Vindplaats
Zuid-Amerika, Brazilië
Minimale bakmaat
Een aquarium vanaf 60x30x30 volstaat al. Toch zou ik liever een aquarium van 80 tot 100 cm kiezen (maten van een Juwel Rio 125 of 180 zijn zeer geschikt). Het zijn geen zwemmers, maar voelen zich beter in een grotere groep.
Lengte
De Nannostomus eques of Bruine Potloodvisjes kunnen een lengte van ongeveer 5 centimeter bereiken.
Gedrag
Nannostomus eques of Bruine Potloodvisjes zijn leuke rustige vissen. Onderling is er weinig agressie, alhoewel ze elkaar soms wel najagen.
Wanneer de vissen zich optimaal voelen zijn ze qua kleur een heel stuk mooier dan bruin met een witte streep. De dieren worden donkerbruin met een witte horizontale streep. Daarbij kleuren de ‘neus’ en aarsvin (de aarsvin kleurt soms ook voornamelijk zeer donkerbruin met maar een beetje rood erin) rood, en zullen de uiteinden van de aars- en borstvinnen wit kleuren. Dit zijn voornamelijk de wat dominantere vissen.
Een te sterke stroming wordt niet gewaardeerd, zorg dus dat deze niet of amper aanwezig is.
Andere vissen worden met rust gelaten, alhoewel kleinere visjes weleens kort achterna worden gezeten.
Opvallend aan deze vissen is dat ze altijd diagonaal in het water hangen, met de kop naar het oppervlak gericht.
Voeding
Droogvoer, diepvries en levend voer. Denk aan artemia, mysis, zwarte muggenlarven, daphnia, witte muggenlarven. Artemia en mysis willen ze nog weleens moeite mee hebben om het weg te krijgen. Zorg dus dat het voer niet al te groot is. Daarnaast is drijvend voer, of voer dat nog een tijdje door het water zweeft het meest geschikt.
Inrichting
Zorg voor veel schuilplaatsen, dit kan door middel van veel hout, maar ook met een dichte beplanting. Vooral oppervlakte beplanting is erg belangrijk!
De verlichting mag niet te fel zijn.
Bij te fel licht, en weinig schuilmogelijkheden zullen de vissen schuw worden en weinig aan de oppervlakte zwemmen.
Waterwaarden
pH: 5 – 6
GH: 0 – 4
Temperatuur: 25 – 28 graden
Door middel van turf, bladeren en hout zijn deze waarden gemakkelijk te behalen.
Geslachtsonderscheid
Bij de Nannostomus eques zijn de vrouwen wat voller dan de mannen, echter is dit niet altijd even goed te zien.
Wanneer de dieren paarneigingen hebben drukt de man als het ware de onderkant van zijn ‘neus’ tegen de bovenkant van de neus van het vrouwtje. Vaak hangen ze dan ook wat meer bij de bodem.
Auteur
René
Copyright foto’s
René