Nanochromis transvestitus

Een van de weinige soorten waarbij de vrouwen mooier zijn dan de mannen: Nanochromis transvestitus. Een kleine dwergcichlide uit Afrika.

Nanochromis transvestitus

De Nanochromis transvestitus kan een lengte bereiken van zo’n  6 centimeter. Bij deze soort zijn de vrouwtjes mooier dan de mannetjes, de vrouwtjes hebben een rode buik en een meer gestreepte staartvin, en ze zijn iets kleiner.

Dit is een vreedzame soort, je kunt ze samenhouden met kleine Karperzalmen, Killivissen en andere vissen van de middelste en bovenste waterlagen. Je kunt ze voornamelijk beneden in het aquarium vinden. Het is een soort die zich voornamelijk bezighoudt met rondscharrelen op de bodem.

Herkomst

Lac Mai Ndombe, Kongo, Zaïre.

Inrichting

Voor de Nanochromis transvestitus is een aquarium nodig van minimiaal 60 centimeter. De bak donker inrichten met dichte beplanting en kienhoutwortels, gebruik halve kokosnoten als schuilplaatsen. De bodem moet bestaan uit fijn zand.

Water

Temperatuur: 27-29 graden.
PH: 5-6,5
GH: 3-6

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Als voedsel kan zowel klein levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, ook droogvoer. Zorg voor voldoende afwisseling.

Kweek van de Nanochromis transvestitus

Nanochromis transvestitus zijn monogame holenbroeders, richt een speciale kweekbak in met zeer zacht en zuur water (PH 4,5-5,5). De temperatuur moet rond de 27 graden zijn. Ze zetten tot zo´n 60 eitjes af, het vrouwtje bewaakt het legsel, en het mannetje bewaakt het territorium. De jongen kunnen opgekweekt worden met stofvoer en artemia-naupliën.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Patrick Meeze
AquariumGlaser.de

Bijgewerkt op 24 februari 2021 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

transvestitus

Karakter

Vredelievend

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

27

Temperatuur maximaal

29

pH minimum

5.0

pH maximum

6.5

GH minimum

3

GH maximum

6

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nanochromis transvestitus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *