Nandus nandus – Indiase Bladvis

Nandus nandus of Indiase Bladvis is een bladvis die al stilstaand en weer verder zwemmend continu bezig is met jagen. Iedere vierkante cm van het aquarium wordt nauwkeurig en geduldig gescand op beweging en dus mogelijk voedsel.

Nandus nandus – Indiase Bladvis

Nandus nandus of Indiase Bladvis is een sterk afgeplatte, ovaalvormige vis met een gebogen rug. De eerste 12 vinstralen van de rugvin vormen stekels, en de overige niet. De kleur van de vis varieert en is afhankelijk van de geografische locatie en de omstandigheden van het moment. Over het algemeen is deze grijs tot metalig olijfgroen met onregelmatige donkere vlekken. De bek is ver ingesneden en kan zich ver uitstulpen. De maximale grootte is 20 centimeter, hoewel de meesten exemplaren niet groter worden dan 8 centimeter. Geslachtsonderscheid is moeilijk zichtbaar. Volgens sommigen hebben mannelijke exemplaren grotere vinnen en kleuren ze donkerder

Herkomst en Habitat

Deze soort is wijdverspreid in Zuidoost-Azie in een gebied tussen Pakistan (Indus vallei), India, Nepal, Bangladesh, Myanmar en Thailand Nandus nandus komt voor in rivieren, meertjes, moerassen en geïrrigeerde rijstvelden. Ondanks het kleine formaat zijn ze lokaal een belangrijke consumptievis.

Dieet

Nandus nandus eet alleen maar bewegend levend voer. Pogingen om de vis te verleiden om droogvoer, diepvriesvoer of niet bewegend voer te eten zijn zinloos. Muggenlarven, kreeftachtigen, regenwormen vormen een prima dieet. Nandus is al stilstaand en weer verder zwemmend continu bezig met jagen. Iedere vierkante cm van het aquarium wordt nauwkeurig en geduldig gescand op beweging en dus mogelijk voedsel. Dat wordt met de sterk uitstulpbare bek naar binnen gezogen en waar nodig verder naar binnen geschrokt. De vissen kunnen daarbij een enorme hoeveelheid voedsel op. Een regenworm van drie keer de grootte van de vis wordt moeiteloos naar binnen gewerkt.

Het Aquarium

De vissen houden van rotsen of vegetatie om hun natuurlijke foerageergedrag te tonen. Ze kunnen schuw zijn, waarbij ze zich alleen in de schemer laten zien. Zelf heb ik de ervaring dat ze met andere vissen in de buurt en met de nodigde schuilplaatsen juist erg actief en onverstoorbaar door de bak bewegen. Commotie in de bak trekt de visjes zelfs aan, waarschijnlijk in de hoop om een opgeschrikte prooi aan te treffen. Teveel stroming in het aquarium is niet aan te raden. Water waarden: pH 6.9-8 (7.4), 8-15 dH (23-27°C). Zacht, zuur water wordt niet op prijs gesteld. Veel websites adviseren om een beetje zout toe te voegen. Dit is echter niet aan te raden, omdat het gaat om een volle zoetwatervis

Gedrag

De Indiase Bladvis is een erg rustige, maar actieve en nieuwsgierige vis. In tegenstelling tot veel andere bladvissen is Nandus nandus altijd actief aan het foerageren. Nandus nandus leeft solitair en doet het met twee stuks of met een groepje ook uitstekend. Aangezien de vis nooit heftig beweegt, volstaat een relatief kleine bak. Nandus is nooit agressief tegen soortgenoten of tegen andere vissen. Slanke vissen kleiner dan Nandus Nandus zelf lopen echter een grote kans om als voer te worden gezien.

Kweek

Tot dusver is weinig bekend over het kweken

Video’s

Auteur

Patrick de Pijper

Copyright foto’s

Patrick de Pijper

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

nandus

Dieet

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Zone

Herkomst

Landen

, , , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , ,

Lengte Minimaal

7

Lengte Maximaal

20

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nandus nandus – Indiase Bladvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *