Nandopsis tetracanthus – Cuba Cichlide

De Nandopsis tetracanthus of Cuba cichlide is door zijn agressie lastig te houden met anderen soorten. In het aquarium worden ze daarom niet vaak gehouden.

Nandopsis tetracanthus – Cuba Cichlide

Nandopsis tetracanthus

Nandopsis tetracanthus is voor het eerst beschreven in 1831 door Valenciennes. De geslachtsnaam Nandopsis is in de beschrijving niet toegelicht. Het is op te breken in twee delen. “-Opsis-” betekent “lijkt op” en “Nando” verwijst mogelijk naar de familie Nandoidae ofwel de bladvissen. Waar hij de gelijkenis in zag, is niet bekend. 

De soortnaam tetracanthus bestaat ook uit twee delen. “Tetra” betekent “vier” en “acanthus” betekent “vinstralen”. Een verwijzing naar het aantal vinstralen van deze soort. In eerste instantie dacht men dat dit een lid was van de familie Centrachus, die hebben 7 of 8 anaalvinstralen waar Nandopsis tetracanthus er maar vier heeft. 

De Nederlands naam is Cuba Cichlide, een verwijzing naar de herkomst van deze soort. In Cuba wordt hij Biajaca genoemd. 

Beschrijving

Deze soort kan een maximale totale lengte bereiken van zo’n 30 centimeter. Dit geldt dan voor de mannen. De Nandopsis tetracanthus vrouwen blijven een stukje kleiner. 

De grondkleur van de mannen is wit tot beige. Daarbovenop hebben ze zwarte vlekken. Elke schub lijkt wel een klein zwart randje te hebben. De vrouwen houden wat meer de kleur en tekening (met wat verticale strepen) dan de mannen.

De kleur en tekening wijkt af van vrijwel alle andere cichliden uit Midden Amerika, je zal je dus niet snel in de soort verwarren. Hooguit Parachromis managuensis heeft er wel wat van weg.

Zijn Cuba Cichlides vredelievend of agressief?

​Deze soort is agressief naar soortgenoten toe. Je kunt ze dan ook alleen houden als koppel. Om een koppel te vormen, plaats je een groepje jonge dieren in een aquarium. Zodra zich een koppel begint te vormen, verjaagt het koppel alle andere vissen uit het territorium. Dit is het moment om de andere soortgenoten te verwijderen om te voorkomen dat er slachtoffers vallen. ​

Niet alle exemplaren zijn even agressief. Sommigen zijn te houden met andere kleine vissoorten. Om ze samen te houden met andere grote cichliden is een groot aquarium nodig zodat ze ieder een territorium kunnen vormen. 

Biotoop

De naam Cuba Cichlide doet vermoeden dat ze alleen op Cuba voorkomen. Daar komen ze uiteraard wel voor maar ook op Barbados, Haïti en de Dominicaanse Republiek. 

Ze komen veelal voor in de zoetwater delen van de snelstromende rivieren maar ik meertjes. Ze houden zich daar voornamelijk op in delen waar ook planten voorkomen. Af en toe worden ze ook gevonden in de brakwater riviermondingen. 

Dieet

Het dieet van Nandopsis tetracanthus bestaat in het wild uit garnalen, wormen, insecten en kleine visjes. Dit bleek uit onderzoek van hun maaginhoud. 

In het aquarium kun je ze voeren met bijvoorbeeld Mysis, krill, garnalen, mosselen maar ook groenvoer zoals spirulinavlokken draagt bij aan hun gezondheid. Als afwisseling doe je ze echt een plezier met een dikke vette aardworm. 

Het Aquarium

Deze grote cichlide heeft een ruim aquarium nodig. Voor alleen een koppel Cuba Cichliden is een aquarium nodig van 250 centimeter breed en minimaal 60 centimeter diep en hoog. Als je ze wil combineren met andere grote cichliden, dan adviseren we een groter aquarium. Over het algemeen zijn ze wat toleranter naar vissen die van jongs af aan zijn mee-opgegroeid dan naar vissen die nieuw zijn toegevoegd. Een paar wat kleinere soorten zou wel gecombineerd kunnen worden in een aquarium van 250 centimeter. 

Richt het aquarium in met (filter) zand op de bodem. Plaats wat kiezels en rolkeien. Maak met wat kienhout schuilplaatsen en een paar plekken die de zichtlijnen doorbreken. 

Water

Hoewel deze soort ook wel in brakwater wordt gevonden is zout in het aquarium niet noodzakelijk om ze gezond te houden.

De temperatuur van het water mag liggen tussen de 24 en 30 graden Celsius. De pH loopt van pH 6.0 tot 8.0….redelijk neutraal water is dus prima. 

Kweek Aquarium en Conditioneren

Al vanaf zeer jonge leeftijd kunnen vrouwen eieren leggen. Nadeel hiervan is wel dat het vrouwtje daarna stopt met groeien. De ideale condities om te kweken kun je daarom het beste creëren wanneer de vissen volgroeid zijn. Vooropgesteld dat ze zich natuurlijk wat van onze inspanningen aantrekken. 

Voor het kweken met Nandopsis tetracanthus is een hol nodig waarin ze de eieren kunnen afzetten. Hiervoor kun je een grote bloempot gebruiken die je in het aquarium op zijn zijkant legt. Dit mag ook deels ingegraven zijn. De vissen graven de pot vanzelf wel uit. 

Omdat de eieren en de jonge visjes zeer fel worden verdedigd zou je kunnen overwegen om een speciaal kweek aquarium neer te zetten. Hiermee voorkom je dat de eieren of jonge visjes worden opgegeten. Ook de eventuele andere vissen zijn hiermee veilig tegen al te agressief gedrag van de ouders. 

De bloempot wordt door de ouders helemaal schoongepoetst. 

Het Afzetten

Als de vrouw klaar is om eieren af te zetten komt haar legbuis meer naar buiten. Dit is een teken dat ze er klaar voor is. De man zwemt rondjes om de bloempot heen. Hij probeert de vrouw te verleiden om eieren af te zetten. 

Zodra de Nandopsis tetracanthus vrouw er echt helemaal klaar voor is, legt ze zo’n 300 tot 400 eieren. Deze worden direct door de man bevrucht. 

De vrouw bewaaiert en bewaakt de eieren. Ze poetst ze continu en verwijderd alle niet bevruchte of beschimmelde eieren. Ondertussen bewaakt de man de omgeving en jaagt elke indringer zeer agressief weg. 

Let op, ook je handen zijn indringers en ze kunnen fel uithalen naar je vingers. Blijf dus uit de buurt met je handen. 

Opgroeien van de Jongen

Afhankelijk van de temperatuur en dergelijke komen de eieren ongeveer 48 uur na het afzetten uit. De jonge visjes teren dan nog even op hun eidooierzak. Ze kunnen vijf dagen na het uitkomen vrij rondzwemmen. 

Dit is ook het moment dat de man van kleur veranderd. Hij neemt nu de kleur van de vrouw aan. De wolk met jonge Cuba Cichliden wordt fel bewaakt en beschermd door beide ouders. 

Je kunt de jonge visjes voeren met vers uitgekomen artemia. Zodra ze iets groter zijn dan geef je ze wat groter, passend voer. Het zijn niet echt kieskeurige eters maar ze hebben wel krachtig voer nodig om goed te groeien. Ze groeien redelijk snel, na een maand of vier zijn ze vijf tot acht centimeter groot. 

Conclusie

De Cuba Cichlide kan een pronkstuk in je aquarium zijn. Met de juiste inrichting van het aquarium en geschikte bijvissen zijn het echte blikvangers. Je moet er wel rekening mee houden dat ze vrij groot worden en tijdens het afzetten en verzorgen van jongen behoorlijk agressief verdedigen. Hou ze dan ook alleen met ofwel kleinere soorten of andere grote robuuste soorten. 

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Jan Fioole
Ben Lee – Amiidae.com
Jeff Rapps – Tangledupincichlids.com

Referenties

Fishbase.org
Qualitymarine.com
Practicalfishkeeping.co.uk
Nvcweb.nl
Etyfish.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

tetracanthus

Synoniemen

Acara adspersa, Centrarchus tetracanthus, Chromis fuscomaculatus, Cichlasoma tetracanthus, Heros nigricans, Heros tetracanthus cinctus, Heros tetracanthus griseus, Heros tetracanthus latus, Heros tetracanthus torralbasi

Nederlandse Namen

Cuba Cichlide

Eerstbeschrijving

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Lengte Minimaal

25

Lengte Maximaal

30

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

GH minimum

8

GH maximum

14

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nandopsis tetracanthus – Cuba Cichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.