Naso unicornis – Blauwrug Eenhoornvis

De Naso unicornis of Blauwrug Eenhoornvis is door zijn eenhoorn gekoppeld aan het mythische wezen. Ze worden helaas wat te groot om thuis te houden.

Naso unicornis – Blauwrug Eenhoornvis

De Blauwrug Eenhoornvis – Naso unicronis is lid van de familie Acanthuridae, ook wel doktersvissen genoemd. Er zitten zo’n 80 soorten in deze familie, onderverdeeld in 6 verschillende geslachten. Ze hebben allen een onderscheidend kenmerk. Aan de basis van hun staartvin hebben ze aan beide kanten scherpe scalpels die ze gebruiken om zichzelf te verdedigen. Hier zullen we verder uitweiden over de Blauwrug Eenhoorn Doktersvis.

Herkomst

Ze zijn endemisch voor de Indo-Pacifische Oceaan, vanaf Indonesië en de Christmas Eilanden westwaarts naar de oostelijke kust van Afrika en naar het oosten richting de Hawaii eilanden.

Een aanzienlijke populatie van deze dieren leeft rond de kusten van de Hawaii eilanden. De Naso Unicornis wordt door de oude Hawaiianen geprezen als bron van voedsel en om hun huid. Hun taaie huid werd gebruikt  voor het maken van het vel van de drums. Deze soort reageert niet agressief als mensen hun gebied betreden. De toeristen die bij de Hawaii eilanden duiken moeten echter wel vermijden dat ze een van deze wezens opjagen of in de hoek drijven. Sportvissers moeten extreem voorzichtig zijn bij het losmaken van de haak of bij het verwijderen van deze vis uit de netten.

Naso unicornis - Blauwrug Eenhoornvis - Jong
Naso unicornis – Blauwrug Eenhoornvis – Jong

Beschrijving

De Naso unicornis dankt zijn naam de hoornachtige uitstulping bovenop zijn kop. Deze hoorn begint te groeien als ze jong volwassen zijn. Deze eenhoorns blijven groeien naarmate de vis ouder wordt. De functie van deze hoorn is nog niet duidelijk. Er is nog niet gezien dat ze deze uitstulping gebruiken als verdedigings middel.

Een niet te missen verdedigings wapen die door alle leden van de familie Acanthuridae wordt gebruikt zijn de gemodificeerde schubben aan de basis van hun staart. Deze zijn zo scherp als scheermessen. Wanneer ze zich bedreigd voelen, slingeren ze hun staart rond in de hoop dat hun belager af zal zien van de verdere jacht. Deze messen snijden net zo makkelijk door vlees heen als een chirurgen scalpel. Naast een middel ter zelfverdediging, gebruiken doktersvissen hun scalpels om indringers te verjagen weg van hun voedselbron.

Naso unicornis wordt gepoetst door Doryrhamphus excisus
Naso unicornis wordt gepoetst door Doryrhamphus excisus

De meeste doktersvissen hebben slechts één stel intrekbare messen die zich bevinden in een inkeping aan de staartwortel. De Eenhoorn Doktersvis  heeft twee vaste messen aan elke kant. Deze dubbele messen vormen het kenmerkende onderscheid van het geslacht Naso. dit onderscheidende kenmerk helpt om de herkomst van de vis te bepalen. Niet alle Eenhoornvissen ontwikkelen de hoorn waar ze naar zijn vernoemd. De Naso unicornis heeft het platte traanvormige lichaam wat de meeste doktersvissen hebben. Ze zijn blauw/grijs van kleur en hebben lange sliertvormige staartvinnen.

De Eenhoorn Doktersvis behoort tot de grootste soorten die normaal beschikbaar zijn gemaakt in de aquarium industrie. Ze kunnen uitgroeien tot een maximale lengte van zo’n 67 centimeter. Dit is ook meteen waarom je ze zelden in een thuis aquarium zal zien. Ze hebben een aquarium nodig van minimaal 10.000 liter, maar zijn beter nog geschikt voor grote show aquaria. Door hun verbondenheid met een van de meest elegante mythologische wezens, zijn ze een geliefde bewoner van publieke aquariums.

Dieet

De Blauwrug Eenhoornvis is een herbivoor. In de natuur bestaat hun dieet voornamelijk uit bentische algen. Aangezien het geen voor de hand liggende kandidaat is voor het thuis aquarium zal ik niet verder uitweiden over het overwennen aan het dieet in het aquarium.

Naso unicornis - Blauwrug Eenhoornvis
Naso unicornis – Blauwrug Eenhoornvis

Paring

Een van de unieke aspecten van de doktersvissen is hun gemeenschappelijke paringsgedrag. Voor de paring verzamelen ze zich in grote groepen. De mannen en vrouwen laten gewoon de eieren en sperma los in het water ter bevruchting. Er wordt in het wild niet gedaan aan hofmakerij of koppelvorming.

Waarschuwing

Deze soort heeft een vlijmscherp mes aan de basis van zijn staartvin. Deze intrekbare scalpel achtige uitsteeksel zijn een natuurlijke manier om zichzelf te verdedigen. Ze worden alleen uitgeklapt als de vis opgewonden is of zich bedreigd voelt. Ze kunnen hiermee echter hele diepen vleeswonden veroorzaken wat ook vaak kan leiden tot infecties. De infecties kenmerken zich door het opzwellen en verkleuren van de wond. Dit kan enkele uren aanhouden. In verband met de infecties die worden veroorzaakt door wonden met de scalpel vermoed men dat ze beschikken over gifklieren.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums (originele website niet meer online)

Copyright foto’s

Richard Ling
Brian Gratwicke
zsispeo – CC BY-NC-SA 2.0

Vertaling

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

unicornis

Synoniemen

Acanthurus unicornis, Chaetodon unicornis

Nederlandse Namen

Blauwrug Eenhoornvis

Eerstbeschrijving

Peter Forsskål

Minimale inhoud in liter

10000

Dieet

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

60

Lengte Maximaal

67

Temperatuur minimaal

26

Temperatuur maximaal

29

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Zoutgehalte minimaal

1020

Zoutgehalte maximaal

1023

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Naso unicornis – Blauwrug Eenhoornvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *