Neoglyphidodon crossi – Cross Juffer

Neoglyphidodon crossi of Cross Juffer is als juveniel een zeer fraai gekleurd visje. Naarmate ze ouder worden veranderd dit helaas in saai bruin!

Neoglyphidodon crossi – Cross Juffer

Neoglyphidodon crossi is in 1991 beschreven door Allen. Deze soort maakt onderdeel uit van de familie Pomacentridae, de familie van de rifbaarzen, koraaljuffers en anemoonvissen. De familie kent zo’n 28 geslachten en 360 beschreven soorten.

Het geslacht Neoglyphidodon kent acht soorten. Ze hebben allen een fraai jeugdkleed wat helaas verdwijnt naarmate de dieren ouder worden.

Beschrijving

Als juveniel is Neoglyphidodon crossi – Cross Juffer een heel fraai visje. Ze zijn rood/oranje van kleur en van de punt van de neus loopt boven het oog langs een fraaie blauwe iriserende streep tot boven aan de staartwortel. Een klein blauw streepje onder het oog maakt het geheel af.

Helaas vervagen de kleuren naarmate de vis ouder wordt. Volwassen exemplaren zijn saai donker bruin. Alleen de randen van de vinnen vertonen soms een heel dun blauw lijntje. De foto’s die webshops vaak laten zien zijn eigenlijk altijd die van juveniele dieren.

Neoglyphidodon crossi kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 12 centimeter en zijn daarmee redelijk groot voor een juffer.

Dieet

In het aquarium is Neoglyphidodon crossi geen kieskeurige eter. Ze eten zowel levend als diepvriesvoer maar ook vlokken en granulaat wordt doorgaans graag gegeten.

Het Aquarium

Omdat deze soort redelijk groot wordt is een redelijk groot aquarium nodig, denk aan minimaal zo’n 600 liter. Overdag zwemmen ze doorgaans rond in het open water. Ze hebben wel levend steen of koralen nodig waartussen ze kunnen schuilen en slapen.

Juveniele dieren zijn niet agressief. Wanneer de Cross Juffer ouder wordt zal hij ook een territorium gaan verdedigen. Bij het verdedigen van hun territorium zijn ze agressief naar alle andere soorten toe. Je kunt ze als schooltje houden maar dan alleen samen met andere redelijk assertieve vissen die van zich af kunnen bijten zoals doktersvissen, trekkervissen en bijvoorbeeld Gramma’s.

Het is een soort die redelijk sterk is en makkelijk te houden. Ze zijn daarnaast ook zeker reefsafe.  Echter, gezien de kleur en mate van agressie van volwassen dieren is het niet waarschijnlijk dat je Neoglyphidodon crossi in je aquarium wil plaatsen.

Voortplanting

Het is gelukt om ze in gevangenschap na te kweken. De jonge dieren worden regelmatig in de winkels aangeboden.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Rosenstein – CC BY-NC-SA 4.0
Divemecressi

Bronnen

Fishbase.org
Reeflex.net
Reefapp.net
Thatpetplace.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

crossi

Nederlandse Namen

Cross Juffer

Eerstbeschrijving

Gerald Allen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Verzorging

Reefsafe

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

9

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Zoutgehalte minimaal

1020

Zoutgehalte maximaal

1024

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Neoglyphidodon crossi – Cross Juffer” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *