gele streep, net achter het oog. De vinnen vertonen vaak ook een gele kleur.

De mannen zijn wat groter dan de vrouwen. De vinstralen bij de mannen zijn ook wat langer dan bij de vrouwen. De kop van de vrouwen is wat slanker dan bij de mannen.

Synoniemen: Lamprologus brichardi, Lamprologus elongatus, Lamprologus savoryi elongatus, Neolamprologus elongatus. Ze worden ook wel vaak Prinses van Burundi genoemd.

Herkomst

De Neolamprologus brichardi is afkomstig uit het Tanganyika meer waar ze langs de hele kust voorkomen. Afhankelijk van de locatie kunnen er kleine verschillen zijn in kleur en tekening. Ze bewonen in het Tanganyika meer  de rotsformaties op dieptes tussen de 5 en 15 meter.

Etymologie

Brichardi verwijst naar Belg Pierre Brichard, hij was verantwoordelijk voor de export van vissen uit het Tanganyika meer vanaf 1971 en de schrijver van het eerste goede boek over Tanganyika cichliden: Fishes of lake Tanganyika.

Het Aquarium

Het aquarium moet voor deze soort worden ingericht met op de bodem zand, het belangrijkste zijn echter de rotspartijen waartussen de vissen een territorium vormen. Zorg dat er meer dan voldoende schuilplaatsen zijn. Deze soort wordt vaak aanbevolen voor beginners en zou in een wat kleiner aquarium kunnen worden gehouden. Gezien het karakter van de vis is een aquarium van minimaal 80 centimeter aan te bevelen maar liever nog wat groter.

Water

Temperatuur: 24 – 26 graden.
pH: 8.5 – 9.0
GH: 7-11

Voeding

De Neolamprologus brichardi is geen kieskeurige eter. Ze nemen eigenlijk alle soorten voer wel op. Van nature is het een carnivoor dus zijn voorkeur gaat wel uit naar klein levend voer. Je kunt hem afwisselend voeren met bijvoorbeeld artemia,   witte en zwarte mug, watervlooien, mysis en vlokvoer.

Karakter

Dit is een Tanganyika soort die ook wordt aangeraden voor beginners. Niet omdat hij zo eenvoudig te houden is maar omdat het een zeer sterke en taaie soort betreft die ook nog eens relatief eenvoudig kweekt. Om zijn territorium en kroost te beschermen is de Neolamprologus brichardi tot heel veel bereid. Ze vallen andere cichliden aan, zelfs als deze twee keer zo groot zijn en blijven dit doen totdat de indringer is verdreven. Heb je geen koppel maar een hele kolonie dan kan de kolonie als groep een cichlide in de hoek drijven en aanvallen. Houdt je ze dus in een te klein aquarium met wat minder sterke soorten dan kan dit leiden tot ongelukken. Dit zal voornamelijk gebeuren indien er jongbroed rondzwemt.

Kweek van de Neolamprologus brichardi

De kweek van de Neolamprologus brichardi is niet al te moeilijk. Een man en vrouw vormen doorgaans een monogaam koppel. De eieren worden in een holte tussen de stenen afgezet waar het vrouwtje de eieren bewaakt. Nesten kunnen bestaan uit tot zo’n 150 eieren. Doorgaans laat het vrouwtje zich weer zien nadat de eieren zijn uitgekomen, ben je haar al een tijdje kwijt dan kan het zomaar zijn dat ze een nestje uitbroed. Het koppel verdedigd de jongen nog lange tijd nadat ze zijn uitgekomen. Ook als er tussendoor nog andere nesten zijn geweest. Meerdere generaties jongen kunnen zo in de kolonie worden opgenomen. Indien er echter teveel vissen in het aquarium komen, kunnen de ouders een aantal oudere jongen uit de eerdere nesten doden om zo ruimte te maken. Wil je meer jongen overhouden dan is het dus zaak om ze tijdig uit te vangen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Synoniemen

Lamprologus brichardi

Soortnaam

brichardi

Eerstbeschrijving

Max Poll

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Locaties

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Neolamprologus brichardi – Prinses van Burundi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *