Nematobrycon lacortei – Regenboog Keizertetra
De soort Nematobrycon lacortei werd voor het eerst beschreven door Stanley H. Weitzman en William L. Fink in 1971. De Nederlandse naam is Regenboog Keizertetra. Deze vis behoort tot de familie Characidae, ook wel bekend als de karperzalmen.
De geslachtsnaam Nematobrycon is afgeleid van het Oudgriekse “νῆμα” (nêma), wat “draad” betekent, refererend aan de verlengde draadvormige stralen in de staartvin van soorten binnen dit geslacht, en “βρύκω” (brúkhō), wat “verslinden, opslokken, bijten, kauwen, knarsen” betekent. Deze term werd oorspronkelijk gebruikt in verwijzing naar het bezit van volledig getande maxillae (bovenkaak), maar later toegepast op de generieke namen van vele characiforme soorten om hun vermeende verwantschap aan te tonen.
De soortnaam lacortei is vernoemd naar Rosario LaCorte. Hij is een Amerikaanse aquariaan die vijf expedities heeft ondernomen naar Zuid Amerika tussen 1977 en 1988. Hij schreef twee boeken: Enjoy your Cichlids (1969) en An Aquarist’s Journey (2018).
Beschrijving
De Regenboog Keizertetra (Nematobrycon lacortei) heeft een slank, gestroomlijnd lichaam. De kop en flanken vertonen een iriserende, regenboogachtige kleuring, met een donkere, vaak zwartbruine, laterale streep die van de bek tot aan de staart loopt . De buik is lichter van kleur, vaak gelig of beige. De vinnen zijn doorzichtig tot licht gekleurd. De voorste rand van de rugvin, de bovenste rand van de staartvin en langs de buitenrand van de anaalvin zijn soms een donkere streep zichtbaar. Ze kunnen een maximale totale lengte bereiken van zo’n 4 tot 4,5 centimeter.
Geslachtsverschillen: Mannetjes zijn over het algemeen kleurrijker dan vrouwtjes en hebben langere rug-, anaal- en staartvinnen. Een opvallend verschil is de oogkleur: mannetjes hebben rode ogen, terwijl vrouwtjes blauwgroene ogen hebben. Gedragsmatig vertonen mannetjes meer territoriaal gedrag en agressie ten opzichte van andere mannetjes, terwijl ze over het algemeen vreedzaam zijn tegenover andere soorten. Vrouwtjes zijn over het algemeen minder agressief. Jonge exemplaren lijken meer op de vrouwtjes in kleur en vinlengte, waarbij de kenmerkende rode ogen en langere vinnen bij de mannetjes zich pas ontwikkelen naarmate ze ouder worden.
Gedrag en Temperament: Regenboog Keizertetras zijn overwegend vreedzame scholen vissen. Ze zwemmen het liefst in groepen van minimaal 6 tot 10 individuen, wat hun natuurlijke gedrag en kleur versterkt. Hoewel ze over het algemeen vreedzaam zijn, kunnen mannetjes territoriaal gedrag vertonen ten opzichte van andere mannetjes, vooral in kleinere aquaria of bij een gebrek aan schuilplaatsen. Ze zijn geen bodembewoners, maar zwemmen voornamelijk in het middenwater. Ze zijn niet schuw en laten zich goed observeren.
Levensverwachting: De levensverwachting in het wild is niet precies bekend, maar in een aquarium kunnen ze 3 tot 5 jaar oud worden, sommige bronnen geven aan tot wel 5 jaar.
Biotoop en Ecologie
Nematobrycon lacortei wordt in het wild enkel aangetroffen in Colombia. Ze leven in het stroomgebied van de Rio San Juan, met name in de Rio Calima, een zijrivier in het lagere deel van het bassin.
Het zijn riviervissen die leven in kleine, geïsoleerde bospoelen in de bovenloop van de Rio Calima, waarschijnlijk boven de Calima-dam. De exacte rivieren en beken buiten de Rio Calima en Rio San Juan zijn niet specifiek vermeld in de beschikbare documenten.
Hun natuurlijke habitat wordt gekenmerkt door een overvloed aan onderwaterbegroeiing in kleine, rustige zijrivieren. De oevers zijn begroeid met bomen, wat schaduw en beschutting biedt. De bodem bestaat waarschijnlijk uit een mengsel van zand, modder en organisch materiaal.
Informatie over hun natuurlijke vijanden in het wild is beperkt in de verstrekte documenten. Het is echter aannemelijk dat ze prooi zijn voor grotere vissen en andere roofdieren in hun omgeving.
De Regenboog Keizertetra leeft in een tropisch klimaat met een stabiele temperatuur en vochtigheid. Er komen perioden van overstromingen voor die tijdelijk de rivieren en kleine poelen met elkaar verbindt.
Dieet
In het wild voedt de Regenboog Tetra (Nematobrycon lacortei) zich met een gevarieerd dieet van kleine ongewervelde dieren, insectenlarven en andere kleine organismen die in hun natuurlijke habitat voorkomen. Precieze details over hun dieet in het wild zijn echter beperkt.
In een aquarium kunnen ze gevoerd worden met een gevarieerd dieet van hoogwaardig droogvoer (vlokken of korrels), aangevuld met levend of diepvriesvoer zoals watervlooien (Daphnia), pekelkreeftjes (Artemia) en muggenlarven. Dit gevarieerde dieet zorgt voor een optimale groei en gezondheid. Het is belangrijk om de hoeveelheid voer te beperken tot wat ze binnen enkele minuten kunnen opeten om watervervuiling te voorkomen.
Het Aquarium
Voor een groep van 6-10 Regenboog Tetras is een aquarium van minimaal 60 liter (15 gallon) geschikt . Voor grotere groepen of meerdere paren is een groter aquarium nodig, waarbij je ongeveer 20 liter per extra vis moet rekenen .
De inrichting moet een natuurlijke omgeving nabootsen, met veel beplanting, zowel wortelende als drijvende planten . Spindly driftwood en andere schuilplaatsen zijn ook aan te raden om de vissen een gevoel van veiligheid te geven . Een donkere bodem, bijvoorbeeld met donker zand of fijn grind, versterkt de kleuren van de vissen . Vermijd scherpe objecten die de vissen kunnen verwonden.
De ideale waterwaarden zijn een pH van 6.0-7.5, een temperatuur tussen de 22-28°C (72-82°F) en een gemiddelde hardheid . Regelmatige waterverversingen (25% per week) zijn essentieel voor het behoud van een goede waterkwaliteit.
Geschikte medebewoners zijn andere kleine, vreedzame vissoorten zoals andere tetrasoorten, kleine rasboras, en Corydoras soorten. Vermijd grotere of agressieve vissen die de Regenboog Keizertetras zouden kunnen stressen of aanvallen. Langvinnige vissen zijn ook niet aan te raden, omdat de Regenboog Keizertetras de neiging hebben om vinnen te bijten.
Kweekaquarium en Conditionering
Er is slechts beperkte informatie over het kweken van Regenboog Keiertetras beschikbaar. Richt een apart kweekaquarium in voor een succesvolle voortplanting. Dit aquarium dient klein te zijn, met voldoende ruimte voor een paar vissen en hun eieren. Het water moet zacht en zuur zijn, ideaal met een pH tussen 5.0-7.0 en een gemiddelde hardheid (GH 1-8). De temperatuur moet rond de 24-27°C liggen. Een klein, luchtaangedreven sponsfilter is geschikt om de watercirculatie te behouden zonder de eieren of jongen te beschadigen. Het sponsfilter geeft ook een oppervlak waar de jonge visjes miniscule voedseldiertjes kunnen vinden. De verlichting moet gedimd zijn om stress bij de vissen te minimaliseren.
Voordat de vissen worden gepaard, dienen ze enkele weken te worden geconditioneerd met hoogwaardig levend of diepvriesvoer, zoals watervlooien, pekelkreeftjes en muggenlarven, om hun reproductieve gezondheid te optimaliseren. Een mannetje en een vrouwtje worden samen in het kweekaquarium geplaatst. Tijdelijke scheiding voor de conditionering is mogelijk.
Het Afzetten
De kleuren van de mannetjes worden intenser tijdens het hofmakerijritueel. De mannetjes vertonen dan meer territoriaal gedrag en proberen de aandacht van de vrouwtjes te trekken.
De eieren worden afgezet op fijne bladeren van planten zoals Javamos of op een afzetmop. Het afzetten vindt waarschijnlijk plaats in de ochtend of vroege middag. De eieren worden open en bloot afgezet. De ouderdieren eten hun eigen eieren. Na het afzetten moeten de ouders terug geplaatst worden in hun eigen aquarium.
Opgroeien van de Jonge Vissen
De eieren van de Regenboog Tetra komen na 24-36 uur uit. De jongen beginnen 4-5 dagen na het uitkomen vrij te zwemmen.
Het eerste voer bestaat het kleinst mogelijke voer zoals infusoria. Geef ze dit gedurende de eerste week. Na de eerste week zijn ze wat groter geworden en groot genoeg om Microwormen en Artemia nauplii te eten. Regelmatige kleine waterverversingen (bijvoorbeeld 10% per week) worden aanbevolen om de waterkwaliteit te behouden. Het overlevingspercentage is sterk afhankelijk van de waterkwaliteit, de hoeveelheid en kwaliteit van het voedsel, en de bescherming tegen teveel licht. Zorg daarom voor veel beplanting zodat het aquarium wat donkerder is.
Bijzonderheden
Er zijn een aantal bijzonderheden over de Regenboog Tetra (Nematobrycon lacortei) die de moeite waard zijn om te vermelden:
- Zeldzaamheid: De Regenboog Tetra is een relatief zeldzame vis in de aquariumhandel. Dit komt doordat ze niet commercieel worden gekweekt en voornamelijk uit het wild worden geïmporteerd. Dit maakt ze vaak duurder dan andere tetrasoorten.
- Verwarring met Nematobrycon palmeri: De Regenboog Tetra wordt vaak verward met de Nematobrycon palmeri (Emperor Tetra). Hoewel ze op elkaar lijken, vooral als jonge vissen, vertonen volwassen exemplaren duidelijke verschillen in kleurpatroon en oogkleur.
- Kleurintensiteit: De iriserende kleuren van de Regenboog Tetra worden versterkt door de juiste aquariumomstandigheden, zoals zacht, zuur water en gedimtlicht. Het toevoegen van gedroogde bladeren van de Indiase amandelboom (Terminalia catappa) kan de kleurintensiteit verder verbeteren.
- Territorialiteit: Hoewel over het algemeen vreedzaam, kunnen mannetjes territoriaal gedrag vertonen, vooral in kleinere aquaria of bij een gebrek aan schuilplaatsen. Het houden van een grote groep (minimaal 6-10, bij voorkeur meer) vermindert dit gedrag aanzienlijk.
- Kweekuitdagingen: Het kweken van Regenboog Tetras in gevangenschap is moeilijk. De vrouwtjes leggen slechts enkele eieren tegelijk en eten hun eieren vaak op. Een apart kweekaquarium met zachte, zure waterparameters en veel beplanting is essentieel voor succes.
- Dieet: Hoewel ze niet kieskeurig zijn, is een gevarieerd dieet van hoogwaardig droogvoer, aangevuld met levend of diepvriesvoer, essentieel voor hun gezondheid en welzijn.
- Geschikte medebewoners: De Regenboog Tetra is compatibel met andere kleine, vreedzame vissoorten, maar het is belangrijk om langvinnige vissen te vermijden om fin-nipping te voorkomen.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s