Neolamprologus brichardi – Prinses van Burundi
De Neolamprologus brichardi lijkt heel erg op de Neolamprologus pulcher. Deze soort heeft een zilver/grijze grondkleur met een zwart masker over het gezicht. Het zwart is doorgaans voorzien van wat blauw op de kop. Boven het zwarte masker bevind zich vaak een gele streep, net achter het oog. De vinnen vertonen vaak ook een gele kleur.
De mannen zijn wat groter dan de vrouwen. De vinstralen bij de mannen zijn ook wat langer dan bij de vrouwen. De kop van de vrouwen is wat slanker dan bij de mannen.
Synoniemen: Lamprologus brichardi, Lamprologus elongatus, Lamprologus savoryi elongatus, Neolamprologus elongatus. Ze worden ook wel vaak Prinses van Burundi genoemd.
Herkomst
De Neolamprologus brichardi is afkomstig uit het Tanganyika meer waar ze langs de hele kust voorkomen. Afhankelijk van de locatie kunnen er kleine verschillen zijn in kleur en tekening. Ze bewonen in het Tanganyika meer de rotsformaties op dieptes tussen de 5 en 15 meter.
Etymologie
Brichardi verwijst naar Belg Pierre Brichard, hij was verantwoordelijk voor de export van vissen uit het Tanganyika meer vanaf 1971 en de schrijver van het eerste goede boek over Tanganyika cichliden: Fishes of lake Tanganyika.
Het Aquarium
Het aquarium moet voor deze soort worden ingericht met op de bodem zand, het belangrijkste zijn echter de rotspartijen waartussen de vissen een territorium vormen. Zorg dat er meer dan voldoende schuilplaatsen zijn. Deze soort wordt vaak aanbevolen voor beginners en zou in een wat kleiner aquarium kunnen worden gehouden. Gezien het karakter van de vis is een aquarium van minimaal 80 centimeter aan te bevelen maar liever nog wat groter.
Water
Temperatuur: 24 – 26 graden.
pH: 8.5 – 9.0
GH: 7-11
Voeding
De Neolamprologus brichardi is geen kieskeurige eter. Ze nemen eigenlijk alle soorten voer wel op. Van nature is het een carnivoor dus zijn voorkeur gaat wel uit naar klein levend voer. Je kunt hem afwisselend voeren met bijvoorbeeld artemia, witte en zwarte mug, watervlooien, mysis en vlokvoer.
Karakter
Dit is een Tanganyika soort die ook wordt aangeraden voor beginners. Niet omdat hij zo eenvoudig te houden is maar omdat het een zeer sterke en taaie soort betreft die ook nog eens relatief eenvoudig kweekt. Om zijn territorium en kroost te beschermen is de Neolamprologus brichardi tot heel veel bereid. Ze vallen andere cichliden aan, zelfs als deze twee keer zo groot zijn en blijven dit doen totdat de indringer is verdreven. Heb je geen koppel maar een hele kolonie dan kan de kolonie als groep een cichlide in de hoek drijven en aanvallen. Houdt je ze dus in een te klein aquarium met wat minder sterke soorten dan kan dit leiden tot ongelukken. Dit zal voornamelijk gebeuren indien er jongbroed rondzwemt.
Kweek van de Neolamprologus brichardi
De kweek van de Neolamprologus brichardi is niet al te moeilijk. Een man en vrouw vormen doorgaans een monogaam koppel. De eieren worden in een holte tussen de stenen afgezet waar het vrouwtje de eieren bewaakt. Nesten kunnen bestaan uit tot zo’n 150 eieren. Doorgaans laat het vrouwtje zich weer zien nadat de eieren zijn uitgekomen, ben je haar al een tijdje kwijt dan kan het zomaar zijn dat ze een nestje uitbroed. Het koppel verdedigd de jongen nog lange tijd nadat ze zijn uitgekomen. Ook als er tussendoor nog andere nesten zijn geweest. Meerdere generaties jongen kunnen zo in de kolonie worden opgenomen. Indien er echter teveel vissen in het aquarium komen, kunnen de ouders een aantal oudere jongen uit de eerdere nesten doden om zo ruimte te maken. Wil je meer jongen overhouden dan is het dus zaak om ze tijdig uit te vangen.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
John de Lange